zatrucie

Solanina – niebezpieczna substancja w ziemniakach. Zatrucie solaniną

Ziemniaki przygotowywane w postaci gotowanej, faszerowanej, puree, pieczonej czy smażonej, bez wątpienia stanowią jeden z najpopularniejszych komponentów dań goszczących na polskich stołach. Choć znany jest ich prozdrowotnych charakter, niewiele osób zdaje sobie sprawę, że bulwy te stanowią również źródło toksycznego dla człowieka alkaloidu nazywanego solaniną. O tym, czym dokładnie jest ten związek, skąd jego obecność w ziemniakach oraz jakie negatywne skutki związane są z jego nadmierną konsumpcją, opowiemy Państwu w dzisiejszym artykule. Zapraszamy do lektury!

Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Jad kiełbasiany, czyli toksyna botulinowa, wytwarzany jest przez bakterie w środowisku beztlenowym. Może powstać w wyniku spożycia nieprawidłowo przechowywanej żywności domowej produkcji. Jego działanie na organizm najczęściej objawia się zaburzeniem widzenia, osłabieniem oraz suchością w jamie ustnej. Jaki jest mechanizm powstania jadu kiełbasianego?

Czym jest arsen? Jak usunąć arsen z organizmu?

W dzisiejszym artykule wyjaśnimy m.in., czym jest arsen, jaki wywiera wpływ na funkcjonowanie organizmu ludzkiego oraz czy istnieją skuteczne i zarazem nieinwazyjne metody na jego pozbycie się, Zapraszamy do lektury!

Węgiel aktywny – właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Justyna Paroń, Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Węgiel aktywny jest to preparat, którego cenne właściwości lecznicze znane są od wielu lat. Stanowi on nieodzowny element prawie każdej domowej apteczki, ponieważ jest sprawdzonym środkiem wykorzystywanym w celu łagodzenia zaburzeń trawienia oraz zatruć pokarmowych. Czy stosowanie węgla aktywnego jest bezpieczne dla zdrowia człowieka? Jakie mogą być inne korzyści wynikające z jego działania?

Wymioty – przyczyny. Co jeść i pić po wymiotach? Co podawać na wymioty u dorosłych?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Organizm ludzki zna setki naturalnych mechanizmów ochronnych, dzięki którym broni nas przed różnorodnymi infekcjami i innymi niekorzystnymi stanami. Są to m.in. posiadanie brwi czy rzęs, a także odruch kaszlowy czy katar. Oczywiście nie można zapomnieć o wymiotach, które wspomagają usuwanie szkodliwych substancji z przewodu pokarmowego, jednocześnie zapobiegając ich rozłożeniu i transportowaniu w organizmie. Nie są to jednak jedyne powody rozwoju tegoż stanu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się o nim więcej!

Wymioty u dziecka – domowe sposoby, dieta

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Nudności i wymioty to przypadłość, która zdarza się w ciągu życia dość często. Szczególnie małe dzieci często miewają problemy z brzuszkiem, ponieważ ich układ trawienny nadal się rozwija, a one same dopiero uczą się, że niektóre potrawy w nadmiarze mogą zaszkodzić. Jednak wymioty to nie zawsze jedynie efekt przejedzenia. Niekiedy mogą świadczyć o poważniejszych schorzeniach. Jak postępować, kiedy dziecko wymiotuje? Co można mu podać, żeby złagodzić nieprzyjemne dolegliwości?

Wymiotowanie żółcią i krwią – przyczyny

Monika Kubiś dietetyk kliniczny ponad miesiąc temu

Wymioty żółcią i krwią bez względu na to, czy występują równolegle czy osobno, stanowią objaw choroby przewlekłej. Niezależnie od częstości i intensywności tych epizodów, stan ten wymaga niezwłocznego zgłoszenia się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej lub do szpitalnego oddziału ratunkowego.

Zatrucie pleśnią – objawy, leczenie zatrucia

Paulina Grupa ponad miesiąc temu

Mimo, że liczne gatunki pleśni wykorzystywane są w produkcji żywności i farmaceutyce, u większości osób nie wywołują pozytywnych skojarzeń. Wszystko za sprawą niekorzystnego działania na przechowywaną żywność. Pleśnie mogą powodować psucie, gnicie i rozkład produktów żywnościowych, sprawiając, że stają się one niezdatne do spożycia. Jakie zagrożenie niesie ze sobą obecna w żywności pleśń?

Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Zapewne niektórym z was, zdarzyło się kiedyś włożyć na sam tył lodówki porcję mięsa, następnie przykryć je innymi zakupami i w konsekwencji o nim zapomnieć. Po kilku dniach wyciągamy takie mięso i nie jesteśmy do końca pewni czy nadaję się ono w ogóle do spożycia. Inną kwestią jest zakup nieświeżego mięsa w sklepie. Jak zatem rozpoznać czy jest ono świeże, czy nadaje się jedynie do wyrzucenia? I jakie zagrożenia na nas czyhają w wyniku zjedzenia zepsutego mięsa?  

Chelatacja – czym jest? Cena, opinie. Chelatacja doustna

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zatrucie szkodliwymi dla organizmu człowieka pierwiastkami wywołuje stan bardzo niebezpieczny dla życia. Mowa zarówno o metalach szkodliwych i niepotrzebnych (np. rtęć), jak i o pierwiastkach niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania (np. żelazo, miedź). Ich zatrzymanie w organizmie ma toksyczny wpływ na tkanki, w których dany pierwiastek jest odkładany. W dobie rozwijającej się medycyny pojawiają się jednak coraz nowsze rozwiązania lecznicze. W kontekście zatrucia pierwiastkami toksycznymi dla organizmu człowieka stosuje się tzw. chelatację.

Zatrucia grzybami – objawy, pierwsza pomoc. Leczenie zatrucia grzybami

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Zatrucia grzybami są bardzo powszechne i mimo wielu przypadków śmiertelnych co roku notowanych jest wiele nowych przypadków. Jesienią, kiedy rozpoczyna się grzybobranie, każdemu wydaje się, że jest ekspertem od grzybów. Niekiedy kończy się to niestety na ostrym dyżurze. Niezwykle istotne jest jak najwcześniejsze rozpoznanie symptomów mogących świadczyć o wystąpieniu tego stanu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym cechuje się zatrucie i jak postępować w sytuacji, kiedy zagraża ono naszemu zdrowiu!

Zatrucie pokarmowe – objawy, leczenie. Co jeść w czasie i po zatruciu pokarmowym?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Zatrucie pokarmowe to schorzenie powszechne, szczególnie wśród małych dzieci i przedszkolaków. Nieprzyjemne objawy związane z chorobą osłabiają organizm i mogą doprowadzić do odwodnienia. Przeczytaj artykuł, by dowiedzieć się, czym jest zatrucie i jak je leczyć!

Dieta w zatruciach pokarmowych – produkty zalecane i zakazane

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jak radzić sobie z zatruciem pokarmowym, jakie produkty spożywać, a które należy wykluczyć z diety?

Dieta na kaca, czyli co jeść dzień po imprezie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Są takie wieczory, których nie da się zapomnieć. Są też takie, których wolelibyśmy nie pamiętać – po nich zwykle przychodzą dość nieprzyjemne poranki, a wraz z nimi tzw. syndrom dnia poprzedniego, szerzej znany jako kac. Jak przetrwać go w najmniej nieprzyjemny sposób? Co jeść, by jak najszybciej sobie z nim poradzić?

Zatrucie jadem kiełbasianym – objawy, rodzaje, przyczyny, leczenie i diagnostyka botulizmu

Paulina Żurek ponad miesiąc temu

Toksyna niewielkiej bakterii potrafiąca wywołać ciężkie w skutkach zatrucie. Sprawdź jakich produktów wystrzegać się, aby nie doszło do zakażenia.

Rtęć i metylortęć – źródła w żywności, zagrożenia dla organizmu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Rtęć i metylortęć nie pełnią w organizmie ludzkim żadnej roli, a dostarczone wraz z pożywieniem lub innymi źródłami gromadzą się w organizmie, co może przyczyniać się do rozwoju chorób neurologicznych i nowotworów. Ryby pochodzące szczególnie z niepewnych źródeł stwarzają zagrożenie zatrucia rtęcią i jej pochodnymi.

Dieta w trakcie i po grypie żołądkowej, czyli co jeść, aby szybko wrócić do formy

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Jak radzić sobie z jelitówką? Jaką rolę w jej leczeniu odgrywa odpowiednia dieta na wszystkich etapach zakażenia? Czy jedząc odpowiednie produkty możemy załagodzić przykre objawy?

Zanieczyszczenie ryb metalami ciężkimi - przyczyny i wpływ na zdrowie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Ryby są niezbędne w naszej diecie. Dostarczają wielu składników odżywczych, witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych omega-3. Jednakże nie są zalecane częściej niż 2–3 razy w tygodniu, ponieważ mogą być również źródłem substancji szkodliwych. Dowiedzmy się, które ryby najlepiej wybierać.

Zakażenie bakterią E. coli – objawy i leczenie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Zakażenia bakterią E. coli mogą być groźne w skutkach. Dowiedz się, jak się przed nią chronić.

Na kaca, biegunkę, wątrobę, nerki i trawienie. Mięta posiada wiele cennych właściwości

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Miętę, większość z nas kojarzy z leczniczych właściwości łagodzących wszelkie dolegliwości z układem pokarmowym. Jednak posiada ich znacznie więcej.