owoce
Poznajmy właściwości borówki amerykańskiej. Czy jest ona zdrowsza od jagód?
Jagody goji. Poznajmy właściwości i zastosowanie „super owoców”
Jagody goji coraz częściej pojawiają się w diecie przeciętnego konsumenta.…
Owoce – indeks glikemiczny
Najniższy indeks glikemiczny posiadają wiśnie i grejpfruty, a najwyższy mango czy morele. Ich duże zróżnicowane, pozwoli dobrać Ci odpowiednie owoce dla swojej diety.
Zdrowotne właściwości truskawek. Źródło witamin i dobrego samopoczucia
Truskawki to samo zdrowie! Poznaj ich właściwości.
Pigwa dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni
Pigwa to owoc, który kojarzymy z różnego rodzaju przetworami, szczególnie…
Zdrowe drugie śniadanie – niezawodne pomysły!
Nie jadasz II śniadania? Najwyższa pora to zmienić!
Suszone owoce
W przypadku moreli, suszona wersja owoców posiada większą ilość magnezu czy wapnia. Suszone owoce dostarczają również dużej ilości węglowodanów, co w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, może okazać się bardzo pomocne.
Modne jedzenie, czyli najnowsze trendy kulinarne na 2015 rok!
Jak się okazuje, produkty spożywcze również podlegają wpływom mody. Jakie…
Jak się zdrowo odżywiać – piramida żywieniowa
Patrząc w lustro zazwyczaj wynajdujemy różne niedoskonałości i mankamenty zapominając…
Czy mrożone owoce tracą witaminy? Jak je rozmrażać?
Mrożonki są idealnym dodatkiem do naszego jadłospisu, gdy sezon zbiorów…
Owoce na zaparcia
W przypadku zaparcia, owoce na pewno przyniosą ulgę. Wszystko to z powodu zawartego w nich błonnika, który usprawni pracę jelit. Największą ilość błonnika znajdziecie w porzeczkach: czerwonych, czarnych, białych, awokado czy w malinach. Kiedy nie ma ich pod ręką zwykłe jabłka też okażą się świetnym wyborem.
Właściwości witaminy C – groźniejszy jej nadmiar czy niedobór?
Jakie korzyści płyną z regularnego dostarczania tej witaminy do organizmu…
Antocyjany w owocach – dobre dla zdrowia i naszej diety
Antocyjany naturalne barwniki żywności o prozdrowotnych właściwościach.