Jak zrobić kleik ryżowy? Sposób na zatrucie pokarmowe

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 26 lutego, 2024

Kleik ryżowy to nic innego jak rodzaj papki przygotowanej z rozgotowanego w wodzie ryżu. Ten prosty w składzie posiłek jest świetnym lekarstwem na zatrucia i towarzyszące im biegunki. Kleik bez dodatków podawany jest też osobom po zabiegach operacyjnych. Sprawdza się zarówno u małych dzieci, jak i u dorosłych.

Czy kleik ryżowy jest zdrowy?

Klasyczny kleik ryżowy zawiera w swoim składzie jedynie ryż. Może być gotowany na wodzie lub mleku, ale ta pierwsza wersja, chociaż smakowo mniej atrakcyjna, lepiej sprawdzi się przy zatruciach. Jeśli nic nam nie dolega, warto wzbogacić jego skład o owoce. Świetnym dodatkiem będzie jabłko, banan, brzoskwinia, morela czy śliwka.

Kleik ryżowy to lekka potrawa, która nie podrażnia żołądka, wręcz przeciwnie – działa zbawiennie na jego śluzówkę. Ponadto ryż jest źródłem węglowodanów i białka. Obfituje też w składniki mineralne (magnez, żelazo, cynk, fosfor czy selen) oraz witaminy z grupy B (kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, pirydoksynę).

Jak zrobić kleik ryżowy?

Przygotowanie kleiku ryżowego jest stosunkowo proste. Wystarczy do 1 litra wody dodać pół szklanki ryżu. Całość gotujemy ok. godziny na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie całą wodę i rozgotuje się na papkę, jest gotowy do spożycia. Pod koniec dodajemy troszkę soli. Smak możemy poprawić, mieszając kleik z odrobiną masła. Można też kupić gotowy kleik ryżowy, który podawany jest niemowlętom. Ten w klasycznej wersji bez dodatków smakowych zawiera prawie w 100% mąkę ryżową i jest szybki w przygotowaniu.

Czy może wystąpić uczulenie na ryż?

Do niedawna ryż uchodził w Europie za pokarm bardzo słabo alergizujący. Najwięcej przypadków uczulenia na ten produkt pochodzi z Japonii, gdzie ryż spożywany jest niemal codziennie. Jednak i w naszej części Europy zdarzają się przypadki uczulenia. Dotyczy to głównie chorych z atopowym zapaleniem skóry i astmą oraz osób z dodatnim wywiadem rodzinnym w kierunku astmy.

Maluchy – jaki kleik jest dla nich odpowiedni?

Kleik ryżowy to jeden z elementów rozszerzania diety niemowlęcia. Od 5. miesiąca życia każde dziecko powinno, oprócz mleka, otrzymywać także gotowane warzywa, owoce, a także kleiki bezglutenowe (ryżowe lub kukurydziane) oraz zbożowe (glutenowe).

Kleik ryżowy dla malucha może być przygotowany na bazie mleka lub wody. Często podaje się dziecku kleik z dodatkiem jabłka. Jeśli malec ma biegunkę, to należy wyeliminować mleko. Najlepsze właściwości zapierające ma kleik na wodzie z dodatkiem marchwianki. Taki posiłek podajemy maluchom, które ukończyły 4. miesiąc życia. Na biegunki u młodszych dzieci dobra będzie sama marchwianka.

Na rynku dostępnych jest wiele kleików ryżowych dla niemowląt. Są to produkty bezpieczne do stosowania i łatwe w przygotowaniu. Nie zawierają białka mleka krowiego ani laktozy. Modyfikacją klasycznego kleiku ryżowego są kaszki ryżowe i mleczno-ryżowe, które często producenci wzbogacają o witaminy i składniki mineralne.

Kleik ryżowy jest bardzo prostym i bezpiecznym posiłkiem, który świetnie sprawdza się w sytuacjach zatruć pokarmowych, gdyż jest łagodny dla żołądka. Z powodzeniem może być stosowany nawet przez 2–3 dni, aż do ustąpienia biegunki czy innych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Literatura:

  1. Krawczyński M. (red.), Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie, Wydawnictwo Help Med., Kraków, 2015, 81–90,
  2. Kaszki i kleik ryżowy: https://www.bobovita.pl/produkty/kaszki,
  3. Rudzki E., Uczulenie na ryż, dostęp: 06.07.2020: https://www.mp.pl/pacjent/alergie/chorobyalergiczne/alergeny/pokarmowe/58447,uczulenie-na-ryz
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Karolina Ruszkiewicz , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Cała prawda

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *