Jesteś na:

substancje dodatkowe

Maltodekstryna – wpływ na zdrowie oraz zastosowanie

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Jeśli interesujesz się składem recepturowym kupowanych produktów spożywczych, a czytanie informacji zawartych na etykiecie należy do Twoich bezwarunkowych odruchów, myślę, że nie raz udało Ci się spotkać z „maltodekstryną”. Co kryje się pod dziwnie brzmiącą nazwą, gdzie możemy znaleźć maltodekstrynę i czy jej obecność w produkcie powinna nas martwić? Zapraszam do lektury

Kokumi – źródła i zastosowanie nowego smaku

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Japończycy słowo “kokumi” tłumaczą jako „smakowitość” lub „pycha”. Kokumi to druga substancja obok „umami”, odkryta przez mieszkańców Japonii. Wykorzystują ją jako wzmacniacz niektórych substancji smakowych zawartych w pożywieniu. Zawartość pewnych nukleotydów wpływa na wyostrzenie i wytworzenie pełnego aromatu w końcowym produkcie, co po jego spożyciu daje wrażenie pełności i kompletności smaku.

Kostka rosołowa i jej wpływ na zdrowie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kostka rosołowa jest jednym z najczęściej używanych produktów w naszej kuchni. Staje się podstawą wielu zup i sosów. Niestety jej skład nie należy do najzdrowszych.

Chleb świętojański – skład, właściwości i zastosowanie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Chleb świętojański z racji kompozycji składników odżywczych, które go tworzą, jest idealną opcją na energetyczną przekąskę dla osób zabieganych

Dodatki do suplementów – niezbędne minimum czy zbędny wypełniacz?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Łykamy wszystko i na wszystko, często nie zwracając przy tym uwagi na skład suplementu, który oprócz faktycznie pożądanych przez nas składników, zawiera – czasem większą część – stabilizatorów, przeciwzbrylaczy i substancji polepszających smak. Warto się zastanowić czy są one elementem koniecznym, czy raczej zbędnym wypełniaczem zwiększającym tylko masę suplementu i dającym nam wrażenie, że kupujemy „więcej.. za mniej”?

7 najczęściej fałszowanych produktów spożywczych

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Konsumując żywność nigdy nie mamy pewności, czy aby na pewno skład jest zgodny z deklarowanym na opakowaniu. Jak oszukują producenci żywności i o czym powinniśmy wiedzieć nabywając te produkty?

10 produktów codziennego użytku groźnych dla twojego zdrowia

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Szkodliwe, rakotwórcze związki kryją się w przedmiotach codziennego użytku. Dowiedz się, które produkty stosowane na co dzień mogą być niebezpieczne dla twojego zdrowia.

Podstawowe parametry brane pod uwagę przy wyborze produktów żywnościowych

Marta Tylutka ponad miesiąc temu

Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy wyborze produktów spożywczych. Nie każdy polepszacz dodawany do w czasie produkcji jest zły. Ważny, aby umieć je rozpoznać!