węglowodany
Poznaj najlepsze źródła dobrych węglowodanów
Węglowodany złożone – źródła
Najlepszymi źródłami węglowodanów są produkty z pełnego zboża jak pełnoziarnisty chleb, owsianka, brązowy ryż, kasza czy rośliny strączkowe. Węglowodany pozyskiwane z takich produktów będą długo się wchłaniać, dlatego zapewnią nam dużo energii i poczucie sytości.
Suplementy na masę – jakie i kiedy stosować
O najważniejszych w diecie sportowców składnikach odżywczych słów kilka
Węglowodany. Podział, istotność w diecie i wpływ wartości IG
Węglowodany proste – źródła
Na węglowodany proste należy szczególnie uważać. Ich źródłem są owoce, warzywa, słodycze. Szybko rozkładają się w organizmie i mogą w sytuacjach wyjątkowych dać kopa energetycznego. Ich obecność w posiłkach okołotreningowych jest bardzo ważna, bo dostarczają siły na nadchodzący wysiłek. Ich nadmiar jednak szybko zostaje odkładany w postaci tkanki tłuszczowej, co w wielu wypadkach prowadzi do otyłości.
Carb cycling – rotacja węglowodanami w diecie trenujących siłowo
Lista najpopularniejszych suplementów w treningu siłowym – sprawdzamy ich skuteczność
10 przykazań żywieniowych wg dr Berardiego dla sportów siłowych – zasady
Węglowodany – zapotrzebowanie organizmu
Według Instytutu Żywności i Żywienia energia pochodząca z węglowodanów powinna stanowić od 45–70 % całej energii pozyskiwanej z pożywienia. Ich ilość zależna jest od płci, wieku, kondycji zdrowia, aktywności fizycznej. Odpowiednią ilość węglowodanów dla siebie możecie obliczyć samodzielnie.