Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?
Kupując warzywa i owoce zawsze warto kierować się ich sezonowością. Mają one wówczas najwięcej składników mineralnych, witamin i innych aktywnych substancji, a do tego ich cena jest niższa. Latem mamy do dyspozycji m.in. owoce jagodowe, takie jak poziomki, jeżyny, jagody leśne i maliny.
Pektyna – właściwości, cena, gdzie kupić, szkodliwość. Pektyna do dżemów
Pektyna – czym jest? Gdzie ją kupić? Zastosowanie pektyny. Czy pektyna jest szkodliwa?
Janginizacja – co to jest? Janginizacja owoców. Przepisy
Nic tak nie cieszy w zimne popołudnia, gdy za oknem szaro i buro, jak łyżeczka domowej konfitury do herbaty. Jednakże konieczność użycia dużej ilości cukru niejednego cukrzyka, młodą mamę czy osobę na diecie wprawia w nie lada zakłopotanie. Bo jak tu uniknąć cukrów dodanych? Aby zachować niebanalny smak lata na długie zimowe wieczory, warto na pewno szukać zdrowszych alternatyw i modyfikować nieco babcine przepisy.
Borówka brusznica – właściwości, przepisy
W dobie tanich produktów typu fast food i gotowych dań, które wystarczy podgrzać, aby było gotowe do zjedzenia, warto czasem nieco zwolnić tempa i sięgnąć po produkty naturalne. Proste potrawy jedno- czy kilkuskładnikowe są często zdrowsze i równie smaczne, a ich przygotowanie wcale nie wymaga tak dużo czasu.
Konserwowanie żywności – mrożenie, suszenie, pasteryzacja, tyndalizacja, maceracja
Konserwowanie żywności ma na celu zachowanie i utrzymanie świeżości produktu, czystości mikrobiologicznej oraz odpowiedniej wartości odżywczej żywności poprzez zastosowanie metod fizycznych, chemicznych i biologicznych. Każdy produkt, który dostępny jest w sklepie, a jego termin przydatności do spożycia jest długi musiał być wcześniej zakonserwowany.
Na czym polega pasteryzacja? Jak pasteryzować słoiki?
Większość z nas wie lub choć widział jak przygotować przetwory na zimę, ale nie każdy już zdaje sobie sprawę w wyniku jakiego procesu się to dzieje i co on ma na celu. Ważne jest by przeprowadzać pasteryzację prawidłowo, gdyż niewielki błąd może skutkować przetrwaniem form wegetatywnych drobnoustrojów chorobotwórczych, a to z kolei doprowadza do zatrucia, wiążącego się z niekorzystnymi, a niekiedy niebezpiecznymi objawami zdrowotnymi.
Głóg – właściwości. Nalewka, herbata, przetwory z głogu
Głóg i jego działanie lecznicze. Czy warto go stosować? Przepisy z owoców głogu
Śliwka – właściwości. Przetwory ze śliwek: kompot, nalewka, sok
Ze względu na bogactwo składników odżywczych śliwek nie powinno ich zabraknąć w zdrowej diecie. Spożywajmy zarówno suszone, jak i świeże owoce. Już 3–4 śliwki dziennie przynoszą korzyści naszemu organizmowi.
Przetwory z czarnej porzeczki – sok, dżem, nalewka, wino. Przepisy
Lato to czas, w którym możemy korzystać z dobrodziejstw wielu owoców sezonowych. Jednymi z popularniejszych w naszym kraju są czarne porzeczki. Mają one bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka, a ich skład sprawia, że mogą być z powodzeniem wykorzystywane do robienia domowych soków, przetworów i alkoholi. W niniejszym artykule znajdziecie receptury, które pomogą Wam je przyrządzić.
Pomysły na zachowanie letnich owoców
Lato to sezon na świeże owoce i warzywa. Jedzmy je zatem jak najczęściej. Jednak wiemy dobrze, że kiedy nadejdzie jesień owoce staną się droższe i coraz mniej smaczne. Możemy jednak zatrzymać ich cudowny smak i cieszyć się nim nawet zimą.
Cała prawda o dżemie, konfiturze, powidłach oraz marmoladzie
Wybierając przetwory owocowe warto wiedzieć co powinno, a co nie powinno znajdować się w ich składzie, tak aby móc cieszyć się niebanalnym smakiem owoców, nie uszkadzając przy tym swojego cennego zdrowia.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !