Odżywianie
Co zamiast mięsa, czyli alternatywa dla tradycyjnego schabowego
Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia mięso i jego…
Migdały ziemne chufa, czyli właściwości i zastosowanie orzechów tygrysich
Wywodzące się ze starożytnego Egiptu, słodkie w smaku orzechy tygrysie…
Graviola – właściwości i zastosowanie flaszowca
Graviola to zielone, peruwiańskie owoce przypominające wyglądem naszego rodzimego kasztana.…
Zdrowe produkty nie dla wszystkich bezpieczne
„Nie wszystko złoto, co się świeci” i… nie wszystko zdrowe,…
Jagody camu camu (Myrciaria dubia) – właściwości i zastosowanie
Kwaśne w smaku, amazońskie jagody camu camu biją na głowę…
Masło – źródło zdrowia czy zagrożenia?
Ile prawdy kryją w sobie legendy o złych skutkach spożywania…
Suplementy indywidualnie dostosowane do potrzeb
Bywa, że zażywane każdego dnia suplementy tworzą pokaźny stosik tabletek.…
Skrobia oporna – właściwości, rodzaje, źródła
Skrobię oporną zaliczaną do frakcji błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, możemy…
Jaggery, czyli właściwości mało popularnego zamiennika cukru białego
Jaggery – cukier palmowy używany w kuchni Dalekiego Wschodu. Jak…