Przetwory, syrop i herbata z rokitnika. Gdzie kupić rokitnik?
Rokitnik to cenny owoc, który jest źródłem wielu witamin i substancji o korzystnym działaniu na układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Można z niego przygotować wiele przetworów, aby cieszyć się jego smakiem, także poza sezonem.
Rokitnik
Rośliną macierzystą jest Hippophae rhamnoides, czyli rokitnik zwyczajny. Jest to krzew o oleistym miąższu z rodziny oliwkowatych. Występuje na terenach Europy oraz Azji. Ma szerokie zastosowanie. Zarówno jako roślina lecznicza w fitoterapii, ale także w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym. Szczególnie cennym surowcem są owoce oraz zawarte w nich nasiona [1,2].
Owoce rokitnika
Owoce rokitnika są małe, owalne i pomarańczowe. Mają swoisty zapach, kwaskowaty i cierpki smak. Zawierają witaminę C, witaminę E i karotenoidy, witaminy z grupy B i β-karoten. Przetwory wytwarzane z rokitnika, dzięki zawartości substancji czynnych, mają działanie przeciwutleniające. Pomagają zapobiegać chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego oraz powstawaniu miażdżycy. Owoce są szczególnie cenne w okresie jesienno-zimowym, ze względu na działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne [1,2].
Rokitnik – cena, gdzie kupić
Owoce nie są łatwo dostępne w markecie czy też w sklepie osiedlowym. Najlepiej szukać ich na targach osiedlowych albo kupić bezpośrednio od sadownika. Łatwo można także znaleźć ogłoszenia o sprzedaży na portalach internetowych. Cena za kilogram jest różna od 15 zł do 25 zł. Owoce są sprzedawane razem z bocznymi pędami.
Rokitnik – przetwory
Rokitnik najlepiej przechowywać w postaci konfitur, soków i syropów. Poniżej kilka propozycji przetworów.
Składniki:
- prawdziwy miód płynny,
- owoce rokitnika.
Sposób przygotowania:
- Umieścić umyte owoce w czystym, wyparzonym słoiku.
- Zalać płynnym miodem, zakręcić. Poczekać ok. tygodnia, aż owoce puszczą sok.[3]
Składniki:
- 1 kg owoców,
- szklanka wody,
- 80 dag cukru,
- kilka goździków.
Sposób przygotowania:
- Umieścić owoce na noc w zamrażarce, aby pozbyć się cierpkiego smaku.
- Przebrać, umyć i umieścić w garnku. Zalać wodą, dodać goździki i gotować do miękkości – ok. 20 min.
- Zmiksować lub przetrzeć przez sito.
- Rozdrobnione owoce zagotować razem z cukrem.
- Przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić. Pasteryzować 5–10 minut.[4]
Składniki:
- 1 kg owoców,
- ½ kg cukru,
- 1 szklanka miodu wielokwiatowego,
- 1 l czystej wódki.
Sposób przygotowania:
- Owoce włożyć do zamrażarki na noc.
- Warstwami w słoiku umieścić rokitnik i cukier. Zalać wódką. Odstawić na 2 miesiące do letniego pomieszczenia. Od czasu do czasu potrząsać słoikiem.
- Zlać płyn i przefiltrować. Dodać miód i wymieszać.
- Zlać do czystej butelki i szczelnie zamknąć. Odstawić na minimum 3 miesiące w chłodne miejsce.[5]
Składniki:
- 1 kg owoców,
- ½ kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Owoce umyć, umieścić w garnku. Lekko zgnieść tłuczkiem. Zalać 1 litrem wrzącej wody. Przykryć.
- Podgrzewać ok. 30 minut, nie dopuścić do zagotowania.
- Odstawić do wystygnięcia. Odcedzić przez sitko wyścielone podwójnie złożoną gazą. Owoce zalać dwiema szklankami wrzącej wody i powtórzyć procedurę.
- Zlać oba płyny do jednego garnka. Dodać cukier. Mieszać, aż się rozpuści.
- Przelać gotowy sok do butelek lub słoików. Zapasteryzować.[6]
Syrop i herbata z rokitnika
Oprócz domowych przetworów, można także skorzystać z gotowych produktów. Trudniej jednak je dostać. Syrop, który można wykorzystać m.in. jak dodatek do naparów, kosztuje ok. 15 zł za 300 ml. W przypadku herbat, rokitnik zazwyczaj występuje w postaci mieszanek ziołowych. Każda firma charakteryzuje się inną jego zawartością w składzie. W obu przypadkach produkty są dostępne częściej w sklepach internetowych ze zdrową żywnością.
Rokitnik w ciąży
Nie zawsze łatwo ocenić wpływ zażywanych leków, ale także surowców roślinnych na kobiety w ciąży. W przypadku rokitnika nie ma konkretnych informacji o stosowaniu go przez kobiety karmiące oraz będące w ciąży. Preparaty te nie powinny mieć negatywnego wpływu na ich stan zdrowia, jednak przed zastosowaniem należy skontaktować się ze swoim lekarzem prowadzącym.
Rokitnik to owoc pełen witamin i cennych składników. Jego charakterystyczny, kwaskowaty, cierpki smak urozmaici śniadania na słodko oraz podniesie walory zdrowotne i smakowe herbaty. Działa antyoksydacyjnie, zapobiega zapaleniu mięśnia sercowego, powstawaniu miażdżycy czy infekcji bakteryjnej i wirusowej. Warto przyrządzać z niego przetwory, takie jak dżemy, soki czy miody, aby cieszyć się ich smakiem również poza sezonem.
Literatura:
- Piłat B, Zadernowski R., Owoce rokitnika (Hippophae rhamnoides) – bogate źródło związków biologicznie aktywnych. Postępy fitoterapii 2016, 4, 298-306.
- Bośko P., Biel W., Właściwości lecznicze rokitnika zwyczajnego. Postępy fitoterapii 2017, 18, 36-41.
- https://klaudynahebda.pl/miod-rokitnika/, [data dostępu: 16.09.2018r.].
- http://www.e-ogrodek.pl/a/dzem-z-owocow-rokitnika-8518.html, [data dostępu: 16.09.2018r.].
- https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/nalewka-z-rokitnika-z-miodem, [data dostępu: 16.09.2018r.].
- http://wszystkotocokocham.blogspot.com/2013/11/sok-z-rokitnika-i-inne-jesienne.html
W zeszłym sezonie przypadkowo wpadł ty mi w ręce 2. Kg owoców rokitnika.Za porada kolegi zrobiłem z tego ocet.Powiem Wam że ,chociaż robiłem już octy z różnych owoców,tak smacznego jeszcze nie piłem.O walorach zdrowotnych nie wspomnę,bo naturalna fermentacja zachowuje wszelkie właściwości.Jest jedna wada ,owoce są bardzo drogie.Jednak w tym roku wydam te „parę groszy” i zrobię go ponownie.Polecam