węglowodany
Pektyna – właściwości, cena, gdzie kupić, szkodliwość. Pektyna do dżemów
Węglowodany złożone – źródła
Najlepszymi źródłami węglowodanów są produkty z pełnego zboża jak pełnoziarnisty chleb, owsianka, brązowy ryż, kasza czy rośliny strączkowe. Węglowodany pozyskiwane z takich produktów będą długo się wchłaniać, dlatego zapewnią nam dużo energii i poczucie sytości.
Cukry redukujące – właściwości i źródła
Koktajl energetyczny – na śniadanie, przed treningiem. Przepisy
Produkty bogate w błonnik. Błonnik w tabletkach. Skutki nadmiaru błonnika
Węglowodany proste – źródła
Na węglowodany proste należy szczególnie uważać. Ich źródłem są owoce, warzywa, słodycze. Szybko rozkładają się w organizmie i mogą w sytuacjach wyjątkowych dać kopa energetycznego. Ich obecność w posiłkach okołotreningowych jest bardzo ważna, bo dostarczają siły na nadchodzący wysiłek. Ich nadmiar jednak szybko zostaje odkładany w postaci tkanki tłuszczowej, co w wielu wypadkach prowadzi do otyłości.
Płatki orkiszowe – właściwości, przepisy. Czy orkisz zawiera gluten?
Węglowodany – ich rola, podział na proste i złożone. W czym jest najwięcej węglowodanów?
Najlepsze dodatki do Smoothie owocowych i warzywnych
Węglowodany – zapotrzebowanie organizmu
Według Instytutu Żywności i Żywienia energia pochodząca z węglowodanów powinna stanowić od 45–70 % całej energii pozyskiwanej z pożywienia. Ich ilość zależna jest od płci, wieku, kondycji zdrowia, aktywności fizycznej. Odpowiednią ilość węglowodanów dla siebie możecie obliczyć samodzielnie.