anemia

Korzeń maca – działanie, skład i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pochodzący z peruwiańskich Andów korzeń rośliny maca, nie bez powodu przeżywa na nowo swoje „pięć minut” chwały. Zaliczany jest obecnie do grupy roślin o wyjątkowych właściwościach.

Mak – rodzaje, właściwości, przechowywanie, przygotowanie oraz zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mak należy do roślin oleistych z rodziny makowatych i występuje głównie na półkuli południowej. Właściwości drobniutkich, czarnych ziarenek zostały docenione już w starożytności, kiedy to wykorzystywano je nie tylko w celach kulinarnych jako dodatek lub baza do potraw, ale również w celach terapeutycznych i uśmierzających ból.

Dieta na anemię bogata w żelazo – przykładowy jadłospis

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Niedobór żelaza może być przyczyną niedokrwistości. Najczęściej jest on spowodowany krwawieniami, ale może także wynikać z niezaspokojenia właściwej jego podaży wraz z dietą.

Rzodkiewka – idealna dla osób z anemią

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Rzodkiewka to bardzo popularne w Polsce warzywo. Jej pojawienie się na straganach zwiastuje nadejście wiosny. Czy wiedzieliście jednak, że te niepozorne warzywa skrywają w sobie wielką moc?

Helicobacter pylori i jej związek z anemią

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Ostatnie badania zaznaczają niepokojący związek anemii z zakażeniem bakterią Helicobacter pylori.

Awokado chroni przed 5 chorobami!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Awokado to nie tylko źródło cennych witamin i zdrowych tłuszczów. Jego właściwości zdrowotne skutecznie ochronią Cię przed wieloma chorobami!

Natka pietruszki – właściwości, wartości odżywcze, przechowywanie i zastosowanie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Wszystkim znana, ale często niedoceniana i zapomniana w codziennej diecie. Wystarczy jej bardzo niewiele, aby dostarczyć niezbędnych substancji regulujących pracę organizmu. Poznajmy właściwości lecznicze natki z pietruszki.

Ta choroba grozi każdemu. Powstrzymaj anemię!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Anemia jest dość powszechną chorobą. Jej objawy bardzo często są bagatelizowane, co może prowadzić do przykrych konsekwencji.

Anemia – typy niedokrwistości oraz badania krwi

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Morfologia wykazała zbyt niski poziom erytrocytów we krwi, ich nieprawidłowy kształt lub nieodpowiednia ilość hemoglobiny? Dodatkowo stosujesz dietę ubogą w żelazo oraz witaminę B12? Ciągłe zmęczenie i senność dokucza Ci sprawiając, że nie czujesz się sobą? Mogą to być objawy ciężkiej dolegliwości – anemii.

Chlorella – skład, działanie, stosowanie, przepis

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Zielony skarb wód – chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Co jeszcze kryje ta cudowna roślina?

Czarnuszka – właściwości lecznicze, skład i zastosowanie

Anna Bochenek ponad miesiąc temu

Czarnuszka to roślina stosowana jako przyprawa w kuchni, charakteryzująca się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Warto zapoznać się z jej działaniem, ponieważ może złagodzić objawy wielu schorzeń.

Kumys – produkcja, wartość odżywcza, właściwości

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Poznaj niezwykłe właściwości lecznicze kumysu. Znany już od wieków w plemieniach koczowniczych nadal leczy i wzmacnia.

Niedokrwistość w ciąży – przyczyny, objawy i dieta

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Niedokrwistość jest bardzo częstym schorzeniem wśród kobiet ciężarnych. Warto znać jej objawy i przyczyny, aby móc uchronić się przed konsekwencjami anemii dotykającymi zarówno organizm kobiety, jaki i dziecka.

Laghupanchamula – czyli działanie starożytnej mieszanki korzeni pięciu ziół

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Medycyna minionych epok to podwaliny dzisiejszych osiągnięć. Oto kilka przykładów wykorzystania roślin zgodnie ze starożytną, hinduską recepturą.

Witamina B12 w diecie wegetariańskiej

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Utarło się przekonanie, że najbardziej narażeni na niedobory witaminy B12 są wegetarianie. Czy produkty zwierzęce to jedyne źródło kobalaminy?

Botwinka. Właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Botwinka to długo wyczekiwane przez zimę warzywo, które jak żadne inne smakuje wczesną wiosną. Jest zapowiedzią słońca, ciepła i nadchodzącego lata.

Por – właściwości, wartości odżywcze i ciekawostki

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

To warzywo bardzo popularne. Nie wszyscy jednak wiedzą, ile to warzywo posiada witamin i składników mineralnych. Poznaj cenne własciowści pora i wprowadź go do swojej diety.

Durian. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie niezwykłego owocu

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

To co zdrowe nie zawsze jest smaczne i pachnące. Tak właśnie jest w przypadku owocu duriana, gdzie zapach nie idzie w parze z walorami zdrowotnymi. Warto jednak spróbować, a może zapach przestanie być dla Was odstraszający!

Jaki wpływ na poziom żelaza ma krótkotrwała głodówka?

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Walka z nadmiarem kilogramów za pomocą zdrowej i zbilansowanej diety jest procesem długotrwałym i wymagającym dużo cierpliwości. Niestety nie każdy ma w sobie tyle wytrwałości. Łatwiejszym sposobem jest zastosowanie krótkiej głodówki w celu zrzucenia kilku kilogramów, a po której znów można zacząć jeść „normalnie”. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie i to nie tylko ze względu na efekt jojo, na który z pewnością możemy liczyć.