Jesteś na:

Na kaca, biegunkę, wątrobę, nerki i trawienie. Mięta posiada wiele cennych właściwości

16 18 20

Przyjemny, orzeźwiający smak mięty wykorzystywany jest w sporządzaniu wielu napojów. Nadaje się dobrze jako przyprawa do różnych dań. Obok kulinarnych zastosowań mięta wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym, poniweaż posiada właściwości lecznicze.

Łagodzi dolegliwości żołądkowe, działa uspokajająco, dezynfekująco oraz potrafi uśmierzyć ból. Zalety mięty wykorzystywane są już od tysięcy lat.

Mięta – właściwości

Mięta jest szeroko wykorzystywana w medycynie, jako roślina lecznicza. Dzięki swym dobroczynnym właściwościom, wspomaga pracę układu pokarmowego, usprawnia trawienie, łagodzi ból, niweluje mdłości, działa uspokajająco i dezynfekująco. Zawiera garbniki, flawonoidy, gorczycę. Oprócz tego znajdujemy w niej karoten, rutynę, witaminę C i A oraz ważne dla organizmu minerały: żelazo, potas, magnez i wapń.

Mięta na kaca

Po suto zakrapianej imprezie, często dzień następny jest nie do zniesienia. Głównym winowajcom jest ból głowy. Ale jest na to rada. Napar z liści mięty działa kojąco na układ nerwowy, a olejek miętowy czy okłady z naparu mięty dobrze łagodzą dolegliwości bólowe głowy. Na układ nerwowy, szczególnie osobom podatnym na stany depresyjne polecane są także napary z dziurawca.

Mięta na biegunkę

Mięta polecana jest także w niektórych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Lekka, ziołowa herbatka z mięty pomaga uporać się z biegunką. Najlepiej sprawdza się mięta pieprzowa, której gałązki możemy zalać wrzątkiem, a tak przyrządzony napój spożywać w czasie problemów żołądkowych. Podczas biegunek należy uzupełniać płyny, dlatego ważne jest picie naparów z mięty, ponieważ bardzo dobrze działają na wszelkie dolegliwości bólowe oraz świetnie nawadniają.

Mięta a wątroba

Roślina o mentolowym smaku okazuje się dobrym rozwiązaniem w dolegliwościach wątroby i dróg żółciowych. Osoby cierpiące na kamicę żółciową, żółtaczkę i dolegliwości bólowe ze strony wątroby, mogą wprowadzić do diety herbatki miętowe, które złagodzą dyskomfort i zniosą uporczywe objawy.

Mięta a nerki

Mięta ma właściwości moczopędne, co sprawia, że szybciej pozbywamy się toksyn z organizmu. Polecana w stanach zapalnych dróg moczowych oraz pęcherza, łagodzi ból i działa przeciwzapalnie.

Mięta na trawienie

Napar z listków mięty wspomaga trawienie, likwiduje wzdęcia, bóle brzucha. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Zawarte w mięcie składniki, wzmagają wydzielanie żołądkowe oraz pobudzają wytwarzanie żółci. Mięta poprawia perystaltykę jelit i pasaż jelitowy. Dobrze jest wypić napar z mięty po tłustym, obfitym i ciężkim posiłku, by ułatwić pracę żołądka.

Mięta jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości. Łagodzi ból, usprawnia trawienie, pomaga w dolegliwościach chorobowych wątroby. Dobrze smakuje i jest często stosowaną przyprawą. Jej powszechne i szerokie zastosowania sprawiają, że mięta często gości w naszych domach, zastępując niekiedy zbędne tabletki.

 

Oceń
Na kaca, biegunkę, wątrobę, nerki i trawienie. Mięta posiada wiele cennych właściwości - 6.0/10. Oddano 20 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?