gluten

Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Celiakia jest jednostką chorobową, mogącą ujawnić się w każdym wieku. Zmiany zachodzące w naszym organizmie dają różnorodne objawy, których podłoże stanowi niekorzystne działanie glutenu na nasz organizm. Co jest przyczyną celiakii i jak radzą sobie z chorobą chorzy?

Dieta bezglutenowa – zasady, wskazania i przeciwwskazania, jadłospis na tydzień, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Dieta bezglutenowa dla niektórych, ze względów zdrowotnych, stanowi przymus dla innych kaprys. Czym właściwie jest gluten i jakie są wskazania do usunięcia go z diety?

Gluten – źródła, uczulenie, produkty bezglutenowe

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Gluten a wraz z nim pszenica ostatnio zyskują złą sławę. Jeszcze do niedawna na diecie bezglutenowej były tylko osoby cierpiące na celiakię. Obecnie dietę wolną od tego białka stosują też osoby zdrowe, które nie wykazują nietolerancji na gluten. Sprawa glutenu jest ostatnio dość kontrowersyjna, a jego szkodliwość na organizm ludzki wciąż nie została udowodniona.

Wprowadzanie glutenu do diety dziecka – najnowsze wytyczne

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

W 2016 roku Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci zaktualizowało swoje stanowisko wobec wprowadzania nowych produktów do diety niemowląt. Dowiedz się, kiedy w bezpieczny sposób wprowadzić gluten do diety dziecka.

Dieta bez pszenicy – wskazania, efekty, opinie, przepisy

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Czy białe pieczywo, makaron, ciasta i wszystkie wypieki zawierające mąkę pszenną (nawet tę pełnoziarnistą) to "cisi zabójcy", którzy niszczą nasze zdrowie? Dowiedz się czy warto wyeliminować pszenicę z diety.

Zespół nieszczelnego jelita – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jak wiadomo nie od dziś, wszystkie choroby zaczynają się od jelit, a wspólnym ich mianownikiem często okazuje się właśnie tak zwane nieszczelne jelito. Czym jest i dlaczego powstaje? Jakie daje objawy i jak je leczyć? Czy dieta może się okazać pomocna w uszczelnianiu „przepuszczalnego jelita”?

Diagnostyka celiakii – wymagane badania

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jakie badania powinno się wykonać w celu potwierdzenia choroby?

Dieta BBB w autyzmie –zasadność wyeliminowania glutenu, kazeiny oraz cukru prostego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dieta BBB, polecana przez specjalistów i stosowana jako element wspomagający terapię leczenia dzieci ze spektrum autyzmu, ma na celu eliminację z racji żywieniowych pokarmów będących źródłem glutenu, kazeiny oraz cukru prostego i dwucukrów.

Dietetycy o wprowadzaniu glutenu do diety dziecka

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dietetycy wydali nowe rozporządzenia określające najlepszy okres na wprowadzenie glutenu do diety dziecka. Zbyt wczesne jak i zbyt późne może spowodować celiakię lub inne choroby glutenozależne.

Dieta w chorobie Hashimoto – budowa jelita wpływa na jakość życia chorych

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Poprawna budowa jelita warunkuje lepsze życie osobom chorym na Hashimoto

Czerstwy chleb – przyczyny, sposób zapobiegania i pomysły na wykorzystanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pieczywo jest najpopularniejszym źródłem węglowodanów w diecie przeciętnego człowieka. Chleb ze względu na zmiany zachodzące w pieczywie, należy do produktów, o krótkim terminie przydatności. Aby nie wyrzucać niespożytego pieczywa do kosza warto kupować je w odpowiedniej ilości lub skorzystać z kilku pomysłów na przetworzenie czerstwego pieczywa i wykorzystanie go w postaci grzanek, tostów francuskich czy bułki tartej.

Dodatki do suplementów – niezbędne minimum czy zbędny wypełniacz?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Łykamy wszystko i na wszystko, często nie zwracając przy tym uwagi na skład suplementu, który oprócz faktycznie pożądanych przez nas składników, zawiera – czasem większą część – stabilizatorów, przeciwzbrylaczy i substancji polepszających smak. Warto się zastanowić czy są one elementem koniecznym, czy raczej zbędnym wypełniaczem zwiększającym tylko masę suplementu i dającym nam wrażenie, że kupujemy „więcej.. za mniej”?

Trudności w stosowaniu diety bezglutenowej

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Problem z przekształceniem jadłospisu i wykluczeniem z niego produktów zawierających gluten, może dotyczyć nawet 6–8% populacji.

Dieta bezglutenowa – zalety i wady

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Wady i zalety popularnej diety bezglutenowej.

Dieta bezglutenowa dla sportowców

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Dieta bezglutenowa w sporcie – produkty, zasady i założenia

Dlaczego pszenica twarda jest lepsza od innych?

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Z pewnością nieraz widzieliście na półkach sklepowych makarony wykonane z pszenicy durum. Czy wiecie czym one się różnią od makaronów wykonanych ze zwykłej mąki? Jeśli nie, przeczytajcie artykuł Klaudii Niemiry, a Wasze zakupy staną się o wiele prostsze.

Orkisz – właściwości, wartość odżywcza i dostępne produkty

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Zapomniane zboże znów wraca do łask. Poznaj orkisz cenne zboże o leczniczych właściwościach polecane przez św. Hildegardy z Bingen

Seitan, chińskie mięso pełne wartości odżywczych, które możesz zrobić samodzielnie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Seitan nazywane jest „chińskim mięsem”, ale tak naprawdę nie ma nic z nim wspólnego. Popularne jest wśród wegetarian, ale cieszy się także powodzeniem u osób, które chcą wzbogacić swoją dietę o cenne białko.

Wpływ żywienia na objawy autyzmu

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

U coraz większej ilości dzieci diagnozuje się zaburzenia ze spektrum autyzmu. Warto wiedzieć o tej chorobie więcej. Najnowsze badania wykazały również wpływ diety na zmniejszenie objawów tej choroby. Dowiedz się czego Twoje dziecko nie powinno jeść i dlaczego!

Dieta eliminacyjna – zasady, rodzaje, zalety oraz diety w alergii pokarmowej

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Dieta eliminacyjna jest sposobem odżywiania, polecanym osobom, u których pewne produkty spożywcze wywołują niepożądaną reakcję.