Ogórki małosolne – właściwości. Ogórki kiszone a małosolne. Jak zrobić ogórki małosolne?
Kiszenie jest jednym z najbardziej wartościowych sposobów na konserwację żywności. Popularnym warzywem używanym do tego typu praktyk kulinarnych jest ogórek. Jakie właściwości mają poddane kiszeniu ogórki?
Kapusta kiszona – właściwości i przepis. Co zrobić z kiszonej kapusty?
Doceniana i chętnie serwowana przez nasze babcie, dziś coraz rzadziej znajduje miejsce przy kuchennym stole. Mowa o kapuście kiszonej, której walory zdrowotne i smakowe z pewnością powinny przekonać nas do włączenia jej do codziennego jadłospisu. Jak przygotować domową kapustę kiszoną i do czego ją wykorzystać?
Ogórki kiszone i konserwowe – porównanie właściwości odżywczych
Z pewnością każdy z nas wie, że ogórki kiszone różnią się od konserwowych przede wszystkim za sprawą smaku i wyglądu. Niemniej jednak warto jest również dokładniej przyjrzeć się faktowi, skąd biorą się te znaczące różnice a także, które ogórki będą dla nas znacznie lepszym wyborem pod kątem zawartych wartości odżywczych.
Kapusta kiszona a kapusta kwaszona – różnice i właściwości
Dowiedz się, jak odróżnić kapustę kiszoną od jej gorszego zamiennika – kapusty kwaszonej.
6 najlepszych sposobów na zdrowe owoce i warzywa
Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok! Przedstawiamy 6 najlepszych sposobów na ich obróbkę, które zachowują ich bogactwo witamin na dłużej.
Kiszonki – właściwości konserwujące i składniki odżywcze
W sezonie świeże warzywa i owoce dostarczają nam niezbędnych witamin, a co zrobić zimą? najlepszym sposobem na dostarczenie sobie niezbędnych składników są kiszonki. Najpopularniejsze ogórki i kapusta stają się pierwszorzednym źródłem cennychi witamin i minerałów dostępnych cały rok!
Kiszonki – właściwości naturalnych probiotyków i przepis na ogórki kiszone
Kiszonki posiadają bardzo wiele pozytywnych dla organizmu ludzkiego substancji. Poza tym są mniej kaloryczne i posiadają większą ilość witaminy C niż warzywa świeże!