obiad

Meksykańska tortilla

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Wszystkim wielbicielom ostrych dań polecam meksykańską tortillę. Szybka oraz prosta w przygotowaniu potrawa, która może stanowić posiłek na wynos.

Szybka zapiekanka warzywna z kurczakiem

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

W pierwszy dzień kalendarzowej wiosny na moim stole zagościła szybka, prosta w wykonaniu oraz pożywna zapiekanka warzywna z kurczakiem. Aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację.

Comfort food – dania do których chętnie wracamy

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Do szczęścia wcale nie trzeba wiele. Po ciężkim dniu sięgnij po swój "comfort food". W sam raz na jesienną chandrę!

Dorsz ze szpinakiem i Mozzarellą

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Ryby są bogatym źródłem składników mineralnych, białka, witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, jednak wciąż spożywamy ich zbyt mało. Często słyszę od swoich pacjentów, że nie jadają ryb, ponieważ ich nie lubią lub nie mają pomysłu na przyrządzenie. Moja dzisiejsza propozycja to smaczne, szybkie w przygotowaniu oraz pożywne danie, czyli dorsz ze szpinakiem i Mozzarellą, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednym.

Pełnoziarnista tarta z kurczakiem i warzywami

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Pełnoziarnista tarta z warzywami i kurczakiem to pożywne, smaczne, a za razem szybkie w przygotowaniu danie. Doskonale sprawdzi się jako obiad, czy też przekąska na przyjęciu.

Iluzja Delboeuf'a – czy rozmiar talerza ma znaczenie?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Od roku 1900 średnia wielkość porcji obiadowej wzrosła prawie o 23% . Co sprawia, że jemy więcej? Czy zdajemy sobie sprawę ze wszystkich czynników wpływających na nasze nawyki żywieniowe?

Delegacja służbowa, czyli jak utrzymać dietę i nie poddać się na starcie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Częste wyjazdy służbowe nie muszą kończyć się większym rozmiarem kolejnych eleganckich garniturów czy garsonek. Dobrze przemyślany plan żywieniowy ustalony przed wyjazdem na delegację może okazać się rozwiązaniem zabezpieczającym przed niekontrolowanym apetytem, którego zaspokojenie kończy się przeważnie na dużej porcji mało wartościowego posiłku w barze szybkiej obsługi czy słodkich lub słonych przekąskach wieczorową porą. Poznaj zasady diety podczas delegacji!

Dieta dla taksówkarza, czyli jak uchronić się przed otyłością – praktyczne porady

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Długotrwała, siedząca praca powtarzalna każdego dnia oraz brak czasu na aktywność fizyczną. Omijanie najważniejszego posiłku - śniadania i niedobra jakość pozostałych w ciągu dnia. Ponadto nałóg palenia papierosów i nadmierne spożycie napojów bogatych w kofeinę. Dieta kierowcy jest niezdrowa, ciężko strawna oraz zbyt kaloryczna, co jest powodem nadwagi i otyłości wśród mężczyzn wykonujących ten zawód. Poznaj zasady zdrowej diety dla kierowców.

Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz swój ulubiony!

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Słowo "makaron" funkcjonuje już od średniowiecza i mianem tym określano wszystkie rodzaje pasty. Przedstawiamy przegląd najbardziej popularnych włoskich makaronów.

Regularne spożywanie posiłków wśród Polaków

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

W sumie powinno się zjadać 4–5 posiłków dziennie. Niby wszyscy o tym wiedzą, ale nie wszyscy przestrzegają tej zasady i ktoś kto je „aż tyle” posiłków często budzi zdziwienie. Regularne spożywanie posiłków wcale nie powinno zaskakiwać. Dowiedzmy się, dlaczego jest to ważne i jakie ma znaczenie dla organizmu.

Cena posiłku wpływa na jego smak

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Zespół badawczy z Cornell University in Ithaca w Nowym Jorku przeprowadził eksperyment, który wykazuje dużą zależność pomiędzy ceną dania w restauracji a naszą oceną smaku zjedzonego posiłku. Pierwsze wrażenie jest najważniejsze dla drogich dań, w przypadku tańszych nie ma ono aż tak dużego znaczenia.

Sposoby na zjedzenie pełnowartościowego posiłku na mieście

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wystarczy bowiem zastosować się do kilku poniższych wskazówek, by nie musieć rezygnować ani z jedzenia na mieście, ani z dokonania zdrowego wyboru żywieniowego!

Molekularna gastronomia rozpoczyna rewolucję w kuchni!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Gotowanie może stać się przedmiotem nauki. Molekularna gastronomia dzięki swoim badaniom zmienia nasze przyzwyczajenia kuchenne, a także smakowe. Jej odkrycia mogą przyczynić się do powstania jeszcze zdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. A wszystko oparte na naukowych badaniach!

Kuchnia grecka – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dieta śródziemnomorska zaliczana jest do najzdrowszych na świecie. Warto z niej czerpać ile się da. Tym razem przybliżymy Wam nieco kuchnię grecką. Zapraszamy!

Jesienne zupy kremy – dynia, cukinia i bakłażan

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Jesienne zupy kremy pełne wartości odżywczych.

Kuchnia czeska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kuchnia czeska, jak i polska i innych krajów środkowej Europy nie należy do najlżejszych. Pomimo jednak dużej kaloryczności smak dań serwowanych w Czechach na długo pozostaje w pamięci.

Kuchnia ukraińska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kolejna odsłona cyklu Kuchnie Świata. Dziś zachęcamy do podróży na Ukrainę, gdzie będziecie mogli spróbować pyszne watruszki czy oczywiście tradycyjny czerwony barszcz ukraiński.