Białko konopne – co to jest, właściwości, zastosowanie

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 12 listopada, 2020

Białko konopne jest coraz szerzej dostępnym produktem. W jaki sposób może wzbogacić codzienną dietę i kto może na tym najbardziej skorzystać? 

Pochodzenie konopi

Konopie siewne występują w górach Azji oraz na granicy między Azją a Europą. 

Co to jest białko konopne?

Białko konopne to właściwie zmielone nasiona konopi siewnej (Cannabis sativa L.), czyli mąka konopna. Służy ono do celów spożywczych. Można dzięki niemu uzupełnić białko w codziennej diecie, co jest szczególnie istotne dla sportowców, a także wegetarian i wegan. 

Czy białko konopne jest bezpieczne dla zdrowia?

Tak. Nasiona konopi siewnej nie zawierają psychoaktywnych substancji, które obecne są w kwiatach rośliny. Dlatego są traktowane jako bezpieczny środek spożywczy i coraz szerzej są dostępne w sprzedaży. 

Właściwości białka konopnego

Białko konopne nie zawiera laktozy, soi ani glutenu, dlatego może być stosowane przez osoby, które nie tolerują tych substancji. Białko konopne ma dobry profil aminokwasów, dzięki czemu korzystnie wpływa na budowanie własnych białek organizmu. Nie jest on jednak tak dobry jak w przypadku nasion roślin strączkowych (soi czy grochu). Okazuje się, że białka konopi są ubogie w lizynę – jeden z aminokwasów, którego nasze organizmy nie mogą wytwarzać samodzielnie. Sama zawartość białka w nasionach konopi jest duża (około 49 g/100 g), jednak również nie dorównuje nasionom soi czy grochu. Izolaty z tych dwóch rodzajów strączków mogą zawierać nawet do 90% białka. Warto jednak podkreślić, że nie każdy może używać sojowych preparatów z powodu alergii. Białko konopne będzie dla takich osób dobrym uzupełnieniem codziennej diety. Preparaty z białka konopnego zawierają także węglowodany i tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Okazuje się, że sproszkowane nasiona konopi stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego. Jedna porcja (około 30 g) może dostarczyć nawet 12 g tego składnika.

Białko konopne: 49/100

Izolat grochu: 80/100

Izolat soi: 90/100

Smak białka konopnego często jest porównywany do nasion słonecznika. Wielu osobom na forach internetowych ten smak pasuje, jednak nie każdemu przypada on do gustu. Równie częste są głosy mówiące, że smak jest okropny i żaden dodatek nie jest w stanie tego zamaskować. Oprócz tego można znaleźć niepochlebne opinie o konsystencji białka konopnego: słabo się rozpuszcza lub za mocno zagęszcza koktajle. Smak i gęstość to jednak trudne do opisania cechy i każdy i tak musi wyrobić sobie na ten temat własną opinię. 

Zastosowanie białka konopnego

Białko konopne jest stosowane jako suplement diety dla sportowców i osób odchudzających się. Suplementy białka konopnego, jak również mąka konopna, cieszą się popularnością wśród wegetarian i wegan, ponieważ jest to jeden z zamienników białka zwierzęcego. 

Na pewno białko konopne jest wygodne w stosowaniu. Można je dodawać do koktajli, owsianek i sałatek. Mąkę konopną można dodawać do ciasteczek, aby smakołyki były bogatsze w białko i miały lepszy skład. 

Gdzie kupić i w jakiej cenie?

Produkty z konopi stają się coraz popularniejsze i w związku z tym coraz szerzej dostępne. Mąkę konopną można dostać w niektórych hipermarketach, na dziale z żywnością ekologiczną i dietetyczną. Jednak sklepy internetowe wciąż są najlepszym źródłem takich produktów.

Dawkowanie

Producent jest zobowiązany do podania informacji o dawkowaniu produktu. Powinna się ona znajdować na opakowaniu. Zazwyczaj zaleca się stosowanie 1–2 miarek (30 g) produktu dziennie. Jednak ilość białka w codziennej diecie zależy od kilku czynników i nie będzie taka sama dla każdego. Osoby trenujące potrzebują więcej tego makroskładnika, więc jedna miarka może nie być wystarczająca. 

Przeciwwskazania

Sproszkowane nasiona konopi zawierają stosunkowo dużo błonnika pokarmowego, który może powodować wzdęcia i ból brzucha. Często to efekt nagłego zwiększenia ilości błonnika w diecie i jednocześnie zbyt małego spożycia płynów. Dieta bogata w błonnik nie jest zalecana osobom z chorobami jelit, takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna, WZJG, IBS czy zespół krótkiego jelita. 

Ograniczanie białka w diecie to również przeciwwskazanie dla stosowania suplementów białkowych i wysokobiałkowych produktów spożywczych. 

Skutki uboczne

Nie ma wielu informacji na temat skutków ubocznych stosowania białka konopnego. Nie zawiera ono uczulających składników i jest na ogół dobrze tolerowane także u dzieci. 

Nasiona konopi mogą być narzędziem do zwiększenia udziału białka w codziennej diecie. Oczywiście są lepsze preparaty, które zawierają więcej białka w porcji, jednak nie każdy może z nich korzystać. Białko konopne przyda się głównie osobom na diecie bezglutenowej lub wegańskiej oraz uczulonym na soję. 

Literatura:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/hemp-protein-powder#side-effects
  2. https://www.verywellfit.com/best-hemp-protein-powders-4684235
  3. Gorissen, Stefan HM, et al., Protein content and amino acid composition of commercially available plant-based protein isolates, Amino acids, 50.12 (2018): 1685-1695.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żukowska , Dyplomowany dietetyk z zawodu i pasji.
Dodaj do ulubionych