bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kapusta – odmiany, właściwości, gotowanie i zastosowanie

Kapusta – odmiany, właściwości, gotowanie i zastosowanie

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Kapusta towarzyszy ludziom już od starożytności, gdzie była uznawana za lekarstwo na wiele chorób, od problemów skórnych, po oczyszczanie organizmu i ważny element diety dla kobiet ciężarnych. Jak w większości przypadków, starożytni mieli rację odnośnie zdrowotnych właściwości kapusty, dziś wiemy dlaczego.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kapusta
  • Kapusta – odmiany
  • Kapusta – właściwości
  • Kapusta – gotowanie
  • Kapusta – zastosowanie

Kapusta

Kapusta ma opinię ciężkostrawnego, niezdrowego warzywa i z tą kwestią należy rozprawić się na początku. Sama w sobie, niezależnie od odmiany jest bardzo mało kaloryczna. 100 gramów kapusty dostarcza około 20–40 kcal. Jest za to warzywem wzdymającym dla większości osób. Niektórzy mogą cierpieć na dolegliwości trawienne po zjedzeniu kapuścianego dania przygotowanego nawet bez tłustych dodatków. Aby uniknąć nieprzyjemności związanych z jedzeniem kapusty należy ugotować ją do miękkości oraz używać przypraw poprawiających trawienie, jak na przykład majeranek, koper włoski, kurkumę i imbir.

Kapusta – odmiany

Wszystkie odmiany kapusty są bogate w witaminy , ważne dla życia minerały i pierwiastki śladowe. Najpopularniejsze warianty to:

  • czerwona kapusta: odmiana o łagodnym smaku, posiadająca dużą zawartość prozdrowotnych przeciwutleniaczy, odpowiadających za jej barwę,
  • kapusta włoska: różni się od odmiany białej charakterystycznymi, zdeformowanymi liśćmi oraz nieco ostrzejszym smakiem,
  • młoda kapusta: biała kapusta zebrana z pola w okresie maja lub czerwca, charakteryzująca się łagodniejszym, czasami niemal słodkim smakiem oraz mniejszymi właściwościami gastrycznymi,
  • kapusta pekińska: zdecydowanie najlżejsza odmiana, charakteryzująca się lekkością w budowie oraz smaku. Najmniej ze wszystkich odmian powoduje uczucie wzdęcia.  

Kapusta – właściwości

Niezależnie od odmiany, na którą się zdecydujemy, każda kapusta jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz K. Z tego też względu kapusty są zalecane osobom borykającym się z problemami ze strony układu krążenia. Wyjątkiem są żylaki, których jedną z głównych przyczyn jest zbyt duża krzepliwość, a witamina K dodatkowo ją podnosi. Jeżeli jednak cierpimy na niedobór tej witaminy, zauważyliśmy że nasze rany goją się powoli a krew nie chce krzepnąć przy skaleczeniu, możliwe iż powinniśmy zwiększyć dostarczanie witaminy K.

Jeśli interesuje nas zwiększenie odporności, powinniśmy włączyć do naszego jadłospisu kapustę kiszoną.

Kapusta jest również dobrym źródłem witaminy A (zwłaszcza kapusta czerwona i włoska), witamin z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 i kwasu foliowego, a także składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, potasu i manganu.

Kapusta wpływa na bardzo dużo funkcji naszego organizmu – reguluje pracę jelit, utrzymuje poziom glukozy we krwi na stałym poziomie, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wspomaga układ odpornościowy oraz krwionośny, ma działanie moczopędne, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, odkwasza organizm i poprawia stan cery.

Dodatkowo, kapusta zawiera dużo bardzo cennych fitozwiązków, na przykład: sulforafan i jego prekursory – glukozynolany. Związki te mogą zapobiegać rozwojom nowotworów, w szczególności takich jak rak piersi, jelita grubego, wątroby, prostaty, płuca i żołądka.

Ze względu na  silne właściwości wzdymające, kapusta nie jest polecana kobietom w ciąży, chyba że przyszła mama nie reaguje w taki właśnie sposób na dania z kapusty. W takim wypadku warto włączyć kapustę do jadłospisu, ponieważ jest dobrym źródłem kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego w okresie ciąży. Sok z kapusty poleca się pić osobom cierpiącym na wrzody żołądka w celu zmniejszenia ich bólowych dolegliwości.

Sok z kiszonej kapusty ma wyraźnie odtruwające działanie i w przypadku odczuwania specyficznych dolegliwości z tym związanych warto przeprowadzić kurację odtruwającą sokiem z kiszonej kapusty.

Sok oczyszcza też krew i można go stosować równie dobrze przy nadciśnieniu, jak i przy zaburzeniach ukrwienia. Sok z kiszonej kapusty zwykle potrafi złagodzić choroby wewnętrzne , jak zaburzenia przemiany tłuszczowej i choroby reumatyczne.

Kiszona kapusta, tak jak i ta świeża, jest źródłem wielu witamin i minerałów. Stanowi również bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego i bakterii probiotycznych, wspomagających naszą naturalną florę jelitową, dzięki czemu poprawia się nasze trawienie. Warto jadać ją podczas kuracji antybiotykami, które mają zdolność do osłabiania tej niezwykle cennej dla nas flory. Warto zwrócić uwagę przy zakupie, aby była to kapusta kiszona a nie kwaszona z dodatkiem octu i innych substancji dodatkowych. Najczęściej spotkamy kiszoną kapustę białą, ale czasem możemy znaleźć również kiszoną kapustę włoską oraz czerwoną. Pierwsza  posiada ostrzejszy smak od kiszonej białej, natomiast druga – łagodniejszy. Kapustę możemy również kisić w domowych warunkach.

Kapusta – gotowanie

Białą kapustę wykorzystujemy do przygotowywania jarzynek oraz zup. Popularna jest również dieta kapuściana, bardzo dobrze oczyszczająca, której podstawą jest właśnie zupa z kapusty (z dodatkiem cebuli, selera naciowego i pomidorów). Należy ją jednak stosować nie dłużej niż 3 dni, bowiem może prowadzić do niedoborów ważnych dla organizmu witamin i składników mineralnych. Oczywiście kapusta idealnie nadaje się również do surówek. Dla wielu osób gołąbki muszą być zawijane w kapustę i jest to jedyna akceptowalna dla nich forma tego dania.

Kapusta – zastosowanie

Kapustę możemy również stosować zewnętrznie, zawiera bowiem dużą ilość  siarki oraz cynku, co świetnie wpływa na regenerację skóry. Pomaga w leczeniu odmrożeń, oparzeń, trądziku i liszajów.

Aby wykorzystać kapustę do okładów, należy ją najpierw rozmiękczyć, poprzez sparzenie w gorącej wodzie. Następnie osuszone liście pozbawiamy głównego odstającego nerwu na środku i lekko ugniatamy.  Okład zmieniamy, gdy stwierdzimy że dobroczynne liście nie są już w stanie przekazać nam więcej swoich składników.

Okłady z kapusty pomagają przy dolegliwościach stawowych. Możemy zrobić samemu olejek kapuściany, mieszając sok z kapusty z oliwą z oliwek w stosunku 1:1. Nacieranie i masaże olejem kapuścianym mogą być przyjemnym i praktycznym wariantem okładów i kompresów. Taki olejek ma właściwości rozgrzewające i oczyszczające.

Jak widać zwykła dla nas kapusta posiada całą masę różnych dobroczynnych właściwości, od poprawy pracy całego układu pokarmowego, przez poprawianie kondycji skóry. Dba o naszą florę bakteryjną przez zawartość ważnych dla organizmów probiotyków. Warto jednak pamiętać, iż rośliny kapustne mają duże zdolności wychwytywania szkodliwych substancji ze środowiska, na przykład pestycydów. Jeżeli więc mamy możliwość, hodujmy je na własną rękę lub kupujmy u pewnego sprzedawcy.

Literatura:

Ambrosone CB, Tang L. Cruciferous vegetable intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009 Apr;2(4):298-300. 2009.

Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej – Barbara Kusznierewicz, Anita Piasek, Joanna Lewandowska, Anna Śmiechowska, Agnieszka Bartoszek – ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), 20 34

Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych – Bromatologia i Chemia Toksykologiczna Rocznik 2011 Tom 44 Numer 4 Opis fizyczny s.1039-1046,tab.,bibliogr

Autor Szwejda-Grzybowska J. Pracownia Przetwórstwa i Oceny Jakości, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa, Instytut Ogrodnictwa, ul.Konstutucji 3 Maja 3, 96-100 Skierniewice

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Kapuściana, owocowa, ryżowa, białkowa –…

Przed wyborem diety jednoskładnikowej zapoznaj się z jej właściwościami i zaleceniami. Zbyt długie jej stosowanie może spowodować groźne dla zdrowia konsekwencje. Czytaj dalej...

Witamina C – nie tylko…

Jakie techniki kulinarne zastosować aby zachować jak najwięcej tej cennej witaminy? Czytaj dalej...

Kiszonki – właściwości naturalnych probiotyków…

Kiszonki posiadają bardzo wiele pozytywnych dla organizmu ludzkiego substancji. Poza tym są mniej kaloryczne i posiadają większą ilość witaminy C niż warzywa świeże! Czytaj dalej...

Probiotyki – źródło oraz wpływ…

Bakterie zwykły kojarzyć nam się źle. Oto kilka powodów, dla których warto je pokochać. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.