Jesteś na:

Kiszone buraki – właściwości, sok z kiszonych buraków, przepis. Co zrobić z kiszonych buraków?

16 18 20

Kiszenie jest najstarszą metodą zabezpieczania żywności przed psuciem się i jedną z najzdrowszych, a dzieje się tak za sprawą kwasu mlekowego, który powstaje w trakcie tego procesu. Buraki to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, fermentacja zwiększa w nich ilość witaminy B6 i B12, dzięki czemu warzywa te pomagają w chorobach skóry, zapobiegają niedokrwistości, depresji, bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni.

Kiszone buraki

Podczas fermentacji duża część cukru z buraków jest eliminowana, dlatego też ich kiszenie będzie pomocne dla cukrzyków.

Fermentacja zwiększa biodostępność korzyści zdrowotnych jakie dają buraki surowe, ponadto dostarczając bakterii, które mają korzystny wpływ na dolegliwości spowodowane dysfunkcją jelit. Ich właściwości probiotyczne korzystnie wpływają na florę bakteryjną układu pokarmowego, z kolei jej dobry stan jest warunkiem prawidłowego przebiegu procesu trawienia pokarmów, co również wpływa na odporność organizmu.

Kiszone buraki – właściwości

Szczepy bakterii, które powstały w trakcie fermentacji pomagają chronić organizm przed grzybicami, mają także silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Poza tym kiszone buraki:

  • pomagają w walce z anemią,
  • spowalniają procesy gnilne w jelitach,
  • regulują przemianę materii (pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu),
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • zwiększają wytrzymałość (sok z buraków to świetny napój energetyczny, który dodaje energii, wzmacnia kondycję fizyczną oraz poprawia wydolność organizmu),
  • dostarczają weganom i wegetarianom cennego żelaza pochodzenia roślinnego.
  • obniżają ciśnienie: wykazano, że buraki obniżają ciśnienie krwi. Efekt ten wynika z naturalnie występujących azotanów w burakach, które są przekształcane w tlenek azotu, ten z kolei pomaga rozluźnić i rozszerzyć naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi i obniżając ciśnienie. W rzeczywistości, medycznie, azotany są stosowane w leczeniu dusznicy bolesnej i niewydolności serca.
  • chronią przed chorobami serca: naturalnie występująca betaina w burakach pomaga zmniejszyć stan zapalny i chronić przed środowiskowymi czynnikami stresogennymi, które zwiększają ryzyko chorób serca.
  • wykazują działanie przeciwnowotworowe, wzmacniające, ochronne: fitoskładniki, które nadają burakom ich głęboki szkarłatny kolor, mają również silne właściwości przeciwnowotworowe.
  • ponadto buraki pomagają zwiększyć odporność dzięki wysokiej zawartości witaminy C, błonnika, potasu i manganu.

Jest wiele badań, które udowadniają, że m.in. dzięki zawartości fenoli buraki wykazują wysoką aktywność antyoksydacyjną. W jednym z nich wykonano jej pomiar za pomocą odpowiednich testów, gdzie wykazano, że zmniejszały one stres oksydacyjny, co chroni organizm przed powstawaniem chorób przewlekłych. [5,6,7] Sok z buraków zredukował również biomarkery uszkodzenia wątroby.

Sok z kiszonych buraków

Sfermentowany sok z buraków znany jako kwas chlebowy ma długą tradycję stosowania w Rosji i na Ukrainie. Spożywany terapeutycznie jako napój zdrowia, wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza krew, zwalcza zmęczenie, alergie i problemy trawienne. Poprawia mikroflorę jelit i aktywność metaboliczną.

Sok z kiszonego buraka ma silniejsze działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne niż sok ze świeżego buraka. Dzieje się tak, ponieważ w trakcie kiszenia wzrasta w buraku stężenie kwercetyny (związku chemicznego należącego do flawonoidów posiadającego właściwości antyoksydacyjne)

Ze względu na właściwości odtruwające, przy pierwszym spożyciu należy unikać jego picia w zbyt dużej ilości, gdyż może to wywołać objawy wzdęcia lub zaparcia.

Co zrobić z kiszonych buraków?

Kiszone buraki sprawdzą się przede wszystkim jako składnik barszczu, ale można je również wykorzystać jako składnik sałatki lub połączyć ze świeżo startym chrzanem tworząc ćwikła do gotowanych jaj czy kanapek.

Przepis na surówkę z kiszonych buraków

Składniki:

  • kiszone buraki 4szt
  • cebula 2 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • sok z ½ cytryny
  • sól i czarny pieprz (do smaku)

Wykonanie:

  1. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Buraki zetrzeć na tarce.
  3. Wszystko przełożyć do miski, dodać oliwę i sok z cytryny.
  4. Doprawić do smaku.

rozwiń

Surówka sprawdzi się świetnie z mięsem i kaszą

Kiszenie buraków

Składniki:

  • buraki 1kg
  • przegotowana woda 2l
  • czosnek 3 ząbki
  • sól łyżeczka
  • liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Obrane buraki pokroić w grubą kostkę, włożyć je do słoika razem z czosnkiem i przyprawami. Zalać wszystko wodą i dodać łyżeczkę soli.

Przykryć słoik ściereczką i postawić na 45 dni w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura pokojowa. Kiedy na wierzchu zbierze się piana, buraki będą ukiszone. Ważne, aby bakteriom fermentacyjnym stworzyć warunki beztlenowe, dlatego też na słoik warto postawić coś ciężkiego, w przeciwnym razie zakwas zacznie pleśnieć.

Kiszone buraki oraz otrzymany z nich sok to bomba witaminowa, którą powinno się spożywać przez cały rok. Zarówno buraki, jak i kwas z tych warzyw sprawdzą się jako produkty wspomagające zdrowie i pracę jelit, nadając organizmowi energii na każdy dzień.

 

Literatura:

  1. Coles LT, Clifton PM. Effect of beetroot juice on lowering blood pressure in free-living, disease-free adults: a randomized, placebo-controlled trial. Nutr J. 2012 Dec 11;11:106.
  2. Szaefer H, Ignatowicz E, Adamska T, Baer-Dubowska W. Beetroot juice protects against N-nitrosodiethylamine-induced liver injury in rats. . Food Chem Toxicol. 2012 Jun;50(6):2027-33
  3. Hobbs DA, Kaffa N, George TW, Methven L, Lovegrove JA. Blood pressure-lowering effects of beetroot juice and novel beetroot-enriched bread products in normotensive male subjects. Br J Nutr. 2012 Dec 14;108(11):2066-74.
  4. Elżbieta Klewicka / Agata Czyżowska,  Biological Stability of Lactofermented Beetroot Juice During Refrigerated Storage, [dostęp on-line]https://doi.org/10.2478/v10222-011-0028-2
  5. Boxin Ou,Dejian Huang,Maureen Hampsch-Woodill,Judith A. Flanagan, Elizabeth K., Deemer, Analysis of Antioxidant Activities of Common Vegetables Employing Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) and Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) Assays:  A Comparative Study, [dostęp on-line] http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0116606
  6. Wei Song, Christopher M. Derito, M. Keshu Liu, Xiangjiu He, Mei Dong, Rui Hai Liu, Cellular Antioxidant Activity of Common Vegetables, [dostęp on-line] http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf9035832
  7. Charanjit Kaur, Harish C. Kapoor, Anti-oxidant activity and total phenolic content of some Asian vegetables, [dostęp on-line] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2621.2002.00552.x/full

Kup dietę za 20zł

Wysyłana na e-mail w kilka minut
Oceń
Kiszone buraki – właściwości, sok z kiszonych buraków, przepis. Co zrobić z kiszonych buraków? - 7.3/10. Oddano 13 głosy.
Katarzyna Urbańska
ponad miesiąc temu Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu i kursów doszkalających w Akademii Dietetyki oraz Nutri Center.

Opinie

  • K44 30.03.2018, 4:48

    B12? Serio?

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 31.05.2018, 7:44

      Niewielkie ilości tej witaminy znajdują się także w przetworach warzywnych zawierających kwas mlekowy.

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?