kiszonki

Ogórki małosolne – właściwości. Ogórki kiszone a małosolne. Jak zrobić ogórki małosolne?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Kiszenie jest jednym z najbardziej wartościowych sposobów na konserwację żywności. Popularnym warzywem używanym do tego typu praktyk kulinarnych jest ogórek. Jakie właściwości mają poddane kiszeniu ogórki?

Kapusta kiszona – właściwości i przepis. Co zrobić z kiszonej kapusty?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Doceniana i chętnie serwowana przez nasze babcie, dziś coraz rzadziej znajduje miejsce przy kuchennym stole. Mowa o kapuście kiszonej, której walory zdrowotne i smakowe z pewnością powinny przekonać nas do włączenia jej do codziennego jadłospisu. Jak przygotować domową kapustę kiszoną i do czego ją wykorzystać?

Ogórki kiszone i konserwowe – porównanie właściwości odżywczych

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Z pewnością każdy z nas wie, że ogórki kiszone różnią się od konserwowych przede wszystkim za sprawą smaku i wyglądu. Niemniej jednak warto jest również dokładniej przyjrzeć się faktowi, skąd biorą się te znaczące różnice a także, które ogórki będą dla nas znacznie lepszym wyborem pod kątem zawartych wartości odżywczych.

Kapusta kiszona a kapusta kwaszona – różnice i właściwości

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Dowiedz się, jak odróżnić kapustę kiszoną od jej gorszego zamiennika – kapusty kwaszonej.

6 najlepszych sposobów na zdrowe owoce i warzywa

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok! Przedstawiamy 6 najlepszych sposobów na ich obróbkę, które zachowują ich bogactwo witamin na dłużej.

Kiszonki – właściwości konserwujące i składniki odżywcze

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

W sezonie świeże warzywa i owoce dostarczają nam niezbędnych witamin, a co zrobić zimą? najlepszym sposobem na dostarczenie sobie niezbędnych składników są kiszonki. Najpopularniejsze ogórki i kapusta stają się pierwszorzednym źródłem cennychi witamin i minerałów dostępnych cały rok!

Kiszonki – właściwości naturalnych probiotyków i przepis na ogórki kiszone

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Kiszonki posiadają bardzo wiele pozytywnych dla organizmu ludzkiego substancji. Poza tym są mniej kaloryczne i posiadają większą ilość witaminy C niż warzywa świeże!