Płatki drożdżowe – skład, właściwości i zastosowanie
Aktualizacja: 4 kwietnia, 2024
Zapewniają odpowiednią równowagę mikroflory bakteryjnej jelita cienkiego i grubego, przeciwdziałają infekcjom, a co więcej stanowią skarbnicę składników mineralnych oraz witamin, szczególnie wzmacniających układ nerwowy – kompleksu z grupy B. W kwestii kulinarnej są niezastąpionym składnikiem, który wzbogaci smak potraw o nuty orzechowo-serowe. Płatki drożdżowe to zabite drożdże, toteż po ich spożyciu w stanie surowym nie musimy się obawiać nieprzyjemnych skutków ze strony układu pokarmowego. Dodatkowo mnogość możliwości wykorzystania, począwszy od wzbogacenia past wegańskich, przez zagęszczanie sosów i zup, na dodatku do mlecznych produktów fermentowanych kończąc sprawia, że zastosowanie płatków drożdżowych w kuchni znajdzie każdy amator kulinarnych eksperymentów.
Płatki drożdżowe
Płatki drożdżowe są produktem bardzo korzystnym dla zdrowia człowieka, jednak mało znanym. Przypominają z wyglądu grubą bułkę tartą o jasnej barwie. Płatki drożdżowe są produktem ekologicznym, który zostaje uzyskany w wyniku specjalistycznej obróbki drożdży w melasie buraczanej w ściśle kontrolowanych warunkach produkcji. Proces produkcji uśmierca komórki drożdży, toteż tracą one zdolność fermentacji, co oznacza, że po spożyciu drożdże nie będą powodować nieprzyjemnych dolegliwości. Płatki drożdżowe można nabyć jedynie w sklepach ekologicznych. Są cenione przez osoby stosujące diety wegetariańskie oraz alergików, gdyż są bezglutenowe i nie zawierają laktozy.
Płatki drożdżowe – skład
Płatki drożdżowe dostępne w ekologicznych sklepach składają się wyłącznie z wysuszonych komórek drożdży, uformowanych w łatwe do użycia płatki. W niektórych rodzajach można znaleźć dodatkowo ekstrakt słodowy jęczmienny, mąkę (wtedy nie mogą ich spożywać osoby nietolerujące glutenu), sól morską. Najczęściej jednak sprzedawane są wyłącznie czyste płatki drożdżowe bez dodatków i takich najlepiej poszukać, jeśli zdecydujemy się na ich zakup.
Płatki drożdżowe – właściwości
Płatki drożdżowe są wartościowym pod względem żywieniowym produktem, podobnie jak surowiec, z którego powstają – drożdże spożywcze czy browarne. Stanowią cenne źródło węglowodanów, białka, tłuszczu, błonnika, składników mineralnych i witamin. Właściwości płatków drożdżowych wynikają z zawartości w nich odpowiednich składników odżywczych.
- Białko – płatki drożdżowe są dobrym sposobem, by wzbogacić jadłospis (szczególnie wegetarian) o pełnowartościowe proteiny.
- Błonnik – wzmaga perystaltykę jelit i wzbogaca mikroflorę bakteryjną jelita cienkiego i grubego w korzystne szczepy bakterii, ograniczając rozwój bakterii gnilnych.
- Kompleks witamin z grupy B – wzmacniają układ nerwowy oraz poprawiają kondycję oraz strukturę i koloryt włosów, skóry i paznokci.
- Kwas foliowy – ważny składnik w diecie kobiet, szczególnie planujących ciążę i ciężarnych. Kwas foliowy wspomaga rozwój cewy nerwowej u płodu, zapobiegając zaburzeniom neurorozwoju u dzieci w życiu wewnątrzmacicznym.
- Magnez i potas wspomagają pracę układu mięśniowego.
- Chrom – pomaga w odchudzaniu, gdyż zapobiega napadom głodu.
- Wapń – wzmacnia zęby i kości, jak również przewodnictwo mięśniowe.
- Witamina D – jest ważna w procesach kościotworzenia, wzmacnia odporność i przeciwdziała nowotworom. Niedobory witaminy D przyczyniają się do rozwoju krzywicy, osteomalacji i osteoporozy.
- Witamina C – wzmacnia odporność, jest substancją przeciwutleniającą, niwelując wolne rodniki przyczynia się do zapobiegania stresowi oksydacyjnemu.
Więcej informacji o zdrowotnym wpływie drożdży spożywczych na organizm znajdziesz tutaj.
Płatki drożdżowe – zastosowanie
Płatki drożdżowe znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, toteż wdrożenie ich do diety nie powinno stanowić problemu. Płatki drożdżowe można wykorzystać w jeden z poniższych sposobów:
- dodać do jogurtu naturalnego, kefiru czy maślanki wraz z ulubionymi owocami, miodem i płatkami pełnoziarnistymi z owsa, żyta, pszenicy czy jęczmienia, tworząc gęsty koktajl mleczno-owocowy lub deser mleczny;
- dodać do zupy, sosu, w ramach zagęszczenia konsystencji w zastępstwie ciężkiej zasmażki;
- dodać do domowej pasty z warzyw korzeniowych czy strączkowych, w celu zagęszczenia konsystencji i wzbogacenia smaku oraz wartości odżywczej;
- posypać zdrową różnorodną kanapkę wzbogacając jej smak, zastosować zamiast soli kuchennej;
- wzbogacić smak farszy do mięs, warzyw czy tarty warzywnej;
- dodać do wytrawnych ciast i babeczek, z warzywami i równymi serami;
- przygotować wegański parmezan łącząc w blenderze płatki drożdżowe z łuskanymi migdałami;
- dodać do pasztetów czy zapiekanek makaronowych, warzywnych i mięsnych;
- traktować jako suplement diety zjadając łyżeczkę płatków i popijając wodą.
Płatki drożdżowe – cena, gdzie kupić
Ze względu na wysoką popularność płatków drożdżowych można znaleźć je we wszystkich sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych marketach czy sklepach internetowych. Mogą być one sprzedawane w formie czystego produktu lub też wzbogacane w inne składniki, jak np. sól morską czy ekstrakt słodowy jęczmienny, a także mąkę pszenną. Należy zachować ostrożność w przypadku osób stosujących dietę eliminacyjną wobec glutenu, gdyż mogą one zawierać gluten, a dostępność bezglutenowych płatków może być nieco ograniczona. Warto zwracać uwagę na takie szczegóły, by uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji ze strony układu pokarmowego. Cena zwykle wynosi ok. 15 zł za opakowanie wielkości 100 g.
Płatki drożdżowe – przepisy
Płatki drożdżowe właściwie wykorzystać można do wszystkiego. Dania, w których idealnie się komponują, to m.in. pasty kanapkowe, sosy, zapiekanki czy pizza, zupy, kanapki, kotleciki, a także zamiennik parmezanu. Bez wątpienia nie są to wszystkie potrawy, których smak mogą wzbogacić te płatki. Poniżej podam kilka przykładów ich wykorzystania.
Składniki:
- 1 szklanka rozmrożonego siekanego szpinaku,
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- ok. ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej,
- ½–¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 3 większe ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania: kaszę ugotować. Szpinak wymieszać z posiekaną cebulką i startym czosnkiem, a następnie doprawić solą i pieprzem. Dodać ciecierzycę rozgniecioną widelcem i wymieszać. Kolejnym krokiem jest dodawanie do masy kolejno: kaszy, siemienia, płatków owsianych (warto je wcześniej rozdrobnić w dłoniach lub lekko zmiksować w młynku) i wymieszanie wszystkiego dokładnie. Następnie należy doprawić całość płatkami drożdżowymi oraz sosem sojowym i na koniec dodać olej. Odstawić wszystko na ok. 20 minut, aż masa zgęstnieje. Kotlety formować zwilżonymi dłońmi i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut z jednej strony, a 10 z drugiej.
Składniki:
- 1–2 gałązki jarmużu,
- 3 łyżki tahini,
- 2 łyżki płatków drożdżowych + 1 dodatkowa na koniec do posypania,
- 2–3 łyżki soku z cytryny,
- woda.
Sposób przygotowania: piekarnik nagrzać do 150°C. Jarmuż porwać na mniejsze kawałki, odrywając jednocześnie od grubych łodyg. Przygotować marynatę poprzez wymieszanie tahini z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami (najlepiej solą, pieprzem, papryką wędzoną). Dodawać niewielkie ilości wody, aż masa uzyska lekko płynną konsystencję. Obtaczać w niej chipsy i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec całość posypać niewielką ilością płatków drożdżowych. Piec ok. 5–7 minut.
Składniki:
- szklanka orzechów z nerkowca,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania: wszystkie składniki umieścić w blenderze lub większym młynku i miksować tak długo, aż powstaną cząstki wielkości okruchów.
Płatki drożdżowe są wartościowym produktem, który poznany przez niewielkie grono cieszy się w nim dużą popularnością. Płatki drożdżowe stanowią wartościowe źródło składników odżywczych w tym cennej witaminy D oraz witamin z grupy B. Szeroki wachlarz możliwości wykorzystania płatków drożdżowych sprawia, iż z łatwością można je wdrożyć do codziennego jadłospisu i korzystać z cennych właściwości zdrowotnych jakie za sobą niosą.
Literatura:
„Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D – 2009”, Anna Dobrzeńska i Zespół Ekspertów. Instytut Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, Klinika Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka.