Świąteczny piernik z burakami

Zapewne wielu z Was zabiera się już za przygotowywanie świątecznych potraw, dlatego dziś muszę się z Wami podzielić przepisem, który otrzymałam na uczelni (oczywiście poddałam go lekkiej modyfikacji), gdyż jest to najlepszy piernik jaki jadłam (po upieczeniu smak buraków jest niewyczuwalny).
Mąka pszenna 2 szklanki
Olej rzepakowy 3/4 szklanki
Miód 5 łyżek
Jajko 3 sztuki
Kakao 4 łyżki
Buraki (starte) – 2 szklanki
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika – 2 łyżki
Laska wanilii – 1 sztuka
Cynamon – 1 łyżeczka
Orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki, słonecznik, migdały – można dodać inne ulubione bakalie
Sposób przygotowania
Buraki obieramy ze skórki, kroimy w połówki, a następnie pieczemy w piekarniku (około 1,5 godziny), ostudzone buraki ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Jajka mieszamy z rozpuszczonym miodem, łączymy z olejem dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, miąższ z laski wanilii, przyprawę do piernika oraz kakao i dokładnie mieszamy. Do masy dokładamy starte buraki, posiekane orzechy, uprzednio namoczone we wrzątku i odsączone rodzynki, wiórki kokosowe oraz słonecznik. Całość dokładnie mieszamy, ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy rozpuszczoną czekoladą (najlepiej gorzką).
Smacznego !
SWIETNY SPOSOB NA TO BY Z BURAKOW ZROBIC BARSZCZ , A NA DESER PIERNIK. DZIEKUJE ZA PRZEPIS;)
Proszę bardzo, smacznego ! 😉
mąka pszenna? od kiedy jest fit?
Na całe ciasto zostały dodane tylko 2 szklanki mąki, gdyż pozostałą część stanowią buraki. Są różne typy mąki pszennej np. mąka pszenna typ 1850 oraz typ 2000 są jak najbardziej „fit”. W kolejnej wersji mam zamiar wykonać to ciasto z mąką orkiszową, ze względu na to, że jest to inny rodzaj mąki możliwe, że zmienią się również proporcje pozostałych składników.
Pozdrawiam 🙂
Czy maka żytnia bądź kukurydziana byłaby również dobry rozwiązaniem ?
Witam. Niestety nigdy nie zmieniałam rodzaju mąki dodawanej do piernika. Warto spróbować, sama mam zamiar w tym roku poeksperymentować z tym przepisem, myślałam o mące orkiszowej. Jak wyjdzie to wrzucę zmodyfikowany przepis. Jeżeli zdecyduje się Pani na zmianę mąki na inną to proszę o informację :). Pozdrawiam.