Odżywianie
Skutki nadmiaru błonnika w diecie
Włókno pokarmowe stanowi ważny element codziennego jadłospisu, ponieważ reguluje perystaltykę…
Dziczyzna – wartości odżywcze, zastosowanie i przeciwwskazania do spożycia
Jeśli słysząc hasło „dziczyzna” Twoim pierwszym skojarzeniem jest tłuste, niezdrowe…
Bazylia – właściwości, zastosowanie i przechowywanie
Bazylia to ważny element kuchni śródziemnomorskiej. Może być dodawana zarówno…
Czerstwy chleb – przyczyny, sposób zapobiegania i pomysły na wykorzystanie
Pieczywo jest najpopularniejszym źródłem węglowodanów w diecie przeciętnego człowieka. Chleb…
Przyprawy, które odmienią smak Twoich potraw i zastąpią sól
Aromatyczne zioła i przyprawy odgrywają niezwykle ważną rolę w naszej…
30 trików kulinarnych, które musisz znać
Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Poznaj kilka kulinarnych trików, dzięki którym…
Fortyfikacja, czyli wzbogacanie żywności – rodzaje, korzyści, wady i zasady
Produkty spożywcze, oprócz zbędnych dodatków takich jak barwniki, konserwanty czy…
Banany – właściwości, wartości odżywcze, przechowywanie i ciekawostki
W sklepach są dostępne przez cały rok. Stanowią bogactwo witamin…
Otręby – sposób produkcji, wartości odżywcze, właściwości i rodzaje
Niedoceniany produkt uboczny otrzymywany podczas przemiału zbóż, kryje w sobie…
Kasza owsiana i jęczmienna jako źródło beta-glukanu w diecie
Beta-glukan to jedna z frakcji błonnika, która rozpuszcza się w…