Maliny
Maliny – słodkie w smaku, różowo-czerwone owoce. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Maliny posiadają właściwości wspomagające leczenie przeziębienia, ponieważ mają właściwości napotne oraz są korzystne w zaparciach ze względu na bardzo wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Warto korzystać z ich dobrodziejstwa w okresie letnim oraz zimowym w formie mrożonych owoców lub domowych przetworów.
Maliny są owocami jagodowymi, które rosną na krzewach należących do rodziny różowatych. Jadalną częścią jest miękki i soczysty owoc, złożony z wielu mniejszych i pojedynczych pestkowców o barwie ciemno różowej, krwistoczerwonej lub żółtej. Maliny są owocami krajowymi, które spotykane są w ogródkach oraz na terenach leśnych. Mają słodki, lekko kwaskowaty smak, który smakuje dzieciom oraz dorosłym i harmonizuje z innymi owocami oraz wytrawnymi daniami mięsnymi.
Właściwości malin – witaminy i składniki mineralne
Maliny stanowią źródło błonnika pokarmowego, który reguluje ruchy perystaltyczne jelit. 100 g porcja malin dostarcza porcję błonnika pokrywającą 27% dziennego zapotrzebowania na ten składnik! Błonnik pokarmowy chłonie cholesterol pokarmowy oraz kwasy żółciowe, które wydalane są następnie wraz z kałem, co sprzyja zachowaniu prawidłowych proporcji między frakcją cholesterolu HDL a LDL. Maliny są dobrymi owocami dla osób na diecie redukcyjnej, ponieważ po spożyciu potraw wysokobłonnikowych, na dłużej jesteśmy syci, gdyż włókno pokarmowe chłonie wodę, pęcznieje w przewodzie pokarmowym i wydłuża uczucie sytości. Zawartość w malinach garbników, olejków eterycznych oraz kwasu salicylowego działa na organizm napotnie oraz antyseptycznie, stąd maliny spożywane w okresie obniżonej odporności pomagają w powrocie do zdrowia. Maliny stanowią również dobre źródło witaminy C, której niedobór obniża odporność organizmu, przyspiesza procesy starzenia się skóry oraz wywołuje problemy z dziąsłami.
Warto wspomnieć, że maliny stanowią źródło mało znanej witaminy P, która zaliczana jest do bioflawonoidów. Witamina P zwiększa przyswajalność kwasu askorbinowego przez organizm człowieka, a w połączeniu z kwasem askorbinowym poprawia odporność organizmu, wzmacnia skórę, zapobiega powstawaniu na niej niekorzystnych wybroczyn oraz wylewów. Ponadto wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu poprawia przepływ krwi przez elastyczne żyły, co zwiększa wydolność organizmu i obniża ryzyko siniaków. Tym samym wspomaga leczenie miażdżycy. Działa antybakteryjnie, antyoksydacyjnie, przeciwdrobnoustrojowo, dzięki czemu obniża ryzyko infekcji organizmu oraz rozwoju nowotworów.
Kalorie – ile kalorii mają maliny?
100 g malin dostarcza 29 kcal, z czego 5,3 g węglowodanów, 1,3 g białka i 6,7 g błonnika pokarmowego.
Maliny – zastosowanie
Maliny to uniwersalne owoce, które warto dodawać do domowych wypieków, owsianki lub naleśników. Stanowią dobry surowiec do domowych przetworów, takich jak dżemy, konfitury, nalewki lub wino. Wykonane ze słodkich malin sosy, sprawdzą się do polania deserów bądź wytrawnych potraw: pieczeni wołowej lub pieczonej kaczki. Owoce te są również dobrym dodatkiem do zimnych napojów. Mogą stanowić bazę do wykonania domowych sorbetów lub lodów mlecznych oraz owocowych koktajli. Będą dobrze komponowały się z białym serem oraz makaronem.