Jesteś na:

Podstawowe parametry brane pod uwagę przy wyborze produktów żywnościowych

16 18 20

Dzisiaj ciężko jest utrzymać organizm w całkowitym zdrowiu, nie szkodząc mu i nie powodując chorób, na które ma wpływ na nasz tryb życia. Coraz częściej produkty spożywcze poddawane działaniu wszelkiego rodzaju procesów technologicznych i wzbogacane środkami chemicznymi. Wszystko to negatywnie wpływa zarówno na zawartość biologiczną produktów, jak i organizm ludzki. Bardzo ważna jest forma podania posiłków, odpowiednio dobrana kompozycja, aby zapewniały wszystkie niezbędne składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dodatki naturalne

Wszystkie produkty żywnościowe przechodzą przez niezbędne etapy procesu technologicznego. Znaczącą rolę podczas obróbki żywności odgrywa „uzupełnianie” jej w naturalne dodatki wzbogacające. Człowiek słysząc „dodatki do żywności”, zazwyczaj wyobraża sobie sztuczne substancje mające na celu wzbogacenie czy też utrwalenie żywności. Jednak nie zawsze są to chemiczne substancje, istnieją również ich naturalne formy. Zalicza się do nich witaminy, białka, probiotyki, itp. Przykładem naturalnych „ulepszaczy” produktów żywnościowych są barwniki pochodzenia roślinnego, bądź zwierzęcego. Mogą to być m.in. liście, kwiaty, owoce, krew, otrzymywane głównie na drodze ekstrakcji.

Obecnie panująca moda na zdrowy styl życia wymaga, aby wybierać jak najbardziej naturalne produkty. Jednak nie zawsze to, co nie ma chemicznych dodatków jest korzystne dla ustroju.

Dodatki sztuczne

Dodatki, występują praktycznie w każdym produkcie spożywanym przez człowieka i w większości są one wytwarzane sztucznie. Syntetyczne substancje wzbogacające żywność są wytworzone na drodze przeróżnych reakcji chemicznych, enzymatycznych czy też procesów mikrobiologicznych. Często ich obecność jest wręcz konieczna.  Zaliczyć można do nich substancje utrwalające żywność. Ich głównym celem jest zmniejszenie, bądź zapobieganie wszelkim, niekorzystnym zmianom jakie powodują drobnoustroje czy też enzymy tkankowe.

WażneWśród dodatków otrzymywanych przez syntezę chemiczną można wymienić witaminy i składniki mineralne dodawane m.in. do soków (witamina C, B, E, prowitamina A, wapń), margaryn (witamina A, D, E, wapń), kisieli i kakao (wapń, magnez), mleka i jego przetworów (witamina A, D, wapń). Ich obecność wpływa pozytywnie na wartość produktu np. dodatek witaminy D czy wapnia (składników budulcowych kości), których często brakuje dzieciom i osobom starszym.

Dodatki odgrywają znaczącą rolę w poziomie atrakcyjności nabywanych produktów. Powstrzymują proces niekorzystnych przemian, które zachodzą w żywności i często zmieniają nie tylko wygląd, ale również smak i zapach produktu.

Konsumenci stają się coraz bardziej wymagający względem kupowanych produktów, dlatego producenci zmuszani są do ciągłego polepszania swoich towarów. Na rynku panuje ogromna konkurencja – każdy chce sprzedać właśnie swój wyrób. Większość ludzi wybiera produkty, które przyciągają wzrok – mają ładny kolor, kształt, itp. Głównie z tego względu producenci dodają do żywności barwniki, aromaty, substancje wypełniające, spulchniające, glazurujące i wiele innych. Nie zawsze jednak atrakcyjny wygląd produktu idzie w parze z jego jakością i pozytywnym wpływem na zdrowie człowieka.

Jakość produktów

Najważniejszą cechą kontrolowaną podczas obróbki pokarmu jest jego jakość. Składają się na nią warunki sanitarno-higieniczne całego procesu przez jaki przechodzi produkt. Ważne jest, by nie był toksyczny dla organizmu i nie zawierał zanieczyszczeń oraz drobnoustrojów. Z jakością produktów żywnościowych związane są też pojęcia takie jak trwałość, funkcjonalność, własności sensoryczne, funkcje zdrowotne, dostępność, itp. Na stopień doskonałości żywności bardzo znaczący wpływ ma przechowywanie, które różni się w zależności od wymagań konkretnego produktu. W firmach zajmujących się produkcją, wdrażane są specjalne systemy, które pozwalają na uzyskanie artykułów o jak najlepszej jakości. Zaliczyć można do nich m.in. HACCP, GMP, ISO.

Wartość odżywcza

Kolejnym parametrem branym pod uwagę jest wartość odżywcza, czyli kompozycja składników niezbędnych dla organizmu. Podczas zakupu żywności powinno się zwracać uwagę na skład danego wyrobu. Im ilość składników jest mniejsza tym lepiej. Należy także zwracać uwagę na zawartość tłuszczów (nasyconych, nienasyconych, trans), cukrów (łatwo przyswajalnych), soli, cholesterolu, witamin, błonnika i składników mineralnych. Podczas wyboru artykułów żywnościowych, warto zwrócić uwagę na piramidę zdrowego żywienia. Ważne są produkty pełno zbożowe zawierające dużą ilość błonnika – niezbędnego do prawidłowej pracy jelit. Zawarta w nim celuloza i lignina powodują zwiększenie wydzielania soków trawiennych. Poprzez pęcznienie w przewodzie pokarmowym przyczynia się także do długotrwałego odczucia sytości, a także „oczyszczania” jelit z zalegającego pokarmu. Zależy zapewnić organizmowi odpowiednią ilość energii, której najlepszym źródłem są zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe i węglowodany złożone, a także składniki budulcowe jakimi są białka.

Aby dostarczyć do organizmu jak najlepiej oddziałujące na niego produkty ważnym zadaniem jest czytanie etykiet umieszczanych na opakowaniu. W dużym stopniu to od nas zależy zdrowie całego ustroju. Czytanie etykiet pozwala na wybranie takiego produktu, który będzie wywierał jak najlepszy wpływ na cały organizm, czyli o jak najniższej zawartości soli, tłuszczów, cukrów i słodzików (substytutów cukru – np. aspartam, acesulfam K) oraz chemicznych dodatków (np. benzoesan sodu). Dzięki temu można również znacząco kontrolować swoją wagę.

Pośpiech jako „choroba” XXI wieku

Pośpiech towarzyszący człowiekowi jest drugim z najczęstszych powodów sięgania po  „udoskonaloną” żywność. Brak czasu jest określany „chorobą” XXI wieku. Wyjściem z tej sytuacji, jest wcześniejsze przygotowanie jedzenia w domu z produktów naturalnych i nie przetworzonych. Należy zapewnić odpowiedni zestaw zawierający korzystne dla organizmu związki, zamiast chemicznych wyrobów bogatych w nasycone tłuszcze i proste węglowodany. Ich stałe spożywanie jest najkrótszą drogą do chorób cywilizacyjnych i otyłości. Obecność dużej ilości konserwantów również nie jest wskazana, warto ich unikać!

Mimo tego, iż media ciągle alarmują, by zwracać uwagę na produkty trafiające do organizmu, to znacząca część ludzi nie zważa na te informacje. Czytanie etykiet i znajomość składników chemicznych zatruwających nasz organizm pozwala uniknąć wielu schorzeń, a głównie otyłości, z którą powiązane są przeróżne choroby, m.in. nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II, choroba wieńcowa, zaburzenia hormonalne, nowotwory i wiele innych. Ludzie dbają o swój wygląd zewnętrzny, chcą ciągle wyglądać młodo, a to właśnie stan organizmu znacząco na niego wpływa..

 

Oceń
Podstawowe parametry brane pod uwagę przy wyborze produktów żywnościowych - 10.0/10. Oddano 1 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?