Odżywianie
Drożdże – do picia czy w tabletkach?
Na rynku dostępne są dwie formy drożdży, które z łatwością…
Obieranie warzyw – wady, zalety i wpływ na wartości odżywcze
Warzywa i owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, substancji…
Pleśń, drobnoustroje i bakterie w żywności. Sposoby, które pozwolą rozpoznać Ci nieświeży pokarm!
Poznaj sposoby, które pomogą Ci odróżnić świeży pokarm od tego…
Ogórki kiszone i konserwowe – porównanie właściwości odżywczych
Z pewnością każdy z nas wie, że ogórki kiszone różnią…
Prawoskrętna a lewoskrętna witamina C
Na rynku farmaceutycznym jest wiele preparatów zawierających witaminę C. Czy…
Chleb świętojański – skład, właściwości i zastosowanie
Chleb świętojański z racji kompozycji składników odżywczych, które go tworzą,…
Prawidłowe prażenie nasion, czyli jak ograniczyć utratę cennych składników odżywczych
Dobrze przeprowadzone prażenie w wysokiej temperaturze, pozwoli cieszyć się aromatycznym…
Znaczenie kolorów warzyw i owoców w codziennej diecie
Owoce i warzywa to niezbędny składnik codziennej diety. Poza walorami...
Drożdże spożywcze – właściwości, skład, witaminy, efekty oraz skutki uboczne
Regularne spożywanie napoju z drożdży może dostarczyć organizmowi licznych zdrowotnych…
Jod – działanie, zapotrzebowanie i zawartość w różnych rodzajach soli
Zawartość jodu w różnych rodzajach soli oraz w zależności od…