Kamica żółciowa – przyczyny, objawy, czynniki ryzyka oraz dietoterapia Rozwój techniki oraz szeroka dostępność nieinwazyjnej ultrasonografii znacznie ułatwiły wykrywanie,… Klaudia Niemira ponad miesiąc temu Więcej
Lipodystrofia – objawy, przyczyny, leczenie oraz dieta Lipodystrofie to grupa rzadkich schorzeń polegających na zaniku tkanki tłuszczowej… Karolina Kowalska ponad miesiąc temu Więcej
Polifenole – naturalne przeciwutleniacze, które wymiatają wolne rodniki Polifenole to niezwykle ważne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc… Magdalena Mirta ponad miesiąc temu Więcej
Tryptofan – rola w depresji, źródła i możliwe skutki uboczne Depresja może być także spowodowana zła dietą ubogą w tryptofan.… Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu Więcej
Żywienie w chorobie Parkinsona – dieta z dystrybucją i redystrybucją białka Choroba Parkinsona to schorzenie centralnego układu nerwowego, której leczenie polega… Marta Konował ponad miesiąc temu Więcej
Leczenie żywieniowe osób chorych na fenyloketonurię Fenyloketonuria to choroba bardzo rzadka, jednak wymagająca ścisłej diety już… Klaudia Niemira ponad miesiąc temu Więcej
Homocysteina. Rola, szkodliwość, badanie, normy, dieta, modulatory i czynniki ryzyka Nazywana cholesterolem XXI w. Potrafi zabić już w wieku dziecięcym... Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu Więcej
Hiperlipidemia mieszana. Objawy, leczenie i odpowiednia dieta Hiperlipidemia mieszana to obok hipercholesterolemii oraz hipertrójglicerydemii problem cywilizacyjny. Coraz… Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu Więcej
Wpływ żywienia na objawy autyzmu U coraz większej ilości dzieci diagnozuje się zaburzenia ze spektrum… Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu Więcej
Nadmiar żelaza we krwi. Przyczyny, objawy, skutki i odpowiednia dieta Żelazo to bardzo ważny składnik odgrywający istotną rolę w organizmie… Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu Więcej