celiakia

Oceń
celiakia - 2.5/5. Oddano 2 głosy.

Zobacz, czym charakteryzuje się choroba nietolerująca glutenu i ile osób na nią cierpi. Dowiedz się, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i na czym polega dieta bezglutenowa. Znajdziesz tu informacje na temat przetworzonych i naturalnych produktów wolnych od glutenu. Ponadto poznasz rodzaje mąk, które mogą być wykorzystywane przez osoby z celiakią oraz ich właściwości i wpływ na zdrowie.

Mąka z tapioki – właściwości, zastosowanie i przepisy

Mąka z tapioki jest wytwarzana z bulw manioku jadalnego (Manihot esculenta Crantz). Roślina ta pochodzi z Brazylii, stanowi znaczny udział w diecie mieszkańców Afryki i Azji. Mąka powstaje poprzez poddanie rośliny obróbce cieplnej, a następnie zmieleniu i suszeniu, w celu odparowania wody. Powstała mąka jest biała, lekka, bez charakterystycznego zapachu.

Dieta GAPS – zasady, przepisy, efekty

Karolina Ruszkiewicz ponad miesiąc temu

Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS (z ang. Gut and Psychology Syndrome) jest próbą wyjaśnienia związku między układem trawiennym a występowaniem niektórych dysfunkcji o podłożu neurologicznym, takich jak ADHD (zespół nadpobudliwości ruchowej), dysleksja (trudność w nauce czytania i pisania), dyspraksja (trudności w wykonywaniu ruchów), zaburzenia łaknienia a nawet ciężkie choroby psychiczne – schizofrenia czy psychoza maniakalno-depresyjna.

Mąka amarantusowa – właściwości, przepisy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mąka amarantusowa jest alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, jednak coraz częściej sięgają po nią również osoby zdrowe zainteresowane zdrowym odżywianiem. Ziarno amarantusa, z którego otrzymuje się mąkę stanowi zasobne źródło witamin i składników mineralnych oraz białka o wysokiej jakości, co daje podstawę do zaliczenia szkarłatu do grupy żywności tzw. „superfoods”.

Celiakia u dzieci – objawy, badania, przyczyny. Kiedy wprowadzić dziecku gluten?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Niezdiagnozowana celiakia może nieść z sobą wiele powikłań zdrowotnych. Jakie są objawy celiakii u dzieci i jakie badania przeprowadzić w celu szybkiego zdiagnozowania choroby. O tym w artykule.

Objawy celiakii – skórne, neurologiczne. Jakie badania na celiakię?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Celiakia to choroba, w wyniku której dochodzi do zaniku kosmków jelitowych oraz poważnych zaburzeń czynności układu pokarmowego. Obecnie cierpi na nią ok. 1% populacji europejskiej. Niestety zachorowalność na celiakię z roku na rok jest coraz większa. Jak rozpoznać ją u siebie lub też jakie badania wykonać w celu jej potwierdzenia? Wskazówki w artykule.

Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Celiakia jest jednostką chorobową, mogącą ujawnić się w każdym wieku. Zmiany zachodzące w naszym organizmie dają różnorodne objawy, których podłoże stanowi niekorzystne działanie glutenu na nasz organizm. Co jest przyczyną celiakii i jak radzą sobie z chorobą chorzy?

Dieta bezglutenowa – zasady, wskazania i przeciwwskazania, jadłospis na tydzień, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Dieta bezglutenowa dla niektórych, ze względów zdrowotnych, stanowi przymus dla innych kaprys. Czym właściwie jest gluten i jakie są wskazania do usunięcia go z diety?

Gluten – źródła, uczulenie, produkty bezglutenowe

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Gluten a wraz z nim pszenica ostatnio zyskują złą sławę. Jeszcze do niedawna na diecie bezglutenowej były tylko osoby cierpiące na celiakię. Obecnie dietę wolną od tego białka stosują też osoby zdrowe, które nie wykazują nietolerancji na gluten. Sprawa glutenu jest ostatnio dość kontrowersyjna, a jego szkodliwość na organizm ludzki wciąż nie została udowodniona.

Niezawodne sposoby na ograniczenie tłuszczu w diecie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Tłuszcz od dawna był postrzegany jako winowajca wielu przewlekłych chorób, głównie miażdżycy i otyłości. Dziś wiemy, że prawda jest nieco inna i stopniowo leczymy tłuszczową fobię. Niestety, w pewnych sytuacjach spożycie tego makroskładnika musi zostać ograniczone. Jak ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie?

Diagnostyka celiakii – wymagane badania

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jakie badania powinno się wykonać w celu potwierdzenia choroby?

Celiakia zwiększa ryzyko występowania osteoporozy u kobiet

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Do czynników ryzyka osteoporozy należy dodać celiakię. Jak się okazuje choroba ta ma znaczny wpływ na osłabienie kośćca oraz nadmierne wydalanie sodu i wapnia z organizmu.

Dietetycy o wprowadzaniu glutenu do diety dziecka

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dietetycy wydali nowe rozporządzenia określające najlepszy okres na wprowadzenie glutenu do diety dziecka. Zbyt wczesne jak i zbyt późne może spowodować celiakię lub inne choroby glutenozależne.

Dieta bezglutenowa – zalety i wady

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Wady i zalety popularnej diety bezglutenowej.

Dieta bezglutenowa dla sportowców

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Dieta bezglutenowa w sporcie – produkty, zasady i założenia

Celiakia i inne choroby glutenozależne - rodzaje, rozpoznanie

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Dieta bezglutenowa stosowana jest przy wielu schorzeniach. Najpopularniejsza jest Celiakia. Poznaj rodzaje schorzeń wymagających wykluczenia glutenu z diety.

Gluten – co to właściwie jest, w jakich produktach się znajduje i czy rzeczywiście szkodzi?

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Ostatnio głośno jest o cudownych właściwościach i efektach diety bezglutenowej. Nie daj się oszukać sprawdź czy rzeczywiście jej potrzebujesz!

Dieta eliminacyjna – zasady, rodzaje, zalety oraz diety w alergii pokarmowej

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Dieta eliminacyjna jest sposobem odżywiania, polecanym osobom, u których pewne produkty spożywcze wywołują niepożądaną reakcję.

Nietolerancja glutenu – objawy, zalecana dieta i badania wykrywające chorobę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Celiakia jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, polegającą na nieodwracalnej nietolerancji glutenu. To poważne schorzenie wymaga całkowitej eliminacji tego składnika z diety.

Mąki bezglutenowe - nie tylko dla chorych na celiakię

Agnieszka Czapla ponad miesiąc temu

Pszenna i żytnia, to najpopularniejsze z mąk, ale jest mnóstwo innych, którym warto poświęcić chwilę uwagi. Zobaczcie sami...