Jesteś na:

Melon. Rodzaje, właściwości, wartości odżywcze i przepisy

16 18 20

W większości przypadków melona spożywamy w formie surowej. W naszych rejonach nie jest tak popularnym owocem, natomiast w krajach śródziemnomorskich spotkać go można na każdym kroku i w wielu restauracyjnych daniach. Jakie właściwości posiada melon i czy dobry jest dla naszego zdrowia?

Melon

Melon to dość spory, owalnego kształtu, jadalny owoc ogórka z rodziny dyniowatych (Cucumis melo L.). Obecnie uprawiany jest na całym świecie, ale wywodzi się z klimatu umiarkowano-tropikalnego. Gasi pragnienie, jest niskokaloryczny i składa się prawie w całości z wody. Jego wnętrze stanowi jadalny miąższ oraz pestki, które zwykle się usuwa.

Melony znane były już w starożytności, ale do Polski trafiły stosunkowo niedawno. Na świecie docenia się ich smak oraz walory odżywcze. Ponadto istnieje wiele odmian melonów, które różnią się od siebie wieloma cechami.

Melon – właściwości

Melon to lekki pod względem smaku i zawartości kalorii, słodki i orzeźwiający owoc o wielu właściwościach, nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych. Idealnie gasi pragnienie w upalne dni i stanowi niskokaloryczną przekąskę.

Właściwości melona są już od dawna wykorzystywane w medycynie naturalnej. Jego walory doceniane są przez osoby na dietach odchudzających, ponieważ działa lekko przeczyszczająco i moczopędnie, co wykorzystywane jest także w leczeniu wielu problemów z nerkami i układem moczowym. Melony polecane są w uśmierzaniu bólów reumatycznych czy dolegliwości wątrobowych. Również bardzo korzystnie wpływają na stan tętnic, pracę serca i ochronę układu krwionośnego przed rozwojem chorób. Zawartość β-karotenu i innych przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia się organizmu, wzmacnia system antyoksydacyjny. Melony posiadają także właściwości antynowotworowe. Co ciekawe, wykorzystywane są w stanach przeziębień, lecząc bóle gardła i kaszel.

Zawarte w melonie substancje o działaniu przeciwutleniającym skutecznie walczą z codziennym stresem, korzystnie wpływając na psychikę, a w konsekwencji na funkcjonowanie całego organizmu. Ponadto przypisuje się im właściwości wzmacniające cały organizm do walki z codziennymi problemami i czynnikami z jakimi ma styczność.

Gorzka odmiana melona polecana jest cukrzykom (typ 2), ponieważ skutecznie obniża poziom glukozy i trójglicerydów we krwi.

Melon – wartości odżywcze

Melon to w 90% woda. Zawiera także węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza), dlatego większość jego odmian nie jest polecana osobom z wysokim poziomem glukozy we krwi. Wspomniany wcześniej β-karoten wraz z witaminą E decydują o właściwościach antyoksydacyjnych owocu. Melon jest owocem bogatym w różnorodne, cenne składniki m.in. witaminy: A, C, D, P, a także z grupy witamin B (B1, B2, B6). Melon posiada także ważny, w szczególności w życiu płodowym, kwas foliowy. Nie brakuje w jego soczystym miąższu taż składników mineralnych: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor i jod.

Melon – rodzaje

W zależności od koloru skórki, smaku, wielkości i kształtu, możemy wyróżnić różne odmiany tego owocu.

Bardzo słodkim smakiem i wieloma składnikami odżywczymi odznacza się melon kantalupa o kulistym kształcie, pomarańczowym miąższu, który swą wagą dochodzi do 1 kg, a jego skórka często jest podłużnie żebrowana.

Kolejna odmiana melona to popularny melon Galia o słodkim, jasnym miąższu, który również posiada owalny kształt i żółtobrązową skórkę, pokrytą jakby siateczką, dlatego też często nazywany jest melonem siatkowatym.

Melon cukrowy charakteryzuje się słodkim, aromatycznym miąższem i gładką skórką oraz owalnym kształtem. Skórka często posiada charakterystyczne cętki.

Natomiast melon zimowy jest o wiele mniej aromatyczny i wyrazisty w smaku niż poprzednie odmiany. Skórka jest gładka, czasem pokryta lekką siateczką. Odznacza się średnią wielkością i owalnym kształtem.

Melon – przepisy

Przepis na sałatkę z melonem

  • melon
  • ogórek
  • pomidorki koktajlowe
  • parę kulek mozzarelli
  • pomarańcza
  • świeże listki bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Z miąższu melona należy wykroić specjalną łyżeczką kulki podobne do mozzarelli. Z ogórka po przekrojeniu usuwamy pestki i kroimy. Pomidorki koktajlowe i kulki przekrawamy na pół. Z pomarańczy wycinamy segmenty miąższu bez błonek. Następnie z oliwy z oliwek, soku z cytryny, cukru i przypraw sporządzamy dressing, który łączymy z sałatką. Całość można udekorować świeżymi listkami bazylii.

rozwiń
Przepis na melona w szynce parmeńskiej:

Składniki:

  • melon
  • plasterki szynki parmeńskiej
  • listki świeżego szpinaku
  • pieprz
  • sól
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie: melona obieramy i kroimy na ćwiartki po uprzednim usunięciu nasion. Szpinak dobrze oczyścić i położyć na talerzu. Na szpinaku układamy melona, a na nim plasterki szynki parmeńskiej. Na koniec obsypujemy przystawkę świeżo mielonym pieprzem. W osobnej miseczce sporządzamy sos z octu balsamicznego, oliwy z oliwek i soli, którym skrapiamy danie.

rozwiń

Melon oprócz orzeźwiającego smaku, gaszącego pragnienie, posiada właściwości prozdrowotne, które wykorzystywane są od wielu wieków. W zależności od rodzaju, melon różni się nieco smakiem, wyglądem i składnikami odżywczymi. Idealnie pasuje nie tylko jako słodki deser, ale także dodatek do potraw wytrawnych.

 

Kup dietę już teraz !
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Zobacz również:
Oceń
Melon. Rodzaje, właściwości, wartości odżywcze i przepisy - 6.4/10. Oddano 233 głosy.
Aleksandra Musiał
ponad miesiąc temu Ukończyła dietetykę na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz biotechnologię ze specjalizacją analityka biotechnologiczna na Uniwersytecie Rolniczym.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?