Odżywianie
Kapusta kiszona a kapusta kwaszona – różnice i właściwości
Dowiedz się, jak odróżnić kapustę kiszoną od jej gorszego zamiennika…
Kuchnia duńska – charakterystyka, tradycje, alkohole
Kuchnia duńska nie posiada skomplikowanych i czasochłonnych potraw. Duńczycy kierują…
Porównanie pierogów ruskich „z tacki”
Brak czasu i tęsknota za domowymi potrawami sprawiają, że coraz…
Domowe alkohole – rozgrzewają i leczą
Wśród domowych przetworów warto zwrócić uwagę również na domowe alkohole.…
Najważniejszy posiłek dnia, czyli śniadanie z perspektywy dietetyka
Śniadanie nie raz określane jest jako najważniejszy posiłek dnia. Z…
Zdrowe jedzenie na mieście – jakich wyborów dokonywać, co zjeść
Jedzenie na mieście – czyli poradnik przetrwania w racjonalnym żywieniu.
Witamina B3 (PP, niacyna) – zapotrzebowanie, rola, źródła, niedobór oraz nadmiar
Witamina B3, zwana inaczej niacyną, odpowiada między innymi za właściwe…
Wpływ picia kawy na wyniki sportowe
Kofeina zawarta między innymi w kawie jest jednym z podstawowych…
Dorsz bałtycki – hodowla, połów, właściwości, zagrożenia
Rodzina dorszy obejmuje szeroką grupę gatunków ryb. Przyjrzyjmy się najczęściej…
Papryka żółta – właściwości, wartości odżywcze i witaminy
Czerwona zielona czy żółta? Tym razem podpowiemy, co kryje w…