Borówka amerykańska i jej wpływ na zdrowie
Borówka amerykańska, choć pochodzi z Ameryki Północnej, to w Polsce z łatwością ją znajdziemy, a nawet samodzielnie wyhodujemy. Powoli zbliża się sezon na te pyszne owoce, warto więc wiedzieć, co przyniesie nam ich spożywanie.
Borówka amerykańska
Małe fioletowe jagody kryją w sobie potęgę witamin i składników mineralnych. Najbardziej jednak cenimy je za ich smak. Stanowią idealne dopełnienie lodowych deserów, a także składnik zdrowych koktajli na jogurcie naturalnym. W ciastach również odnajdą swoje miejsce. Borówka amerykańska spożywana pod każdą postacią, a już najlepiej jako samodzielna przekąska zerwana prosto z krzaka, nie tylko zachwyci nasze podniebienie, ale także zadba o nasze zdrowie!
- Dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni nas przed chorobami cywilizacyjnymi!
- Borówki zalecane są w diecie kobiet w ciąży. Zawarty w nich kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu i zapobiega rakowi szyjki macicy.
- Kwas egalowy obecny w owocach zapobiega chorobom.
- Borówka zapewnia nam także zdrowe oczy. Stosowana jest w leczeniu zaćmy oraz plamki żółtej.
- Powinny je spożywać osoby z podwyższonym cholesterolem LDL, bowiem przyczyniają się do jego obniżenia i podwyższenia frakcji HDL.
Borówkę amerykańską można dodać do śniadania mistrzów, które zapewni Wam zdrowy start każdego dnia. Polecamy także wypróbowanie przepisu na kaszę jaglaną z musem owocowym, w którym truskawki spokojnie możemy zastąpić borówkami!
Borówka amerykańska to krzew który coraz chętniej uprawiamy w naszych ogrodach. Owoce borówki cenione są nie tylko za właściwości smakowe, ale też z powodu wyjątkowo korzystnego wpływu na nasz organizm.