Źródłem pełnowartościowego białka jest mięso. Jednak z powodu przemysłowej hodowli zwierząt, jego jakość znacznie się pogorszyła. Liczne hormony przyspieszające wzrost zwierząt oddziałują również na ludzi. Jeśli jednak jesteśmy pewni źródła kupowanego przez nas mięsa, nie trzeba wcale z niego rezygnować. Nawet wieprzowina, która uważana jest za najmniej wartościowe mięso, może okazać się świetnym źródłem białka.
Poznaj najlepsze źródła wartościowego białka
Kolejnym ważnym produktem są ryby. Najbardziej wartościowe są tłuste ryby morskie, które oprócz wartościowego białka posiadają cenne tłuszcze i witaminy. Warto przynajmniej dwa razy w tygodniu przygotować obiad na bazie ryby lub jej przetworów.
Nabiał jest grupą produktów wysoko białkowych. Zaliczamy do nich zarówno mleko, twarogi, czy jogurty. Najbardziej problematyczne jest mleko krowie, w stosunku do którego zdania nadal są podzielone. Jedno jest pewne, ze względu na obecność kazeiny jest dość alergenne. Istnieją jednak jego zamienniki w postaci mleka sojowego czy ryżowego, które również są bogate w białko. W trakcie produkcji bardzo często wzbogacane zostają także o liczne witaminy i minerały.
Nie można i pod tym względem zapominać o jajku. Białko jaja kurzego jest bardzo wartościowe i dobrze przyswajalne przez organizm. Choć ograniczenia spożywania jaj kurzych wciąż się zmieniają, my polecamy je jeść w ilości takiej, aby Wam nie zbrzydły. Jajka to bardzo bogate źródło zarówno białka, jak i tłuszczów oraz witamin i minerałów.
Dla wegetarian i wegan polecamy rośliny strączkowe. Choć w ich składzie brakuje pewnych frakcji, to jednak posiadają najwięcej białka wśród roślin. Zaliczamy do nich ciecierzycę, z której można przygotować pyszny humus lub dodać ją do sałatek warzywnych. Swoją dietę wegetarianie powinni wzbogacić także o soczewicę, z której można ugotować pyszne kremy. Na soję powinni uważać mężczyźni, bowiem zawiera fitoestrogeny, które nie koniecznie wyjdą im na zdrowie.
Źródłem białka są także wszelkiego rodzaju orzechy. Swoje dania można wzbogacić zarówno egzotycznymi gatunkami jak orzechy pekan, bądź rodzimymi jak orzechy laskowe. Stanowią one idealną alternatywę dla słodkich, bądź słonych przekąsek.
Ostatnim przykładem zdrowego źródła białka są robaki! Z pewnością nie są one dla każdego, a potrawy z ich udziałem w Polsce nadal należą raczej do egzotycznych ciekawostek. Jednak jak dowodzą naukowcy robaki mogą stanowić idealny zamiennik mięsa.