Odżywianie
Właściwości i zastosowanie siemienia lnianego. Dobre nie tylko na zaparcia
Nasiona lnu znane jako siemię lniane posiadają bardzo liczne właściwości…
Węglowodany. Podział, istotność w diecie i wpływ wartości IG
Węglowodany – cukry, cukrowce, sacharydy – to związki, które są…
Właściwości, kalorie, indeks glikemiczny i wady cukru brzozowego
Cukier z brzozy jest jednym z najzdrowszych cukrów wśród dostępnych…
Prawdziwe sery kontra wyroby seropodobne. Jak je rozróżnić?
Istnieje ok. 4 tysiące gatunków sera. Dzieli się je pod…
Kasza jęczmienna. Właściwości, wartości odżywcze, gotowanie i przepisy
Wśród różnego rodzaju kasz, jedną z najpopularniejszych jest kasza jęczmienna.…
Jak pozbyć się szkodliwych pestycydów z warzyw i owoców?
Sama woda nie wystarczy! Pestycydy potrafią być na nią odporne.…
Substancje antyodżywcze – czym są i czy należy się ich obawiać?
Substancje antyodżywcze, jak sama nazwa wskazuje, mogą szkodliwie wpływać na…
Cała prawda o wędzonych rybach. Sprawdźmy czy makrela i flądra to zdrowy wybór
Ryby to bogactwo kwasów omega-3 i omega-6. Powinny się znaleźć…
Rola przypraw i ich wpływ na organizm
Przyprawy nadają niezastąpiony smak potrawom na całym świecie, a jak…
Tłuszcze z rodziny omega-3 i omega-6 jako ważny element zachowania zdrowia
Dużo mówi się o pozytywnym oddziaływaniu kwasów tłuszczowych omega 3…