Zobacz, czym charakteryzuje się choroba nietolerująca glutenu i ile osób na nią cierpi. Dowiedz się, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i na czym polega dieta bezglutenowa. Znajdziesz tu informacje na temat przetworzonych i naturalnych produktów wolnych od glutenu. Ponadto poznasz rodzaje mąk, które mogą być wykorzystywane przez osoby z celiakią oraz ich właściwości i wpływ na zdrowie.
Mąka z tapioki – właściwości, zastosowanie i przepisy
Mąka z tapioki jest wytwarzana z bulw manioku jadalnego (Manihot esculenta Crantz). Roślina ta pochodzi z Brazylii, stanowi znaczny udział w diecie mieszkańców Afryki i Azji. Mąka powstaje poprzez poddanie rośliny obróbce cieplnej, a następnie zmieleniu i suszeniu, w celu odparowania wody. Powstała mąka jest biała, lekka, bez charakterystycznego zapachu.
Dieta GAPS – zasady, przepisy, efekty
Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS (z ang. Gut and Psychology Syndrome) jest próbą wyjaśnienia związku między układem trawiennym a występowaniem niektórych dysfunkcji o podłożu neurologicznym, takich jak ADHD (zespół nadpobudliwości ruchowej), dysleksja (trudność w nauce czytania i pisania), dyspraksja (trudności w wykonywaniu ruchów), zaburzenia łaknienia a nawet ciężkie choroby psychiczne – schizofrenia czy psychoza maniakalno-depresyjna.
Mąka amarantusowa – właściwości, przepisy
Mąka amarantusowa jest alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, jednak coraz częściej sięgają po nią również osoby zdrowe zainteresowane zdrowym odżywianiem. Ziarno amarantusa, z którego otrzymuje się mąkę stanowi zasobne źródło witamin i składników mineralnych oraz białka o wysokiej jakości, co daje podstawę do zaliczenia szkarłatu do grupy żywności tzw. „superfoods”.
Celiakia u dzieci – objawy, badania, przyczyny. Kiedy wprowadzić dziecku gluten?
Niezdiagnozowana celiakia może nieść z sobą wiele powikłań zdrowotnych. Jakie są objawy celiakii u dzieci i jakie badania przeprowadzić w celu szybkiego zdiagnozowania choroby. O tym w artykule.
Objawy celiakii – skórne, neurologiczne. Jakie badania na celiakię?
Celiakia to choroba, w wyniku której dochodzi do zaniku kosmków jelitowych oraz poważnych zaburzeń czynności układu pokarmowego. Obecnie cierpi na nią ok. 1% populacji europejskiej. Niestety zachorowalność na celiakię z roku na rok jest coraz większa. Jak rozpoznać ją u siebie lub też jakie badania wykonać w celu jej potwierdzenia? Wskazówki w artykule.
Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie, dieta
Celiakia jest jednostką chorobową, mogącą ujawnić się w każdym wieku. Zmiany zachodzące w naszym organizmie dają różnorodne objawy, których podłoże stanowi niekorzystne działanie glutenu na nasz organizm. Co jest przyczyną celiakii i jak radzą sobie z chorobą chorzy?
Dieta bezglutenowa – zasady, wskazania i przeciwwskazania, jadłospis na tydzień, przepisy
Dieta bezglutenowa dla niektórych, ze względów zdrowotnych, stanowi przymus dla innych kaprys. Czym właściwie jest gluten i jakie są wskazania do usunięcia go z diety?
Gluten – źródła, uczulenie, produkty bezglutenowe
Gluten a wraz z nim pszenica ostatnio zyskują złą sławę. Jeszcze do niedawna na diecie bezglutenowej były tylko osoby cierpiące na celiakię. Obecnie dietę wolną od tego białka stosują też osoby zdrowe, które nie wykazują nietolerancji na gluten. Sprawa glutenu jest ostatnio dość kontrowersyjna, a jego szkodliwość na organizm ludzki wciąż nie została udowodniona.
Niezawodne sposoby na ograniczenie tłuszczu w diecie
Tłuszcz od dawna był postrzegany jako winowajca wielu przewlekłych chorób, głównie miażdżycy i otyłości. Dziś wiemy, że prawda jest nieco inna i stopniowo leczymy tłuszczową fobię. Niestety, w pewnych sytuacjach spożycie tego makroskładnika musi zostać ograniczone. Jak ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie?
Diagnostyka celiakii – wymagane badania
Jakie badania powinno się wykonać w celu potwierdzenia choroby?
Celiakia zwiększa ryzyko występowania osteoporozy u kobiet
Do czynników ryzyka osteoporozy należy dodać celiakię. Jak się okazuje choroba ta ma znaczny wpływ na osłabienie kośćca oraz nadmierne wydalanie sodu i wapnia z organizmu.
Dietetycy o wprowadzaniu glutenu do diety dziecka
Dietetycy wydali nowe rozporządzenia określające najlepszy okres na wprowadzenie glutenu do diety dziecka. Zbyt wczesne jak i zbyt późne może spowodować celiakię lub inne choroby glutenozależne.
Dieta bezglutenowa – zalety i wady
Wady i zalety popularnej diety bezglutenowej.
Dieta bezglutenowa dla sportowców
Dieta bezglutenowa w sporcie – produkty, zasady i założenia
Celiakia i inne choroby glutenozależne - rodzaje, rozpoznanie
Dieta bezglutenowa stosowana jest przy wielu schorzeniach. Najpopularniejsza jest Celiakia. Poznaj rodzaje schorzeń wymagających wykluczenia glutenu z diety.
Gluten – co to właściwie jest, w jakich produktach się znajduje i czy rzeczywiście szkodzi?
Ostatnio głośno jest o cudownych właściwościach i efektach diety bezglutenowej. Nie daj się oszukać sprawdź czy rzeczywiście jej potrzebujesz!
Dieta eliminacyjna – zasady, rodzaje, zalety oraz diety w alergii pokarmowej
Dieta eliminacyjna jest sposobem odżywiania, polecanym osobom, u których pewne produkty spożywcze wywołują niepożądaną reakcję.
Nietolerancja glutenu – objawy, zalecana dieta i badania wykrywające chorobę
Celiakia jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, polegającą na nieodwracalnej nietolerancji glutenu. To poważne schorzenie wymaga całkowitej eliminacji tego składnika z diety.
Mąki bezglutenowe - nie tylko dla chorych na celiakię
Pszenna i żytnia, to najpopularniejsze z mąk, ale jest mnóstwo innych, którym warto poświęcić chwilę uwagi. Zobaczcie sami...
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !