Działanie cytruliny. Gdzie występuje cytrulina?

Organizm ludzki można porównać do skomplikowanego urządzenia gdzie każdy, najdrobniejszy nawet detal odpowiada za spójne funkcjonowanie całości. Dostarczane wraz z pokarmem tłuszcze ulegają przekształceniu do kwasów tłuszczowych biorących udział w syntezie związków o charakterze hormonów. Przyswajane węglowodany metabolizowane są do glukozy stanowiącej podstawowy materiał energetyczny dla ustroju, zaś białka rozkładane są do aminokwasów, które w zależności od rodzaju, pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie. Z uwagi na szerokie spektrum działania, dzisiejszy artykuł postanowiliśmy poświęcić jednemu z nich – cytrulinie. Zapraszamy do lektury! 

Cytrulina

Cytrulina, choć kategoryzowana jest jako aminokwas endogenny i co ciekawe nie uczestniczący w syntezie białek, występuje także naturalnie w żywności. W ustroju zaś produkowana jest z ornityny na skutek zachodzącej w mitochondriach reakcji enzymatycznej, a następnie wykorzystywana w cyklu mocznikowym do produkcji argininy. 

Działanie cytruliny

Odpowiednia dostępność cytruliny jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania cyklu ornitynowego (mocznikowego), a sprawny jego przebieg gwarantuje eliminację ubocznego produktu przemiany aminokwasów – amoniaku, co nabiera dodatkowego znaczenia przy dietach wysokobiałkowych. Cytrulina jest także prekursorem argininy – aminokwasu, z którego produkowany jest tlenek azotu. Wpływa on na rozszerzenie światła naczyń krwionośnych co z kolei umożliwia lepsze utlenowanie struktur organizmu (w tym pracujących mięśni).
Niewątpliwie dobrą informacją, zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie może okazać się potwierdzony wpływ cytruliny na opóźnienie zmęczenia mięśniowego podyktowanego treningiem. Według badania opublikowanego na łamach czasopisma “Journal of strength and conditioning research” do uzyskania wspomnianego efektu wystarczy dawka 8g jabłczanu cytruliny.
Stężenie omawianego aminokwasu w osoczu krwi jest również uznanym markerem wydolności jelita cienkiego, co jest istotne w przypadku prognozowania możliwości całkowitego lub przynajmniej częściowego odstawienia żywienia pozajelitowego u osób z zespołem jelita krótkiego.
Cytrulina jest także wykorzystywana jako marker uszkodzenia enterocytów (komórek wyściełających nasze jelita, które umożliwiają wchłanianie składników odżywczych). Obniżone wartości aminokwasu w osoczu krwi korelują ze spadkiem liczby wspomnianych enterocytów, co przyczynia się do nieprawidłowej przepuszczalności jelit i ryzyka rozwoju stanu zapalnego.

Cytrulina – dawkowanie

Dawkowanie aminokwasu jest ściśle zależne od celu suplementacji. Dla optymalizacji pracy układu krwionośnego lub łagodzenia zaburzeń erekcji, sugeruje się przyjmowanie cytruliny w dawce 1000 mg trzy razy dziennie. Dawkowanie może, lecz nie musi być poprzedzone konsumpcją posiłku.
Aby natomiast poprawić osiągnięcia sportowe, sugeruje się suplementację dawką 6000–8000 mg na pół godziny przed planowaną jednostką treningową. Niektóre źródła donoszą również, że korzystniejszy efekt ukrwienia mięśni występuje w przypadku połączenia suplementacji cytruliny z argininą.

Cytrulina – występowanie

Suplementy oparte na cytrulinie z powodzeniem można kupić w postaci monopreparatu. Rynek suplementów oferuje w tym zakresie formę kapsułek, tabletek, jak i proszku. Dodatkowo, aminokwas ten stanowi częsty składnik preparatów złożonych tzw. „Stacków”. Do tej grupy zalicza się szeroki asortyment przedtreningówek, boosterów tlenku azotu oraz preparatów na masę, których celem jest dostarczenie składników pobudzających układ nerwowy, poprawiających ukrwienie i natlenowanie mięśni czy usprawnienie ich pracy. W postaci naturalnej cytrulina występuje również w owocach. Bogatym jej źródłem są arbuzy, które zawierają nawet do 300 mg w przeliczeniu na 100g owoców.

Cytrulina – cena

Biorąc pod uwagę rodzaj preparatu, jego formę oraz wielkość opakowania w przeliczeniu na porcję, zakres cenowy dostępnego asortymentu mieści się w granicach 5 zł do nawet 80 zł. Mimo tak dużej rozbieżności cenowej, dobry gatunkowo monopreparat możemy kupić za niespełna 25–30 zł.

Cytrulina – opinie

Jak widać opisane możliwości zastosowania cytruliny w suplementacji codziennej diety są dość szerokie i mogą przynosić wymierne korzyści dla zdrowia. Istnieje wystarczająca liczba dowodów naukowych potwierdzających skuteczność stosowania cytruliny zarówno w przypadku osób aktywnych fizycznie, jak i mających problemy zdrowotne. 

Literatura:

  1. http://hortsci.ashspublications.org/content/46/12/1572.full.pdf+html
  2. Crenn P., Coudray-Lucas C., Thuillier F., Cynober L., Messing B.: Postabsorptive plasma citrulline concentration is a marker of absorptive enterocyte mass and intestinal failure in humans. Gastroenterol., 2000; 119: 1496–1505
  3. Osowska S. i in.: Cytrulina jako parametr prognostyczny całkowitego lub częściowego odstawienia żywienia pozajelitowego u dorosłych pacjentów – obserwacyjne badanie pilotowe. Diagn Lab. 2018; 54(1): 11-16.
  4. Bischoff SC, Barbara G, Buurman W, Ochuizen T, Schulzke JD. et al: Intestinal permeability a new target for disease prevention and therapy. BMC Gastroenterology 2014; 14: 189-213
  5. Crenn P, Vahedi K, Lavergne-Slove A, Cynober L, Matuchansky C. et al: Plasma citrulline: A marker of enterocyte mass in villous atrophyassociated small bowel disease. Gastroenterology 2003; 124: 1210-1219.
  6. Ochiai M., Hayashi T., Morita M., Ina K., Maeda M., Watanabe F., Morishita K.: Short-term effects of L-citrulline supplementation on arterial stiffness in middle-aged men. Int J Cardiol. 2012 Mar 8;155(2):257-61.
  7. Pérez-Guisado J., Jakeman PM.: Citrulline malate enhances athletic anaerobic performance and relieves muscle soreness. J Strength Cond Res. 2010 May;24(5):1215-22.
  8. www.ceneo.pl [dostęp: 8.08.2018]
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
dietetyk kliniczny Tomasz Chudziński , Dyplomowany dietetyk. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, ekspert żywieniowy programu „Smaczny temat”. Współzałożyciel poradni dietetycznej "Medycyna żywienia".
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. tlenek azotu ma więcej zalet. Poprawa zapamiętywania (mózg jest organem który zawiera największe jego stężenie w organizmie).
    Do tego udrażnia drogi oddechowe (istnieje teoria wedle której osoby z astmą i niedotlenieniem mają okresy hypoksji – braku oddechu za przyczyną, bo ten mechanizm zwiększa absorbcję tlenku azotu tak jak w metodzie buteyki)
    Ratuje się nim bobasy, które po urodzeniu są sine i nie mogą złapać nowej formy oddychania już bez pępowiny.

    Organizm pozyskuje go nie tylko przy oddychaniu samym nosem ale również poprzez skórę na słońcu obok produkcji witaminy D.
    Dlatego właśnie w badaniach wychodziły róznice między witaminą D z suplementacji, a z dawkowania słońcem – różnicę robił ten tlenek azotu – róznicę na plus ma się rozumieć.

    Pozdrawiam. Proszę dalej popularyzować wiedzę. Jest to bardzo potrzebne w Polsce.

    [email protected]

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *