Jesteś na:

konserwanty

Formaldehyd – zastosowanie, źródła w żywności oraz szkodliwość

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Formaldehyd jest związkiem, który wykazuje liczne negatywne skutki dla organizmu, toteż warto poznać mechanizmy jego działania oraz produkty, które w wyniku migracji stanowią źródło tego związku w żywności.

5 informacji, które warto przeczytać na etykiecie produktu

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jak z pewnością już wiecie, zdrowy styl życia zaczyna się od zmian w sposobie robienia zakupów. To właśnie od rodzaju kupowanych przez nas produktów możemy zacząć zdrowe odżywianie. Czytając etykiety, szczególną uwagę zwróć na te kilka informacji.

Produkty „zero kalorii” – czy to się opłaca?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Nie mówimy tu o produktach o obniżonej ilości kalorii i tłuszczu, lecz o produktach bez kalorycznych. Jak się okazuje na rynku są dostępne m.in. majonezy, bezkaloryczne oleje, dipy, które można spożywać bez wyrzeczeń. Jednak czy na pewno?

Idealna żywność na dalekie podróże

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Żywność liofilizowana zyskuje coraz większe uznanie wśród podróżników i sportowców. Przekonaj się, dlaczego.

Mięso i wyroby mięsne powodujące raka!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

WHO ostrzega przed wędlinami, czerwonym mięsem, które to mają przyczyniać się do powstawania nowotworów jelita grubego, prostaty i trzustki. Czy jest jednak, czego się obawiać?

Spray z krewetek przedłuża świeżość bananów

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Brzmi absurdalnie? Być może, jednak chińscy naukowcy uważają inaczej. Wyprodukowany z krewetek i krabów spray przedłuża świeżość bananów nawet o 2 tygodnie!

Ranking ketchupów znanych marek

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Sos sosowi nie równy tak jak i ketchup, ketchupowi. Aby się nie pogubić, warto zorientować się, które produkty warte są naszej uwagi, a które z miejsca powinniśmy ominąć.

Ketchup – skład dobrej jakości produktu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jego historia sięga aż Chin, gdzie w dawnych czasach służył jako zaprawa do ryb. Pod koniec XVII wieku przepis dotarł do Anglii, natomiast w 1867 już w USA receptura została zmodyfikowana według uznania smakowego Henry'ego Johna Heinza – założyciela jednej ze znanych firm produkujących keczup.

Porównanie pierogów ruskich „z tacki”

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Brak czasu i tęsknota za domowymi potrawami sprawiają, że coraz częściej sięgamy po gotowe wyroby garmażeryjne. Krokiety, łazanki, gołąbki, pyzy, kluski śląskie, pierogi – wybór jest ogromny. W dzisiejszym rankingu skupimy się jednak na popularnych zarówno w Polsce jak i na Ukrainie pierogach ruskich.

7 najczęściej fałszowanych produktów spożywczych

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Konsumując żywność nigdy nie mamy pewności, czy aby na pewno skład jest zgodny z deklarowanym na opakowaniu. Jak oszukują producenci żywności i o czym powinniśmy wiedzieć nabywając te produkty?

Spożycie soków i napojów przez dzieci w wieku przedszkolnym

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Kolorowe, niejednokrotnie z postaciami bajkowymi etykiety soków/napojów często skupiają uwagę naszych najmłodszych konsumentów. Producenci wabią ich dosypując do produktów cukier i inne poprawiacze smaku, aby nasze dzieci zapamiętały na długo niepowtarzalny a zarazem abstrakcyjny smak soczku/napoju.

Porównanie majonezów popularnych marek – sprawdź co jesz!

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Wybierz najlepszy i najzdrowszy majonez z dostępnych na rynku!

Wypieki z ciasta głęboko mrożonego – produkcja i regulacje prawne

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Zdarza Ci się skusić na ciepłe pieczywo z supermarketu? Uważaj na wypieki z ciasta głęboko mrożonego, które tylko udają świeży chleb.

Ranking popularnych batonów zbożowych

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Na rynku można znaleźć wiele rodzajów batonów zbożowych. Przekonaj się co w sobie zawierają te popularne i uchodzące za zdrowe batoniki. Dowiedz się na co zwracać uwagę i który produkt wydaje się być najlepszym wyborem tego rodzaju słodyczy.

Popularne zamienniki cukru i tłuszczu, czyli co kryją w sobie produkty typu light

Agnieszka Czapla ponad miesiąc temu

Żywność typu „light” w ostatnim czasie stała się bardzo popularna, ale czy wiemy co sprawia, że takie produkty wyróżniają się niższą kalorycznością w porównaniu do tradycyjnych?

Substancje antyodżywcze – czym są i czy należy się ich obawiać?

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Substancje antyodżywcze, jak sama nazwa wskazuje, mogą szkodliwie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Czy należy się ich obawiać?

Wędzenie i fermentowanie, jako popularne sposoby utrwalania żywności

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Większość kupowanych przez nas produktów nie jest spożywana od razu. W sklepach również bywa długo przechowywana. Co za tym idzie, może w bardzo szybkim czasie ulec zepsuciu. Aby temu zapobiec, stosuje się różne metody utrwalania żywności.

Podstawowe parametry brane pod uwagę przy wyborze produktów żywnościowych

Marta Tylutka ponad miesiąc temu

Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy wyborze produktów spożywczych. Nie każdy polepszacz dodawany do w czasie produkcji jest zły. Ważny, aby umieć je rozpoznać!

Benzoesan sodu – szkodliwość, otrzymywanie i zastosowanie

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Popularny konserwant, który znajdziesz w większości kupowanych produktów niekoniecznie jest zdrowy dla Ciebie i całej rodziny. Przeczytaj i dowiedz się, jak może Ci zaszkodzić i jak go unikać.

Kolorowe, pyszne słodycze, czy na pewno są zdrowe?

Magdalena Wilk ponad miesiąc temu

Każdy z nas lubi zjeść ciastko czy batonika, ale czy zastanowiliśmy się, jakie znajdują się w nich składniki?