Grzyby Maitake – właściwości i przepisy
Grzyby Maitake są od lat doceniane przede wszystkim ze względów spożywczych. Są łatwo dostępne i nietrudne w przygotowaniu. Charakteryzują się również zawartością składników aktywnych, odpowiedzialnych za działanie zdrowotne. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o drogocennych właściwościach tego produktu.
Ocet ryżowy – właściwości. Jak go zrobić? Czym zastąpić ocet ryżowy?
Ocet ryżowy wykorzystywany jest nie tylko do sushi, ale również do innych dań orientalnych, marynat czy warzyw. Celem dodania go do potraw jest nadanie potrawie charakterystycznych nut smakowo-aromatycznych oraz przedłużenie trwałości potraw. Czy ocet ryżowy wykazuje właściwości prozdrowotne?
Makaron shirataki – skład, wpływ na odchudzanie, skutki uboczne, cena
Niskokaloryczny, beztłuszczowy, niskowęglowodanowy, bezglutenowy… wydawać by się mogło, iż makaron shirataki – znany również pod nazwą konjac – jest produktem spełniającym wymagania wszystkich najpopularniejszych ostatnio diet. Co właściwie zawiera makaron „bez-” , jakie właściwości sprawiają, że jest tak chętnie polecany w dietach i… czy zero kalorii to również zero wyrzutów sumienia?
Głodny nowości kulinarnych? To ciekawość, która z pewnością wyjdzie Ci na zdrowie!
Moda na zdrowe jedzenie, to jedna z najpożyteczniejszych mód dzisiejszych czasów. Nie tylko wzbogaca nasze kubki smakowe, ale także poprawia zdrowie i wygląd!
Syndrom chińskiej restauracji – przyczyny, objawy, leczenie i dieta
Mdłości, ból głowy, zlewne poty i zaczerwienie skóry po wyjściu z ulubionej chińskiej knajpki to niekoniecznie konsekwencje męczących wyrzutów sumienia po wątpliwie zdrowym posiłku. Możliwe, że cierpisz na rzadką dolegliwość zwaną syndromem chińskiej restauracji, której objawy pojawiają się zwykle po spożyciu orientalnych potraw. Czym więc mógł zawinić Twój ulubiony sos sojowy i czy powinieneś zmienić gusta smakowe?
10 najbardziej zaskakujących i ekstremalnych potraw
Smażony szczur, żywy ser, zgniłe mięso, czym są preriowe ostrygi i jaki jest najbardziej obrzydliwy afrodyzjak świata. Zobacz, co jeszcze rozpływa się w ustach.
Kuchnia norweska – charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy
Kraje dalekiej północy charakteryzują się klimatem niezwykle ciężkim dla uprawy roli. Ich położenie wpływa znacząco na tradycyjne dania. Podobnie jest z krajem Wikingów, gdzie najbardziej ceni się proste dania wykonane z wysokiej jakości składników naturalnych. Najważniejsze, aby było prosto i kalorycznie.
Kuchnia szwedzka – charakterystyka, tradycyjne dania, tradycje, przepisy
Kuchnia szwedzka uchodzi dziś za jedną z najzdrowszych na świecie. Dania wykonywane z lokalnych i naturalnych produktów zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Szwedzi zresztą dbają, aby każdy ich posiłek zawierał odpowiednią ilość cennych składników.
Kuchnia irlandzka – charakterystyka, tradycyjne potrawy, trunki, przepisy
Zielona wyspa od lat stanowi cel licznych podróży i emigracji wielu Polaków. Zobaczmy, co ma do zaoferowania Irlandia prócz magicznych krajobrazów i niezwykle przyjaznych mieszkańców.
Kuchnia duńska – charakterystyka, tradycje, alkohole
Kuchnia duńska nie posiada skomplikowanych i czasochłonnych potraw. Duńczycy kierują się zasadą, aby nic się nie zmarnowało. Niestety podróżujący po Dani wegetarianie mogą napotkać problemy w zaspokojeniu swojego głodu. Kraj ten obfituje raczej w dania mięsne i rybne.
Kuchnia grecka – charakterystyka, tradycje, przepisy
Dieta śródziemnomorska zaliczana jest do najzdrowszych na świecie. Warto z niej czerpać ile się da. Tym razem przybliżymy Wam nieco kuchnię grecką. Zapraszamy!
Kuchnia czeska – charakterystyka, tradycje, przepisy
Kuchnia czeska, jak i polska i innych krajów środkowej Europy nie należy do najlżejszych. Pomimo jednak dużej kaloryczności smak dań serwowanych w Czechach na długo pozostaje w pamięci.
Korzyści płynące ze stosowania japońskiej diety
Kuchnia japońska obfituje w ryby i warzywa. Do posiłku często podaje się zielona herbatę. Te cechy, oraz wiele innych, powoduje, że dieta Japończyków zaliczana jest do jednej z najzdrowszych na świecie.
Kuchnia japońska – charakterystyka i tradycyjne dania
Poznajcie tradycyjne dania Japonii. Kuchnia japońska obfituje w różnego rodzaju ryby i i dania z owocami morza. Ich miłośnicy z pewnością odnajdą swoje ulubione smaki.
Kuchnia gruzińska – charakterystyka, tradycje, przepisy
Gruzja jest dość popularnym krajem wśród Polaków. Wielu z nas właśnie tam planuje swój urlop. Nic dziwnego, kraj ten dostarcza wszystkiego, czego spragniona dusza turysty potrzebuje.
Kuchnia litewska – charakterystyka, tradycje, przepisy
Kuchnia litewska obfituje w dania ziemniaczane i mączne. To królestwo cepelinów, kołdunów i chłodnika litewskiego .
Kuchnia ukraińska – charakterystyka, tradycje, przepisy
Kolejna odsłona cyklu Kuchnie Świata. Dziś zachęcamy do podróży na Ukrainę, gdzie będziecie mogli spróbować pyszne watruszki czy oczywiście tradycyjny czerwony barszcz ukraiński.
Kuchnia ajurwedyjska – co jeść w zależności od typu konstytucyjnego?
Poznaj niezwykły program dietetyczny wywodzący się z kuchni indyjskiej. Dostosowany specjalnie do Twojego typu energetycznego zapewni Ci zdrowie, długowieczność i równowagę z otoczeniem.
Egzotyczne gatunki przypraw urozmaicą Twoją kuchnię
Na innych kontynentach znane równie dobrze jak pieprz w Europie. A czy ty znasz smak tych przypraw?
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !