bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Pieczywo chrupkie – skład, kalorie, odchudzanie

Pieczywo chrupkie – skład, kalorie, odchudzanie

pieczywo chrupkie skład odchudzanie
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 24 stycznia, 2025

Pieczywo chrupkie kojarzone jest przede wszystkim z niskokalorycznym produktem sprzyjającym odchudzaniu. Sam jego wygląd wskazuje na to, że musi to być lekka przekąska o dietetycznym składzie i przy okazji dobra dla zdrowia. Jak wygląda jego skład w rzeczywistości i czy warto go włączyć do diety redukcyjnej? Przekonajcie się sami!

Pieczywo chrupkie jest często wybierane przez osoby, które chcą zrzucić nadmierne kilogramy. Uchodzi za bardziej odżywcze, zdrowsze i mniej kaloryczne w porównaniu z jego tradycyjnymi odpowiednikami. Czy te poglądy są jednak właściwe? Okazuje się, że niekoniecznie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Pieczywo chrupkie
  • Skład pieczywa chrupkiego
  • Pieczywo chrupkie – kalorie
  • Pieczywo chrupkie a odchudzanie

Pieczywo chrupkie

Pieczywo chrupkie dostępne na rynku spożywczym występuje w postaci chleba chrupkiego i chleba lekkiego. Pierwszy z nich jest wypiekany z ciasta na bazie mąki z dodatkiem drożdży, natomiast drugi pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia. W procesie ekstruzji zboża zostają zgniatane do momentu utworzenia papkowatej masy, którą przeciska się przez niedużą szczelinę. Dzięki temu otrzymany produkt posiada charakterystyczną teksturę, kształt i kolor. W pieczywie chrupkim, oprócz podstawowych składników, znajduje się również mleko w proszku, słód, jęczmienny, sól, cukier. Czasem można też znaleźć nasiona, pestki i otręby.

Skład pieczywa chrupkiego

Do produkcji pieczywa chrupkiego stosuje się zazwyczaj mąkę, kaszkę kukurydzianą, cukier i sól. Na rynku można spotkać również produkty z następującymi dodatkami: następujące składniki: olej, drożdże lub ekstrakt drożdżowy, mleko w proszku, słód jęczmienny, octan potasu E261, nasiona lnu, sezamu, pestki dyni, otręby oraz w smakowych wersjach ekstrakt z papryki, sery podpuszczkowe dojrzewające, czekolada gorzka. Wszystkie te elementy wpływają na odpowiednią teksturę, barwę, puszystość, lekkość oraz walory smakowo-zapachowe produktu. Oczywiście warto sięgnąć po pieczywo z krótszym składem, bez zbędnych dodatków, które niekoniecznie dobrze wpływają na jego wartość odżywczą.

Pieczywo chrupkie – kalorie

Większość z nas twierdzi, że chleb chrupki jest mniej kaloryczny niż tradycyjne pieczywo. Owszem, porcja chrupkiego pieczywa dostarcza około 25 kcal, ale jeśli przyjrzymy się jej wartości energetycznej w 100 g, to proporcje będą wyglądały zupełnie inaczej. Przykładowo 100 g chleba razowego dostarcza około 230 kcal, podczas gdy 100 g pieczywa chrupkiego – około 350 kcal. Ponadto po spożyciu tego produktu poziom glukozu we krwi gwałtownie rośnie i równie szybko spada. Wywołuje to silne uczucie głodu pojawiające się w niedługim czasie po jego spożyciu. Oprócz tego chleb chrupki odznacza się mniejszą zawartością witamin, minerałów i białka niż tradycyjny.

Pieczywo chrupkie a odchudzanie

Podczas redukcji masy ciała należy wybierać produkty jak najmniej przetworzone, które dostarczą dużej dawki witamin, składników odżywczych, mineralnych, błonnika i innych wartościowych substancji. Porównując pieczywo tradycyjne z chrupkim, dużo lepszym wyborem będzie zwyczajny chleb z mąki pełnoziarnistej. Oczywiście można sięgać po chleb chrupki od czasu do czasu, ale nie powinno się nim zastępować tradycyjnego pieczywa ani nie traktować go jako “zdrowej” przekąski. Warto też wiedzieć, że spożywanie tego produktu w dużych ilościach (przekraczających zalecaną przez producenta na opakowaniu) może sprzyjać wzrostowi masy ciała. Posiada on wysoki indeks glikemiczny, wywołuje znaczne wahania poziomu glukozy we krwi i zwiększa chęć na podjadanie.

Podsumowując, pieczywo chrupkie, jak większość produktów, ma swoje plusy i minusy.  Można go traktować jako przekąskę, którą podamy z warzywami i produktami zawierającymi pełnowartościowe białko. Nie powinno się traktować go jako głównego pieczywa w diecie ze względu na wysokie przetworzenie, małą ilość witamin, składników mineralnych i odżywczych. Zdecydowanie nie jest to też produkt, który posiada cudowne właściwości odchudzające.

Literatura:

Gondek E., Jakubczyk E., Stasiak M., Królikowski K., 2014. Wpływ dodatków wzbogacających wartość odżywczą na teksturę bezglutenowego pieczywa chrupkiego. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 578, s. 49 – 60

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Małgorzata Mleko , Psychodietetyk i żywieniowiec
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
pieczywo chrupkie czy tradycyjne co lepsze?

Pieczywo chrupkie czy tradycyjne –…

Pieczywo chrupkie to niemal symbol zdrowego odżywiania. Skąd wziął się ten mit i jak jest naprawdę? Czytaj dalej...
Produkty zbożowe

(Nie)zdrowe ciemne pieczywo

Popularnie uważa się, że ciemne, pełnoziarniste pieczywo jest dużo lepszym wyborem, niż pieczywo z białej mąki. Ale czy zawsze? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Produkty wspomagające odchudzanie Skuteczne odchudzanie
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Dlaczego zdrowe nawyki żywieniowe są ważne?

    Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?

    Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Ziemia okrzemkowa na odchudzanie. Skutki uboczne stosowania ziemi okrzemkowej

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.