Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Kawa stanowi element napędowy gospodarki w krajach, które cechują się największym odsetkiem jej produkcji na świecie- są to Indonezja, Wietnam, Brazylia czy Kolumbia. Handel światowy kawy oparty jest o dwa jej rodzaje: kawę Arabica i Robusta, a sama jej produkcja wiąże się z otrzymywaniem nie tylko pożądanych ziaren kawy, ale również odpadów, których zastosowanie żywieniowe cieszy się coraz większą popularnością.
W celu poznania procesu powstawania kawy oraz wyjaśnienia czym jest cascara warto przypomnieć, że popularna kawa wbrew powszechnym założeniom jest owocem i powstaje w wyniku obróbki wiśni krzewu kakaowca. Owoce tej rośliny składają się z nasion, miąższu oraz skórki, a to właśnie nasiona służą do zaparzania dostępnego w każdym sklepie trunku. W celu uzyskania czystych nasion kawy jej owoce zostają poddane procesom, które służą usunięciu skórki oraz miąższu – struktur uważanych za produkt uboczny procesu wytwarzania ziaren kawy. Metod służących wyłuskaniu czystych ziaren kawy jest wiele, ale można wyróżnić trzy podstawowe: metoda miodowa, metoda na sucho i metoda na mokro. Każda z nich prowadzi do oddzielenia ziaren od reszty struktury owocu, czyli miąższu i łuski.
Cascara to nic więcej jak wysuszona łupina kakaowca, będąca odpadem powstającym w wyniku produkcji pożądanych ziaren kawy. Zanim w krajach rozwiniętych zaczęła się cieszyć popularnością jako aromatyczny trunek o wartościach smakowych służyła jako nawóz bądź była utylizowana po wyprodukowaniu ziaren kawy. Co ciekawe cascara nie może zostać skwalifikowana ani jako kawa, ani jako herbata. Mimo pewnych właściwości kawy nie jest ona kawą, a jej cechy fizyczne i sposób zaparzania nie świadczą, że jest kawą. Bez wątpienia jest ona bardzo ciekawym produktem spożywczym będącym pewnym kompromisem między kawą oraz herbatą.
Cascara przygotowywana jest z suszu i stanowi napar o bardzo aromatycznym zapachu, słomkowym kolorze i owocowym smaku. Stanowi ona doskonałe połączenie dla kawy oraz herbaty, ponieważ mimo zawartości kofeiny smakuje jak herbata owocowa z aromatem przypominającym wiśnie, czarny bez, mango czy hibiskus. Oczywiście te właściwości zależne są od sposobu uprawy krzewu kakaowca oraz miejsca jego uprawy. Cascare można wypijać zarówno na zimno oraz ciepło, dzięki czemu stanowi idealny napój o działaniu pobudzającym i orzeźwiającym.
Cascara zawiera polifenole, garbniki, kofeinę, węglowodany, białko i minerały – głównie potas, stąd znalazła zastosowanie jako trunek, który nie tylko wykazuje działanie przeciwutleniające, ale również może być produktem dostarczającym błonnika pokarmowego. Działanie pobudzające cascara zawdzięcza zawartości w niej kofeiny. W zależności od pochodzenia oraz produkcji napój ten może zawierać zmienną dawkę tego składnika. Zaparzona cascara może zawierać około 120 mg kofeiny, z kolei kawa przelewowa dostarcza jej prawie 6 razy więcej, stąd cascara uważana jest za lekki trunek o delikatnych właściwościach pobudzających.
Tak jak każdy napój, nawet pochodzący z naturalnych składników może powodować indywidualne skutki uboczne. Nie są to jednak częste zjawiska i zależą od skłonności danej jednostki. Oczywiście niezmiernie ważne dla działania poszczególnego napoju jest nie tylko tolerancja na spożyty napar, ale również ilość wypijanego produktu. Cascara wypijana w nadmiarze może powodować indywidualne reakcje podobne do przedawkowania kawy oraz może wywoływać biegunkę.
Ze względu na zawartość kofeiny cascara wpływa na częstotliwość pracy serca oraz ciśnienie krwi. Wykazuje działanie pobudzające, wspomaga koncentracje i zdolności poznawcze. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy wpływa na obniżenie ryzyka rozwoju stresu oksydacyjnego, który prowadzi do szeregu negatywnych zmian na poziomie komórkowym prowadzących do powstania np. nowotworu. Co więcej zawartość polifenoli gwarantuje działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze i przeciwzakrzepowe trunku. Dodatkowo uważa się, że napój ten wykazuje delikatne właściwości przeciwbólowe, zmniejsza insulinooporność oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.
W celu przygotowania gorącego trunku należy odmierzyć 5-8 g cascary na 100 ml wody. Tak oszacowaną ilość następnie należy zalać wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza i odstawić do zaparzenia na około 5-10 minut.
Z kolei przygotowanie trunku na zimno wygląda bardzo podobnie z tym, że po zalaniu cascary zimną wodą należy całość wymieszać oraz odstawić do lodówki na 10-12 godzin. Następie napój należy odcedzić od fusów i podać w wersji schłodzonej.
Produkt ten najlepiej kupić stacjonarnie lub przez internet w sklepach zajmujących się sprzedażą kawy lub produktów ekologicznych. Jej cena waha się między 35-40 złotych za 200 gram produktu.
Cascara stanowi doskonały produkt dla osób, które nie są fanami smaku tradycyjnej kawy, jednak zależy im na jej lekko pobudzających właściwościach. Produkt ten jest niezwykłą mieszanką właściwości kawy i herbaty, stąd zyskuje coraz większe grono zwolenników.
Źródło
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!