superfoods

Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Komosa ryżowa jest uprawiana od ponad 5000 lat i należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin, które nie są trawami, ale ich nasiona wytwarzają podobną ilość skrobi co nasiona zbóż. Pochodzi z Ameryki Południowej, a pierwszym ludem, który docenił jej walory byli Indianie.

Jagody goji – działanie, dawkowanie, opinie. Jak jeść jagody goji?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Owoce goji, których właściwości prozdrowotne znane są od tysięcy lat, coraz częściej pojawiają się na talerzach Polaków. Co takiego mają w sobie te magiczne owoce i czy warto wprowadzić je do jadłospisu na stałe?

Spirulina – działanie, zastosowanie, tabletki, proszek, dawkowanie

Weronika Knapczyk ponad miesiąc temu

Spirulina to naturalna alga hodowana w wodach słonych i słodkich. Jest organizmem samożywnym. Kiedyś zaliczana do roślin ze względu na obecność chlorofilu, obecnie do bakterii samożywnych. Jej właściwości zachwalają dietetycy, instruktorzy fitness oraz pasjonaci zdrowego odżywiania. Czy rzeczywiście spirulina na to zasługuje?

Nasiona konopi (siemię konopne) – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, cena

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Stają się coraz bardziej popularne mimo toczących się wokół nich kontrowersyjnych opinii. Z uwagi na ich właściwości zdrowotne, można je zaliczyć do żywności superfood. Mowa o nasionach konopi. Poznajmy ich wartości odżywcze, właściwości oraz możliwe zastosowanie.

Migdały ziemne chufa, czyli właściwości i zastosowanie orzechów tygrysich

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wywodzące się ze starożytnego Egiptu, słodkie w smaku orzechy tygrysie zaliczane są do „superfoods”. Czym są i w jaki sposób możemy wykorzystać w życiu codziennym migdały ziemne? Zapraszam do lektury!

Zdrowe produkty nie dla wszystkich bezpieczne

Sonia Walla ponad miesiąc temu

„Nie wszystko złoto, co się świeci” i… nie wszystko zdrowe, co za takie uchodzi. Nie wszystkie produkty, którym chętnie nadaliśmy etykietkę „zdrowej żywności” faktycznie na nią zasługują – a przynajmniej nie w stu procentach. Wiele tzw. zdrowych produktów ma swoją ciemną stronę, której nie do końca jesteśmy świadomi. Czas przyjrzeć się pozycjom na półce ze zdrową żywnością i zadecydować, czy faktycznie powinny się one tam znaleźć.

Korzeń maca – działanie, skład i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pochodzący z peruwiańskich Andów korzeń rośliny maca, nie bez powodu przeżywa na nowo swoje „pięć minut” chwały. Zaliczany jest obecnie do grupy roślin o wyjątkowych właściwościach.

Trawa pszeniczna – hodowla, właściwości oraz dostępne formy produktu

Paulina Żurek ponad miesiąc temu

Poznaj kolejny super food – właściwości trawy pszenicznej. Odżywcza roślina, którą możesz wyhodować w domu.

Lucuma – właściwości, skład oraz zastosowanie naturalnego słodzika

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jednym z mniej znanych, a równie godnych uwagi naturalnych słodzików jest lucuma – mały owoc o bogatym wnętrzu odżywczym, który z powodzeniem dołączyć może do coraz szerszego grona superfoods!

Żurawina nie tylko świetnie smakuje, ale także chroni przed chorobami!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Żurawina to nasz polski superfoods. Nic dziwnego, że zyskała takie miano, bowiem ilość jej właściwości zdrowotnych może przyprawić o zawrót głowy!

Trendy żywieniowe 2015 i zapowiedzi na kolejny rok!

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Podsumowanie trendów i wydarzeń żywieniowych w 2015 roku oraz zapowiedź tego co będzie na topie w 2016 roku.

Foodies – pasjonaci jedzenia, którzy nie mają problemu z nadwagą

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Foodies, osoby rządne kulinarnych przygód, są zdrowsze i wbrew pozorom, nie mają problemu z utrzymaniem smukłej sylwetki. Jak podążając za ich przykładem utrzymać prawidłową masę ciała, bez presji liczenia kalorii?

10 nowych superfoods – poznaj kolejne superprodukty!

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Co nowego temacie superfoods? Przeczytaj i bądź na bieżąco!

Buraki. Warzywa o licznych właściwościach i dużej zawartości witamin

Anna Bochenek ponad miesiąc temu

Buraki to bardzo powszechne warzywo w Polsce. któż choć raz nie próbował smażonych buraczków na surówkę czy czerwonego barszczu. Czas dowiedzieć się, ile dobrego wnoszą braki do naszego życia.

Sok z jagód acai posiada niezwykłe właściwości. Jego regularne picie sprzyja zdrowiu

Anna Bochenek ponad miesiąc temu

Poznaj niezwykle pozytywne właściwości popularnego soku z jagód acai. To nie reklama, on na prawdę działa!

Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże Ci zachować zdrowie i urodę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Superfoods to prawdziwe bomby zdrowia, które kryją w sobie wiele witamin i cennych składników odżywczych.

Jarmuż, cudowne warzywo o niezwykłych właściwościach i wysokiej wartości odżywczej

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Witamina A, C, K, wapń i potas, niskokaloryczny, przeciwutleniacz o właściwościach antynowotworowych – od dziś właśnie z tym powinien kojarzyć ci się jarmuż! Warto znać jego zalety i wiedzieć jak je wykorzystać na co dzień.