Jesteś na:

substancje dodatkowe

Skład i właściwości cukru waniliowego. Jak zrobić cukier waniliowy?

Paulina Hetwer 4 dni temu

Cukier waniliowy to dziś produkt rzadko spotykany, praktycznie zupełnie wyparty przez cukier wanilinowy.

Suszone czy świeże owoce – co lepsze?

Sonia Walla ponad tydzień temu

Czy suszone śliwki mają takie same wartości odżywcze, co świeże? Co różni świeże owoce od ich suszonych odpowiedników? Które z nich lepiej spożywać i dlaczego?

Aromaty spożywcze – rodzaje, zastosowanie, wpływ na zdrowie

Weronika Knapczyk ponad tydzień temu

Producenci poszukują wciąż nowych metod oraz środków, aby uatrakcyjnić produkty spożywcze pod względem wyglądu i smaku. Starają się także, aby ich produkcja była tańsza i wydajniejsza. Niejednokrotnie z pomocą przychodzą im aromaty spożywcze.

Siarczyny – źródła, wpływ na zdrowie

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Od dawien dawna właściwości konserwujące i przeciwutleniające siarczynów wykorzystywano zarówno w przetwórstwie winiarskim, jak i owocowo-warzywnym, celem wydłużenia okresu przydatności do spożycia rozmaitych przetworów. Współcześnie na rynku krajowym zauważa się wzrost świadomości konsumentów oraz zainteresowania produktami naturalnymi, bez konserwantów – o doskonałych walorach smakowych. Siarczyny Siarczyny (E220–E228) znalazły zastosowanie w przemyśle owocowo-warzywnym jako środki zapobiegające rozwojowi bakterii, w mniejszym stopniu pleśni i drożdży, a także jako środki przeciwutleniające. Związki te wykazują największą skuteczność działania w środowisku kwaśnym. W żywności o odczynie obojętnym tracą swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Atrakcyjna barwa owoców suszonych moreli czy brzoskwiń jest wynikiem działania substancji oznaczanej symbolem E220. Hamujący efekt w stosunku do enzymu oksydazy polifenolowej wydaje się być korzystny dla producentów jak i konsumentów żywności

Cukier waniliowy a cukier wanilinowy – różnice i wpływ na zdrowie

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Czy zwracasz uwagę na to, jaki cukier kupujesz – waniliowy czy wanilinowy? Czyżby producent pomylił się o jedną literkę w nazwie? Czy może jednak różnica ta nie jest przypadkowa?

Maltodekstryna – wpływ na zdrowie oraz zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jeśli interesujesz się składem recepturowym kupowanych produktów spożywczych, a czytanie informacji zawartych na etykiecie należy do Twoich bezwarunkowych odruchów, myślę, że nie raz udało Ci się spotkać z „maltodekstryną”. Co kryje się pod dziwnie brzmiącą nazwą, gdzie możemy znaleźć maltodekstrynę i czy jej obecność w produkcie powinna nas martwić? Zapraszam do lektury

Kokumi – źródła i zastosowanie nowego smaku

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Japończycy słowo “kokumi” tłumaczą jako „smakowitość” lub „pycha”. Kokumi to druga substancja obok „umami”, odkryta przez mieszkańców Japonii. Wykorzystują ją jako wzmacniacz niektórych substancji smakowych zawartych w pożywieniu. Zawartość pewnych nukleotydów wpływa na wyostrzenie i wytworzenie pełnego aromatu w końcowym produkcie, co po jego spożyciu daje wrażenie pełności i kompletności smaku.

Kostka rosołowa i jej wpływ na zdrowie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kostka rosołowa jest jednym z najczęściej używanych produktów w naszej kuchni. Staje się podstawą wielu zup i sosów. Niestety jej skład nie należy do najzdrowszych.

Chleb świętojański – skład, właściwości i zastosowanie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Chleb świętojański z racji kompozycji składników odżywczych, które go tworzą, jest idealną opcją na energetyczną przekąskę dla osób zabieganych

Dodatki do suplementów – niezbędne minimum czy zbędny wypełniacz?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Łykamy wszystko i na wszystko, często nie zwracając przy tym uwagi na skład suplementu, który oprócz faktycznie pożądanych przez nas składników, zawiera – czasem większą część – stabilizatorów, przeciwzbrylaczy i substancji polepszających smak. Warto się zastanowić czy są one elementem koniecznym, czy raczej zbędnym wypełniaczem zwiększającym tylko masę suplementu i dającym nam wrażenie, że kupujemy „więcej.. za mniej”?

7 najczęściej fałszowanych produktów spożywczych

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Konsumując żywność nigdy nie mamy pewności, czy aby na pewno skład jest zgodny z deklarowanym na opakowaniu. Jak oszukują producenci żywności i o czym powinniśmy wiedzieć nabywając te produkty?

10 produktów codziennego użytku groźnych dla twojego zdrowia

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Szkodliwe, rakotwórcze związki kryją się w przedmiotach codziennego użytku. Dowiedz się, które produkty stosowane na co dzień mogą być niebezpieczne dla twojego zdrowia.

Podstawowe parametry brane pod uwagę przy wyborze produktów żywnościowych

Marta Tylutka ponad miesiąc temu

Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy wyborze produktów spożywczych. Nie każdy polepszacz dodawany do w czasie produkcji jest zły. Ważny, aby umieć je rozpoznać!