gluten

Wprowadzanie glutenu do diety dziecka – najnowsze wytyczne

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

W 2016 roku Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci zaktualizowało swoje stanowisko wobec wprowadzania nowych produktów do diety niemowląt. Dowiedz się, kiedy w bezpieczny sposób wprowadzić gluten do diety dziecka.

Dieta bez pszenicy – wskazania, efekty, opinie, przepisy

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Czy białe pieczywo, makaron, ciasta i wszystkie wypieki zawierające mąkę pszenną (nawet tę pełnoziarnistą) to "cisi zabójcy", którzy niszczą nasze zdrowie? Dowiedz się czy warto wyeliminować pszenicę z diety.

Zespół nieszczelnego jelita – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jak wiadomo nie od dziś, wszystkie choroby zaczynają się od jelit, a wspólnym ich mianownikiem często okazuje się właśnie tak zwane nieszczelne jelito. Czym jest i dlaczego powstaje? Jakie daje objawy i jak je leczyć? Czy dieta może się okazać pomocna w uszczelnianiu „przepuszczalnego jelita”?

Diagnostyka celiakii – wymagane badania

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jakie badania powinno się wykonać w celu potwierdzenia choroby?

Dieta BBB w autyzmie –zasadność wyeliminowania glutenu, kazeiny oraz cukru prostego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dieta BBB, polecana przez specjalistów i stosowana jako element wspomagający terapię leczenia dzieci ze spektrum autyzmu, ma na celu eliminację z racji żywieniowych pokarmów będących źródłem glutenu, kazeiny oraz cukru prostego i dwucukrów.

Dietetycy o wprowadzaniu glutenu do diety dziecka

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dietetycy wydali nowe rozporządzenia określające najlepszy okres na wprowadzenie glutenu do diety dziecka. Zbyt wczesne jak i zbyt późne może spowodować celiakię lub inne choroby glutenozależne.

Dieta w chorobie Hashimoto – budowa jelita wpływa na jakość życia chorych

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Poprawna budowa jelita warunkuje lepsze życie osobom chorym na Hashimoto

Czerstwy chleb – przyczyny, sposób zapobiegania i pomysły na wykorzystanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pieczywo jest najpopularniejszym źródłem węglowodanów w diecie przeciętnego człowieka. Chleb ze względu na zmiany zachodzące w pieczywie, należy do produktów, o krótkim terminie przydatności. Aby nie wyrzucać niespożytego pieczywa do kosza warto kupować je w odpowiedniej ilości lub skorzystać z kilku pomysłów na przetworzenie czerstwego pieczywa i wykorzystanie go w postaci grzanek, tostów francuskich czy bułki tartej.

Dodatki do suplementów – niezbędne minimum czy zbędny wypełniacz?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Łykamy wszystko i na wszystko, często nie zwracając przy tym uwagi na skład suplementu, który oprócz faktycznie pożądanych przez nas składników, zawiera – czasem większą część – stabilizatorów, przeciwzbrylaczy i substancji polepszających smak. Warto się zastanowić czy są one elementem koniecznym, czy raczej zbędnym wypełniaczem zwiększającym tylko masę suplementu i dającym nam wrażenie, że kupujemy „więcej.. za mniej”?

Trudności w stosowaniu diety bezglutenowej

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Problem z przekształceniem jadłospisu i wykluczeniem z niego produktów zawierających gluten, może dotyczyć nawet 6–8% populacji.

Dieta bezglutenowa dla sportowców

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Dieta bezglutenowa w sporcie – produkty, zasady i założenia

Dlaczego pszenica twarda jest lepsza od innych?

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Z pewnością nieraz widzieliście na półkach sklepowych makarony wykonane z pszenicy durum. Czy wiecie czym one się różnią od makaronów wykonanych ze zwykłej mąki? Jeśli nie, przeczytajcie artykuł Klaudii Niemiry, a Wasze zakupy staną się o wiele prostsze.

Orkisz – właściwości, wartość odżywcza i dostępne produkty

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Zapomniane zboże znów wraca do łask. Poznaj orkisz cenne zboże o leczniczych właściwościach polecane przez św. Hildegardy z Bingen

Seitan, chińskie mięso pełne wartości odżywczych, które możesz zrobić samodzielnie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Seitan nazywane jest „chińskim mięsem”, ale tak naprawdę nie ma nic z nim wspólnego. Popularne jest wśród wegetarian, ale cieszy się także powodzeniem u osób, które chcą wzbogacić swoją dietę o cenne białko.

Wpływ żywienia na objawy autyzmu

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

U coraz większej ilości dzieci diagnozuje się zaburzenia ze spektrum autyzmu. Warto wiedzieć o tej chorobie więcej. Najnowsze badania wykazały również wpływ diety na zmniejszenie objawów tej choroby. Dowiedz się czego Twoje dziecko nie powinno jeść i dlaczego!

Dieta eliminacyjna – zasady, rodzaje, zalety oraz diety w alergii pokarmowej

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Dieta eliminacyjna jest sposobem odżywiania, polecanym osobom, u których pewne produkty spożywcze wywołują niepożądaną reakcję.

Nietolerancja glutenu – objawy, zalecana dieta i badania wykrywające chorobę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Celiakia jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, polegającą na nieodwracalnej nietolerancji glutenu. To poważne schorzenie wymaga całkowitej eliminacji tego składnika z diety.

Celiakia, czyli choroba nietolerująca glutenu

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Prowadzi do różnorodnych objawów klinicznych, które często mylone są z alergią. Pamiętajmy jednak, że celiakia z alergią nie ma nic wspólnego. Celiakia trwa przez całe życie a jedynym sposobem leczenia jest ścisłe przestrzeganie diety.

Kukurydza - amerykańskie ziarno opanowało świat

Aleksandra Langner ponad miesiąc temu

Jest bogatym źródłem witamin i błonnika, a do tego nie zawiera glutenu. Zobacz jakie jeszcze właściwości ma ta popularna roślina.