Jesteś na:

owoce cytrusowe

Oceń
owoce cytrusowe - 5.0/5. Oddano 1 głosy.

Kumkwat – smak, cena, przepisy. Jak jeść kumkwat?

Paulina Grupa ponad miesiąc temu

Według chińczyków owoc kumkwatu to źródło szczęścia i dobrobytu. Ten niepozorny owoc swoim kształtem i kolorem przypomina mini wersję pomarańczy. Czy pod innymi względami kumkwat jest podobny do pozostałych cytrusów?

Sok i nalewka z limonki. Właściwości limonki. Czym różni się limonka od cytryny?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Cytrusy są grupą roślin, która charakteryzuje się szerokim zróżnicowaniem cech pośród jednego rodzaju. Jakie właściwości ma zielony reprezentant tej grupy – limonka? Czy różni się istotnie od cytryny?

Właściwości, smak i indeks glikemiczny pomelo. Jak rośnie i jak jeść pomelo?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Pomelo – pomarańcza olbrzymia – zawdzięcza nazwę rozmiarowi swoich owoców.  Spośród przedstawicieli cytrusów wyróżnia się największym rozmiarem. Jakie właściwości ma pomelo i czy warto je spożywać?

Grejpfrut zielony, czerwony – przeciwwskazania. Kiedy jeść grejpfruta rano czy wieczorem?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Grejpfruty to interesujące owoce, gdyż w smaku są bardziej goryczkowe i kwaśne, niż słodkie. To owoce bardzo soczyste, orzeźwiające i niskokaloryczne. Są większe niż pomarańcze, ale mniejsze niż pomelo i występują w kilku kolorach, z których każda lekko odróżnia się smakiem i wartościami odżywczymi od pozostałych. Grejpfruty słyną z wysokiej zawartości witaminy C oraz substancji przeciwutleniających korzystnie wpływających na poprawę stanu zdrowia.

Kiwi – właściwości. Kiwi a cukrzyca, odchudzanie. Czy kiwi jest zdrowe?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Soczyście zielony okrągły owoc z zewnątrz otoczony cienką, brązową skórką pokrytą włoskami, a w środku kryjący jasny rdzeń i czarne pestki. Kiwi nie trzeba nikomu przedstawiać. To smaczne, lecz niekiedy kwaskowate owoce, które spośród innych wyróżniają się wysoką wartością odżywczą. Dotychczasowe wyniki badań sugerują, że codzienne spożywanie kiwi obniża ryzyko rozwoju wielu chorób oraz wzmacnia układ odpornościowy. Zatem, co dobrego siedzi w kiwi?

Mandarynki – właściwości, w ciąży. Mandarynki a odchudzanie

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Mandarynki są tak powszechnym i lubianym owocem, że nikogo nie trzeba dodatkowo zachęcać do ich spożycia. Cenimy je za słodki smak, aromatyczny zapach, łatwość w obieraniu, ogólnodostępność i stosunkowo niską cenę. Powinniśmy też docenić je za właściwości prozdrowotne, które ze sobą niosą.

Pomarańcza – właściwości, witaminy. Pomarańcze a odchudzanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Pomarańcze zawierają szereg związków sprzyjających zachowaniu zdrowia. Oto dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.

10 rad jak uniknąć zgagi po posiłku

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Aby znacząco zmniejszyć częstotliwość występowania zgagi wystarczy wprowadzić kilka prostych zmian w sposobie odżywiania.

Mandarynki – właściwości, kalorie, nalewka mandarynkowa

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mniejsza kuzynka pomarańczy, kojarzy się nam z okresem świątecznym. Jej słodki zapach i soczysty miąższ, myślę że znany jest każdemu z nas. Mandarynki są nie tylko smacznym cytrusowym owocem, ale i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Jakich?

Grejpfrut – owoc wspomagający odchudzanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zgodnie ze starym powiedzeniem „gorzki lek najlepiej leczy”, warto dowiedzieć się, dlaczego sprawdza się ono również w stosunku do egzotycznego, cytrusowego owocu.

Nie wszystkie produkty są dobre na śniadanie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jak wiemy, śniadanie to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto zatem przygotować pożywne i zdrowe śniadanie. Niestety nie wszystkie produkty są polecane na śniadanie. Dowiedz się czego, należy unikać!

Olejek bergamotowy – właściwości i zastosowanie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Jeden z najpopularniejszych olejków zapachowych. Często wykorzystywany w aromaterapii. Działa odprężająco, relaksująco, leczy problemy skórne, działa antyseptycznie i nie tylko. Oto olejek bergamotowy, jego właściwości i zastosowanie.

Sok lepszy od świeżego owocu pomarańczy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Świeże owoce są zdrowsze, ale nie pod każdym względem lepsze od przetworzonych soków. Jak się okazuje organizm ludzki lepiej przyswaja witaminy z soku pomarańczowego niż świeżego owocu.

Walcz z migreną odpowiednią dietą. Żywieniowe czynniki ryzyka migreny

Natalia Kuczmierczyk ponad miesiąc temu

Dieta może odgrywać istotną rolę w eliminacji bólów głowy u osób cierpiących na migrenę. Bardzo często czynniki dietetyczne są zaniedbywane na korzyść profilaktycznej terapii farmakologicznej.

Dieta SPF – chroń swoją skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV!

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Czas na letnie przygody! Wybierasz się na wędrówkę po górach? Oddajesz się żeglowaniu? Spędzasz czas na tropikalnej wyspie? A może po prostu planujesz piknik w miejscowym parku? Bez względu na cel, w upalne dni zadbaj o właściwą ochronę swojej skóry!

Cytron – egzotyczny owoc zwany ręką Buddy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Ręka Buddy to egzotyczne owoce, które zadziwią Was swoim wyglądem i smakiem!

Owoce cytrusowe – bogactwo witamin

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Pomarańcze, cytryny, grejpfruty, owoce cytrusowe warto jeść nie tylko zimą. Wzmacniają nie tylko odporność, ale także wpływają na kondycję całego organizmu!