Zastosowanie i szkodliwość kwasu fosforowego
Kwas fosforowy, głównie kojarzony jest z napojami typu cola. Wykorzystywany na szeroką skalę, nie tylko jako dodatek do żywności. Swoje zastosowanie ma w wielu gałęziach przemysłu. Jednak, czy ze względu na to, że jest taki powszechny jest również bezpieczny? Warto się zastanowić, czy produkty spożywcze zawierające kwas fosforowy można spożywać bez ograniczeń.
Maltitol – właściwości słodziku i szkodliwość
Postęp technologii żywności pozwala cieszyć się słodkim smakiem niemal bez ryzyka przybrania na masie ciała. Jednym z zamienników cukru jest maltitol. Jakie ma on właściwości? Czy może być szkodliwy?
Kwas mlekowy – właściwości. Bakterie kwasu mlekowego
Kwas mlekowy jest wytwarzany przez nasz organizm w wyniku oddychania beztlenowego oraz przez mikroorganizmy m.in. bakterie kwasu mlekowego. Dzięki swoim właściwościom może być stosowany w przemyśle spożywczym, chemicznym i farmakologicznym. Jakie korzyści przynosi naszemu organizmowi?
Kwas octowy – właściwości, zastosowanie, cena
Octu używa się w większości polskich domów. Wykorzystywany jest on do różnorodnych potraw, m.in. sałatek, galaret mięsnych czy ogórków konserwowych. Warto jednak wiedzieć, że otrzymujemy go w wyniku rozcieńczenia żrącego kwasu octowego, E260, który wykazuje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni.
Glicerol – właściwości i zastosowanie. Czy glicerol jest szkodliwy?
Glicerol (gliceryna), znany również pod nazwą E422, stanowi składnik o szerokim spektrum działania, dlatego chętnie bywa wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, spożywczym, a nawet pirotechnicznym. Nie jest zatem niczym dziwnym, że może wzbudzać również pewne obawy związane z bezpieczeństwem i całkowitym brakiem szkodliwości dla organizmu ludzkiego. Czy obawy te są słuszne? Czy glicerol bywa szkodliwy? Zapraszamy do zapoznania się z dzisiejszym artykułem, który z pewnością rozwieje Państwa wątpliwości!
Azotyn sodu w żywności – szkodliwość
W większości składów produktów mięsnych konserwowanych czy wędzonych możemy znaleźć azotyn sodu (E250). Chcesz wiedzieć, czym on jest i jakie skutki przynosi jego spożywanie? Przeczytaj koniecznie artykuł i dowiedz się więcej!
Dodatki do żywności – naturalne i chemiczne. Szkodliwość dodatków do żywności
Większość produktów spożywczych w swoim składzie zawiera od kilku do nawet kilkunastu substancji dodatkowych, które zabezpieczają ją przed szybkim psuciem się, czy też zwiększają atrakcyjność produktu. Jest to doskonałe wyjście dla producentów, którzy bez wątpienia zyskują na takim procesie, ale najważniejszym pytaniem jest to czy są to środki korzystne dla nas – konsumentów, czy może są szkodliwe i powinniśmy ich całkowicie unikać?
Guma ksantanowa – zastosowanie i szkodliwość
Guma ksantanowa to bardzo popularny składnik do żywności. Na rynku znajduje się szereg rodzajów przemysłowo przetworzonej żywności, w których skład wchodzi właśnie ona. Na próżno szukać jej w produktach ekologicznych, zdrowych, czy tych pochodzących z gospodarstwa domowego. Niewiele osób wie do jakich celów jest stosowana i jakie przynosi skutki. Dodatkowo jej oznaczenie przez literkę E wzbudza kontrowersje, przez co zwykle uważana jest za szkodliwą, ale czy słusznie?
Fosforany – w żywności, w moczu. Szkodliwość fosforanów
Naturalna żywność to niejednokrotnie marzenie. Producenci bowiem, aby zwiększyć jej cechy estetyczne oraz trwałość posiłkują się chemią. Czy aby na pewno jest ona dla nas odpowiednia? Czy podczas nadmiernego spożywania poszczególnych produktów to, co miało pomoc, nie szkodzi naszemu zdrowiu?
Skład i właściwości cukru waniliowego. Jak zrobić cukier waniliowy?
Cukier waniliowy to dziś produkt rzadko spotykany, praktycznie zupełnie wyparty przez cukier wanilinowy.
Suszone czy świeże owoce – co lepsze?
Czy suszone śliwki mają takie same wartości odżywcze, co świeże? Co różni świeże owoce od ich suszonych odpowiedników? Które z nich lepiej spożywać i dlaczego?
Aromaty spożywcze – rodzaje, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Producenci poszukują wciąż nowych metod oraz środków, aby uatrakcyjnić produkty spożywcze pod względem wyglądu i smaku. Starają się także, aby ich produkcja była tańsza i wydajniejsza. Niejednokrotnie z pomocą przychodzą im aromaty spożywcze.
Siarczyny – źródła, wpływ na zdrowie
Od dawien dawna właściwości konserwujące i przeciwutleniające siarczynów wykorzystywano zarówno w przetwórstwie winiarskim, jak i owocowo-warzywnym, celem wydłużenia okresu przydatności do spożycia rozmaitych przetworów. Współcześnie na rynku krajowym zauważa się wzrost świadomości konsumentów oraz zainteresowania produktami naturalnymi, bez konserwantów – o doskonałych walorach smakowych. Siarczyny Siarczyny (E220–E228) znalazły zastosowanie w przemyśle owocowo-warzywnym jako środki zapobiegające rozwojowi bakterii, w mniejszym stopniu pleśni i drożdży, a także jako środki przeciwutleniające. Związki te wykazują największą skuteczność działania w środowisku kwaśnym. W żywności o odczynie obojętnym tracą swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Atrakcyjna barwa owoców suszonych moreli czy brzoskwiń jest wynikiem działania substancji oznaczanej symbolem E220. Hamujący efekt w stosunku do enzymu oksydazy polifenolowej wydaje się być korzystny dla producentów jak i konsumentów żywności
Cukier waniliowy a cukier wanilinowy – różnice i wpływ na zdrowie
Czy zwracasz uwagę na to, jaki cukier kupujesz – waniliowy czy wanilinowy? Czyżby producent pomylił się o jedną literkę w nazwie? Czy może jednak różnica ta nie jest przypadkowa?
Maltodekstryna – wpływ na zdrowie oraz zastosowanie
Jeśli interesujesz się składem recepturowym kupowanych produktów spożywczych, a czytanie informacji zawartych na etykiecie należy do Twoich bezwarunkowych odruchów, myślę, że nie raz udało Ci się spotkać z „maltodekstryną”. Co kryje się pod dziwnie brzmiącą nazwą, gdzie możemy znaleźć maltodekstrynę i czy jej obecność w produkcie powinna nas martwić? Zapraszam do lektury
Kokumi – źródła i zastosowanie nowego smaku
Japończycy słowo “kokumi” tłumaczą jako „smakowitość” lub „pycha”. Kokumi to druga substancja obok „umami”, odkryta przez mieszkańców Japonii. Wykorzystują ją jako wzmacniacz niektórych substancji smakowych zawartych w pożywieniu. Zawartość pewnych nukleotydów wpływa na wyostrzenie i wytworzenie pełnego aromatu w końcowym produkcie, co po jego spożyciu daje wrażenie pełności i kompletności smaku.
Kostka rosołowa i jej wpływ na zdrowie
Kostka rosołowa jest jednym z najczęściej używanych produktów w naszej kuchni. Staje się podstawą wielu zup i sosów. Niestety jej skład nie należy do najzdrowszych.
Chleb świętojański – skład, właściwości i zastosowanie
Chleb świętojański z racji kompozycji składników odżywczych, które go tworzą, jest idealną opcją na energetyczną przekąskę dla osób zabieganych
Dodatki do suplementów – niezbędne minimum czy zbędny wypełniacz?
Łykamy wszystko i na wszystko, często nie zwracając przy tym uwagi na skład suplementu, który oprócz faktycznie pożądanych przez nas składników, zawiera – czasem większą część – stabilizatorów, przeciwzbrylaczy i substancji polepszających smak. Warto się zastanowić czy są one elementem koniecznym, czy raczej zbędnym wypełniaczem zwiększającym tylko masę suplementu i dającym nam wrażenie, że kupujemy „więcej.. za mniej”?
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !