Jesteś na:

Zwykły katar czy nietolerancja histaminy?

16 18 20

Histamina występuje w niewielkich ilościach w naszym organizmie i jest stale rozkładana pod wpływem enzymu. Poza tym, występuje w niektórych pokarmach, które spożywamy na co dzień. Niekiedy zbyt wysoka jej dawka może być bardzo niekorzystna dla organizmu i powodować objawy podobne do alergii.

Histamina

Histamina powstaje w organizmie z histydyny pod wpływem działania enzymu – dekarboksylazy histydynowej. Występuje w dużych ilościach w skórze, płucach, błonie śluzowej przewodu pokarmowego, komórkach szybko dzielących się i ulegających regeneracji. Nazywana jest mediatorem stanu zapalnego, wywołując szereg objawów klinicznych.

Magazynowana jest w komórkach tucznych i granulocytach zasadochłonnych w połączeniu z kwaśnymi białkami i heparyną o dużej masie cząsteczkowej. Histamina nie znajdująca się w komórkach tucznych zgromadzona jest w tzw. histaminocytach w żołądku oraz w neuronach histaminergicznych.

Histamina uwalniana jest w wyniku reakcji alergicznych antygen-przeciwciało oraz pod wpływem niektórych czynników takich jak:

  • antybiotyki,
  • związki amonowe,
  • niektóre alkaloidy, peptydy i enzymy,
  • niektóre leki (atropina, morfina),
  • w sytuacjach stresu,
  • w stanach zapalnych,
  • w stanach uszkodzenia tkanek, po użądleniach owadów czy ukąszeniach węży.

Histamina uwolniona w trakcie reakcji alergicznej działa za pośrednictwem receptorów histamonowych: H1, H2, H3 i H4. Jednak w reakcjach alergicznych najważniejsze są receptory H1.

Pokarmy zawierające histaminę

Nietolerancja histaminy może być związana ze zbyt wysokim jej poziomem w organizmie. Po spożyciu pokarmów, które zawierają znaczne jej ilości, mogą ujawnić się niepożądane efekty jej działania, które przypominają alergię. Dotyczy to niewielkiej liczby osób, powodowane są niedoborem enzymu rozkładającego histaminę w organizmie – deminooksydaza (DAO).

Poziom histaminy znacznie się różni. Zależy od stopnia dojrzałości i świeżości produktów: im dłużej są przetrzymywane lub pozostawione w celu dojrzewania, tym więcej histaminy zawierają.

Pokarmy bogate w histaminę:

  • alkohol: czerwone wino, szampan, piwo, wino musujące,
  • wędzone, puszkowane ryby, sosy rybne, tuńczyk, makrela, sardynki anchois, śledź, zębacz, łosoś – te ryby to skoncentrowane źródło histaminy. Dowiedz się czy ryby wędzone to najlepszy wybór, aby zapewnić sobie dostateczną ich ilość w diecie.
  • pizza,
  • wędzone mięso, salami, szynka, hot-dog, kiełbaski wieprzowe (bratwurst), bekon,
  • kapusta kiszona,
  • ocet winny, ocet balsamiczny,
  • warzywa zawierające składniki uwalniające histaminę: pomidory, szpinak, bakłażany, gotowe sałatki, puszkowane warzywa, grzyby,
  • owoce: truskawki, banany, papaja, mango, grejfrut, kiwi, ananas, mandarynki, śliwki suszone,
  • czekolada, kakao,
  • kawa, czarna herbata,
  • dojrzewające sery,
  • sos sojowy,
  • niektóre musztardy i ketchupy,
  • nasiona słonecznika,
  • chleb, wyroby cukiernicze zawierające drożdże,
  • orzechy, orzechy nerkowca, orzechy włoskie.

Objawy nietolerancji związane z histaminą

Histamina to substancja, która w organizmie powoduje szereg niekorzystnych objawów. Pod wpływem jej działania może dojść do groźnego skurczu mięśni gładkich oskrzeli oraz jelit. Podrażniona błona śluzowa jelit może powodować biegunkę i bóle brzucha. Naczynia krwionośne ulegają rozszerzeniu, a także wzrasta ich przepuszczalność. W następstwie dochodzi do obrzęku błon śluzowych jamy ustnej i nosa. Pojawia się świąd skóry, wysypka, wodnisty katar, kichanie. Pobudzenie wydzielania z gruczołów błony śluzowej nosa i oskrzeli, może powodować utrudnienia w oddychaniu.

Niektóre osoby odczuwają silne bóle głowy oraz łzawienie z oczu. Nierzadko także pojawia się uporczywy kaszel. Niebezpieczny może okazać się spadek ciśnienia krwi, a także zaburzenia rytmu serca.

Działanie histaminy w organizmie powoduje szereg objawów alergicznych. Nietolerancja histaminy może ujawnić się, gdy po spożyciu bogatych w nią produktów, gwałtownie podnosi się jej stężenie w organizmie, co pociąga za sobą szereg objawów nie tylko alergicznych.

 

Oceń
Zwykły katar czy nietolerancja histaminy? - 7.2/10. Oddano 26 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?