Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Rokitnik to cenny owoc, który jest źródłem wielu witamin i substancji o korzystnym działaniu na układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Można z niego przygotować wiele przetworów, aby cieszyć się jego smakiem, także poza sezonem.
Rośliną macierzystą jest Hippophae rhamnoides, czyli rokitnik zwyczajny. Jest to krzew o oleistym miąższu z rodziny oliwkowatych. Występuje na terenach Europy oraz Azji. Ma szerokie zastosowanie. Zarówno jako roślina lecznicza w fitoterapii, ale także w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym. Szczególnie cennym surowcem są owoce oraz zawarte w nich nasiona [1,2].
Owoce rokitnika są małe, owalne i pomarańczowe. Mają swoisty zapach, kwaskowaty i cierpki smak. Zawierają witaminę C, witaminę E i karotenoidy, witaminy z grupy B i β-karoten. Przetwory wytwarzane z rokitnika, dzięki zawartości substancji czynnych, mają działanie przeciwutleniające. Pomagają zapobiegać chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego oraz powstawaniu miażdżycy. Owoce są szczególnie cenne w okresie jesienno-zimowym, ze względu na działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne [1,2].
Owoce nie są łatwo dostępne w markecie czy też w sklepie osiedlowym. Najlepiej szukać ich na targach osiedlowych albo kupić bezpośrednio od sadownika. Łatwo można także znaleźć ogłoszenia o sprzedaży na portalach internetowych. Cena za kilogram jest różna od 15 zł do 25 zł. Owoce są sprzedawane razem z bocznymi pędami.
Rokitnik najlepiej przechowywać w postaci konfitur, soków i syropów. Poniżej kilka propozycji przetworów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Oprócz domowych przetworów, można także skorzystać z gotowych produktów. Trudniej jednak je dostać. Syrop, który można wykorzystać m.in. jak dodatek do naparów, kosztuje ok. 15 zł za 300 ml. W przypadku herbat, rokitnik zazwyczaj występuje w postaci mieszanek ziołowych. Każda firma charakteryzuje się inną jego zawartością w składzie. W obu przypadkach produkty są dostępne częściej w sklepach internetowych ze zdrową żywnością.
Nie zawsze łatwo ocenić wpływ zażywanych leków, ale także surowców roślinnych na kobiety w ciąży. W przypadku rokitnika nie ma konkretnych informacji o stosowaniu go przez kobiety karmiące oraz będące w ciąży. Preparaty te nie powinny mieć negatywnego wpływu na ich stan zdrowia, jednak przed zastosowaniem należy skontaktować się ze swoim lekarzem prowadzącym.
Rokitnik to owoc pełen witamin i cennych składników. Jego charakterystyczny, kwaskowaty, cierpki smak urozmaici śniadania na słodko oraz podniesie walory zdrowotne i smakowe herbaty. Działa antyoksydacyjnie, zapobiega zapaleniu mięśnia sercowego, powstawaniu miażdżycy czy infekcji bakteryjnej i wirusowej. Warto przyrządzać z niego przetwory, takie jak dżemy, soki czy miody, aby cieszyć się ich smakiem również poza sezonem.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!