bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. W czym jest witamina D. Czy można przedawkować witaminę D?

W czym jest witamina D. Czy można przedawkować witaminę D?

witamina d czy można przedawkować witaminę d?
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 7 marca, 2025

Witaminy to związki egzogenne, czyli takie, których organizm sam nie może wyprodukować, więc muszą być dostarczane wraz z dietą. Substancje te są nam potrzebne w niewielkich ilościach, ale bez nich wzrost i rozwój byłby niemożliwy. Dość wcześnie zauważono objawy chorób, które powiązano z niedoborami poszczególnych witamin. Witaminy, mimo że nie dostarczają energii, pełnią istotne funkcje w organizmie, regulując m.in. wiele ważnych szlaków metabolicznych.

Zasadniczo, witaminy dzielimy na te rozpuszczalne w wodzie (witaminy A, D, E, K) i w tłuszczach (witaminy z grupy B oraz witamina C), jednak istnieją rozpuszczalne w wodzie formy witamin rozpuszczalnych także w tłuszczach. Do nich zaliczamy witaminę D3, która podawana jest osobom z upośledzonym wchłanianiem tłuszczu. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są magazynowane w tkance tłuszczowej, a znaczne przekroczenie górnej granicy ich spożycia może być szkodliwe dla zdrowia.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Witamina D
  • W czym jest witamina D?
  • Czy można przedawkować witaminę D?

Witamina D

Witamina D została odkryta w 1918 r. i obejmuje trzy steroidy wykazujące aktywność biologiczną: witamina D2 (ergokalciferol) – występująca w roślinach i grzybach, D3 (cholekalciferol) – wytwarzana przez organizmy zwierzęce oraz 7-dehydrocholesterol. Dwie pierwsze formy pozyskujemy z pożywienia, 7-dehydrocholesterol to prekursor witaminy obecny w skórze, który pod wpływem promieni ultrafioletowych B przekształcany jest do formy aktywnej witaminy.

Synteza witaminy D w skórze odbywa się przez cały rok, ale zależna jest od kilku czynników:

  • czasu przebywania na słońcu,
  • stopnia nasłonecznienia,
  • stopnia pigmentacji skóry,
  • różnic osobniczych.

W naszej szerokości geograficznej nasłonecznienie nie jest zbyt duże, co utrudnia skórną syntezę witaminy D. Do dodatkowych czynników zakłócających ten proces zaliczamy: stosowanie kremów z filtrem UV, zanieczyszczenie powietrza, a także znaczne zachmurzenie. Z kolei witamina D pozyskiwana z pokarmów, wchłania się w przewodzie pokarmowym w około 50%. Norma dla witaminy D na poziomie wystarczającego spożycia została ustalona na poziomie 10 µg dla niemowląt do 1 r.ż. oraz 15 µg dla reszty populacji. Warto zatem zadbać o jej prawidłową podaż, gdyż pełni ona wiele istotnych funkcji, takich jak:

  • umożliwia wchłanianie wapnia i fosforu;
  • reguluje poziom wapnia we krwi;
  • pobudza mineralizację kości i zębów;
  • bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi;
  • wzmaga aktywność układu immunologicznego;
  • wzmacnia funkcję mięśni i koordynację nerwowo-mięśniową;
  • obniża ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory – np. jelita grubego oraz sutka;
  • u kobiet w ciąży obniża ryzyko wystąpienia bakteryjnych zakażeń pochwy.

Duże niedobory witaminy D mogą skutkować krzywicą u dzieci oraz osteomalacja (rozmiękczeniem kości) u dorosłych, a także nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniami funkcji nerwowo-mięśniowych, zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy, chorobami zapalnymi oraz autoimmunologicznymi. Przy mniejszych niedoborach mamy do czynienia z nieswoistymi objawy, takimi jak:

  • drażliwość,
  • zwiększona podatność na infekcje,
  • zmęczenie i osłabienie,
  • niepokój ruchowy,
  • zaburzenia snu,
  • nastrój depresyjny.

Niedobór witaminy D jest niemal powszechny, ale szczególnie narażone są osoby starsze, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby otyłe oraz pacjenci chorujący na:

  • zapalenie stawów,
  • niewydolność serca,
  • niedoczynność przytarczyc,
  • ciężkie choroby wątroby,
  • zaawansowaną niewydolność nerek,
  • cukrzycę typu II,
  • gruźlicę,
  • łuszczycę,
  • stwardnienie rozsiane.

W czym jest witamina D?

Bardzo dobrym źródłem pokarmowym witaminy D są tłuste ryby: pikling wędzony, węgorz, śledź, makrela. Sporo kalcyferolu zawiera także jajo – zwłaszcza żółtko. Inne produkty bogate w tę witaminę to: wątroba cielęca, wieprzowa oraz wołowa, masło, ser żółty oraz mleko.

Mimo dużej dostępności produktów spożywczych bogatych w witaminę D, jej niedobory są w Polsce dość znaczne i dotyczą od 50% do nawet 80% populacji, dlatego przy niskim stężeniu zaleca się jej suplementowanie w okresie jesienno-zimowym, czyli od września do kwietnia. Na rynku dostępny jest tran z witaminami A, D, K, suplement na bazie zmikronizowanych ości ryb czy kompleks D2 + D3.

Zanim jednak zaczniemy kupować poszczególne preparaty dostępne na rynku, należy najpierw sprawdzić poziom witaminy D w naszym organizmie. Jeśli niedobory są nieznaczne, warto posiłkować się kąpielami słonecznymi. Już 20-minutowa ekspozycja skóry twarzy, rąk i przedramion bez filtrów UV jest w stanie wyrównać poziom witaminy D w naszym organizmie. Jedynym obostrzeniem jest opalanie się w godzinach południowych.

Dowiedz się więcej na temat uzupełnienia braków witaminy D w organizmie!

Czy można przedawkować witaminę D?

Przedawkowanie witaminy D jest bardzo trudne, gdyż w polskiej populacji występują jej spore niedobory. Ryzyko hiperwitaminozy występuje niezwykle rzadko i może być związane z przedawkowaniem preparatów farmaceutycznych, ale nie pojawia się w wyniku długotrwałego przebywania na słońcu czy diety bogatej w produkty będące dobrym źródłem witaminy D. Następstwem przedawkowania preparatów z kalcyferolem są:

  • biegunki,
  • bóle głowy i brzucha,
  • wymioty,
  • utrata apetytu i masy ciała,
  • zmęczenie i osłabienie,
  • kamienie nerkowe,
  • a także zaburzenia wzrostu u dzieci.

Dobrze zbilansowana dieta powinna zapewniać podaż wszystkich niezbędnych witamin oraz składników mineralnych na odpowiednim poziomie, bez konieczności ich suplementacji. Jest to najbardziej efektywna i najbezpieczniejsza forma pozyskiwania przez organizm substancji odżywczych.

Literatura:

  1. Krawczyński M. (red.). Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. Wydawnictwo HelpMed, Kraków 2015: 7.
  2. Wielgoś M. (red.) Żywienie kobiet w ciąży. Wydawnictwo Via Medica. Gdańsk, 2013: 61.
  3. Peckenpaugh N. Podstawy żywienia i dietoterapii. Wydawnictwo Urban&Partner. Wrocław; 2011: 89-95.
  4. Buczkowski K i wsp. Wytyczne dla lekarzy rodzinnych dotyczące suplementacji witaminy D. Wybrane Problemy Kliniczne, 2013: 55-58.
  5. Franek E., Napiórkowska L. Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej. Choroby Serca i Naczyń 2009, tom 6, nr 4, 203-210.
  6. Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia 2017: 358.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Karolina Ruszkiewicz
Karolina Ruszkiewicz , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Witamina D w diecie dziecka

Witamina D w diecie dziecka…

Witamina „słońca” syntetyzowana jest w naszej skórze po kontakcie z promieniowaniem słonecznym. Do zainicjowania tego procesu wystarczy codzienna, piętnastominutowa ekspozycja 18% powierzchni ciała nie posmarowanych filtrem UV, na słońce w… Czytaj dalej...

Witamina D, rola, niedobory oraz…

Witamina D pełni niezwykle ważne funkcje w naszym organizmie. Zarówno jej niedobór jak i zbyt duża ilość może prowadzić do przykrych konsekwencji zdrowotnych. Dowiedz się jakie są jej najlepsze źródła… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy > witaminy i minerały

    witaminy i minerały
    nadmiar potasu objawy przyczyny skutki
    7

    Nadmiar potasu – objawy, leczenie. Jak obniżyć potas?

    Kobieta z uśmiechem trzyma kapsułkę omega-3.
    składniki odżywcze

    Kluczowe powody przyjmowania witaminy D3 z K2

    Kobieta pokazuje kapsułki z witaminami.
    składniki odżywcze

    Znaczenie suplementacji witaminy D3 i K2 dla zdrowia

    witaminy i minerały

    Wszystko co trzeba wiedzień o witaminie B12

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    8 naturalnych źródeł magnezu!

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.