bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Korzeń maca – działanie, skład i zastosowanie

Korzeń maca – działanie, skład i zastosowanie

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2018

Pochodzący z peruwiańskich Andów korzeń rośliny maca, nie bez powodu przeżywa na nowo swoje „pięć minut” chwały. Zaliczany jest obecnie do grupy roślin o wyjątkowych właściwościach, gdyż wpływa na poprawę zaburzeń płodności u mężczyzn, łagodzi dolegliwości menstruacyjne oraz zmiany towarzyszące kobietom podczas menopauzy. Warto przyjrzeć się bliżej afrodyzjakowi, który poprawia również libido!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Korzeń maca
  • Korzeń maca – działanie
  • Korzeń maca – skład
  • Korzeń maca – zastosowanie
  • Korzeń maca – gdzie kupić?

Korzeń maca

Maca należy do rodziny roślin kapustowatych, do których można zaliczyć również rzepę, brokuły czy kapustę. W terminologii figuruje pod wieloma nazwami, które pochodzą z różnych języków. Korzeń macy można znaleźć również m.in. pod nazwą trawy lub ziela pieprzowego, peruwiańskiego żeń-szenia, maca, maka, maca-maca czy też Ayak Willku lub Chichira.

Korzeń maca – działanie

Korzeń macy można określić jako adaptogen, co oznacza że dostosowuje swoje właściwości do potrzeb organizmu. Definicja „Adaptogenu” oznacza każdy środek, który stymuluje odporność i zapewnia odporność na choroby.

Od pokoleń maca była wykorzystywana na terenach peruwiańskich Andów jako pokarm, który zwiększał płodność oraz libido zarówno u ludzi, jak i u zwierząt. Do dziś maca wykorzystywana jest na tamtejszych terenach nie tylko jako środek poprawiający płodność, ale również jako podstawowe źródło energii i składników mineralnych. Warto zwrócić uwagę na badania przeprowadzone w 1961 r. przez wybitną peruwiańską biolog dr Glorię Chacon de Povivi, które potwierdziły dostrzeżone wieki wcześniej obserwacje ludzi pierwotnych, dotyczące poprawy płodności u ssaków. Dokładnie trzydzieści sześć lat później w 1997 r., podczas jednej z konferencji w USA, korzeń maca zaproponowano jako środek zastępczy dla terapii hormonalnej dla kobiet w okresie menopauzy. Dwa powyższe wydarzenia sprawiły, że o maca-maca ponownie zrobiło się głośno.

Działanie peruwiańskiego żeń-szenia nie kończy się wyłącznie na wpływie na płodność, choć jest jego podstawową właściwością. Stanowi także dobrą wiadomość dla osób zmagających się z anemią i przewlekłym zmęczeniem! Wprowadzenie macy do diety może przynieść poprawę wyników czerwonokrwinkowych, dzięki czemu reguluje stany anemiczne będące przyczyną zmęczenia. Pieprzowe ziele łagodzi ponadto stany depresyjne, stres i poprawia słabą pamięć.

Korzeń maca – skład

Punktem wyjścia podczas analizy działania ziela pieprzowego jest wyjątkowo bogaty skład rośliny. Zawiera bowiem wszystkie podstawowe składniki odżywcze tj. 60% węglowodanów, ok. 10% białka oraz 3% tłuszczu we wręcz idealnych proporcjach względem siebie. Węglowodany są łatwo przyswajalne, nie brak jednak opornego na działanie enzymów trawiennych błonnika regulującego pracę jelit. Warto wyróżnić białko, które mimo pochodzenia roślinnego jest zaliczane do pełnowartościowego, gdyż zawiera dwadzieścia różnych aminokwasów oraz aż siedem z ośmiu endogennych, niezbędnych  dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tłuszcz wchodzący w skład rośliny należy do tłuszczów nasyconych w postaci kwasu palmitynowego oraz w przeważającej ilości do nienasyconych, do których zaliczyć możemy wielonienasycony kwas linolowy z rodziny omega-6 oraz jednonienasycony oleinowy.

Jak wcześniej wspominałam, maca obecnie stanowi podstawowe źródło energii oraz składników mineralnych dla osób zamieszkujących w peruwiańskich Andach. Peruwiańskie ziele dostarcza wapnia, magnezu, potasu, fosforu, siarki, sodu, żelaza oraz cynku, jodu, miedzi, selenu, bizmutu manganu i krzemu. Z witamin można wyróżnić tiaminę (B1), ryboflawinę (B2) oraz kwas askorbinowy (witamina C) i alfa tokoferol (witamina E).

Korzeń maca może dostarczyć ponadto organizmowi licznych substancji biologicznie czynnych takich jak katechiny, izotiozyjaniany, antynowotworowe alkaloidy i glukozynolany, obniżające poziom cholesterolu we krwi fitosterole oraz naturalne przeciwutleniacze w postaci flawonoidów i karotenoidów.

Korzeń maca – zastosowanie

Jadalną część macy jest korzeń, który swoim kształtem przypomina rzodkiewkę o wielości ok. 5–7 cm. Zastosowanie w kuchni zależy od formy, w jakiej macę posiadamy. Świeżą możemy ugotować i spożyć jako zastępnik ziemniaków, można również po obróbce termicznej ją ususzyć i zetrzeć, otrzymując proszek. Sproszkowana forma jest łatwiejsza do wkomponowania jej w potrawy, gdyż maca posiada charakterystyczny gorzko-słodki smak. Dodając sproszkowaną roślinę do potraw można ukryć nieprzyjemny dla niektórych smak. Najkorzystniej jest spożywać macę w postaci sproszkowanej na surowo dodając ją do potraw, które nie wymagają obróbki termicznej. Warto więc wzbogacić w nią koktajle, mleko zwierzęce lub roślinne, owocowy lub warzywny sok czy też desery przygotowywane i spożywane na zimno.

Korzeń maca – gdzie kupić?

Proszek z korzenia macy możemy zakupić w dobrych w sklepach z ekologiczną żywnością zarówno internetowych, jak i stacjonarnych.

Mieszkańcy peruwiańskich Andów znają i wykorzystują macę od wieków. Świat usłyszał o niej wieki później. Myślę, że nowe „superfoods” warto wypróbować, by wzbogacić się o nowe doświadczenia smakowe i kulinarne, dodatkowo dostarczając organizmowi licznych substancji odżywczych.

Literatura:

„Adaptogen” – definicja; Słownik medyczny, © 2009 Farlex i Wspólnicy

„Maca – super żywność Inków” Paweł Lisiecki; portal www.naturalna-medycyna.com.pl

„Maca” mgr Iwona Wierzbicka, „Food Forum” nr 1(11)2016

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Laghupanchamula – czyli działanie starożytnej…

Medycyna minionych epok to podwaliny dzisiejszych osiągnięć. Oto kilka przykładów wykorzystania roślin zgodnie ze starożytną, hinduską recepturą. Czytaj dalej...

Nasiona i korzeń kobylaka. Zobaczmy,…

Kobylak jest rośliną popularnie występującą na terenach nizinnych, przy zbiornikach wodnych czy na polach. Często uważany jest za chwast, podczas gdy nasze babcie wykorzystywały jego dobroczynne działanie na układ pokarmowy. Czytaj dalej...

Zioła Bonifratrów – skład, właściwości,…

Historia zagłębiania ziołolecznictwa przez zakon Bonifratrów sięga wczesnego średniowiecza, kiedy to zakonnicy sporządzali różnorodne mieszanki ziół wspierające pracę narządów i układów ciała. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Medycyna naturalna > superfoods

    anemia menopauza odporność płodność Suplementy diety Zioła na odporność
    Suplementy diety

    Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach

    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    przeziębienie

    Jak zapobiegać częstym problemom z gardłem?

    Czy kreatyna szkodzi? Kreatyna a płodność u mężczyzny

    Dieta w menopauzie

    Pokrzywa na włosy, odchudzanie i anemię. Jakie właściwości ma pokrzywa?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.