logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kumys – produkcja, wartość odżywcza, właściwości

Kumys – produkcja, wartość odżywcza, właściwości

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 7 maja, 2024

Pijali go polscy literaci udający się do specjalnych zakładów uzdrowiskowych. Jest najbliżej „spokrewniony” z dość dobrze nam znanym kefirem. Poznajcie kumys.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kumys
  • Kumys – produkcja
  • Kumys – rodzaje i właściwości organoleptyczne
  • Kumys – wartość odżywcza
  • Kumys – właściwości

Kumys

Kumys (ajrag w języku mongolskim) zwany mlecznym winem w swojej rodzimej wersji powstaje na bazie mleka kobylego w wyniku fermentacji przebiegającej z udziałem bakterii oraz drożdży. Jest napojem popularnym wśród pasterskich ludów koczowniczych: mongolskiego, kirgiskiego, tatarskiego, baszkirskiego. W Europie i  Stanach Zjednoczonych powstaje na bazie znacznie łatwiej dostępnego, odpowiednio zmodyfikowanego mleka krowiego. Zwyczaj jego przygotowywania rozpowszechnił się już w XII/XIII wieku. Prawdopodobnie duże znaczenie odgrywał aspekt niezwykle praktyczny, a więc kwestia stosunkowo prostego sposobu na utrwalenie mleka. Szczególnie głośno o nim zrobiło się w wieku XIX, gdy powstało wiele publikacji medycznych na jego temat w tym relacji z efektów leczniczych odnotowywanych w tzw. zakładach kumysowych – odpowiedników dzisiejszych sanatoriów, które otwierano na terenie Rosji, Ukrainy i Polski.

W ośrodku w Nowym Mieście nad rzeką Pilicą kuracjuszami byli między innymi Maria Konopnicka, Henryk Sienkiewicz, Ignacy Paderewski. Kuracja trwała od 6–12 tygodni, w trakcie której stopniowo zwiększano podawanie kumysu. Dawka początkowa – 2–3 szklanki/dzień eskalowała na późniejszym etapie ku 6–8 butelkom. Niekiedy kumys stanowił jedyne źródło żywieniowe, często jednak stosowany był w połączeniu z dietą lekkostrawną.

Kumys – produkcja

Tradycyjnie kumys wytwarzany jest w sezonie wiosenno-letnim. Klacze doi się najczęściej od maja. Pozyskane od nich mleko wlewa się do specjalnego worka tzw. chöchura ze skóry zwierzęcej (wielbłądziej/owczej/końskiej/wołowej) obróconej włosiem do wewnątrz. Następnie dodawany jest zakwas, który może mieć dwojaką postać: suszoną lub płynną. Jego wersja płynna to nic innego jak niewielka ilość rozcieńczonego starego kumysu. Suszony zakwas tworzy się ze skrzepu pobranego podczas wcześniejszej produkcji i wysuszonego na gazie na słońcu. Mleko poddawane jest procesowi fermentacji przez ok. 2–3 dni. Niezwykle istotne w trakcie tego procesu jest intensywne mieszanie napoju, co zapewnić ma dotarcie tlenu do najgłębszych warstw. Może być przeprowadzane z użyciem drewnianej mątewki zwanej buluurem lub dzięki umieszczeniu worka na grzbiecie kroczącego wielbłąda bądź kulawego konia. Optymalna ilość wstrząśnięć to ok. 600. Po wspomnianym czasie na wierzchu wydzielą się grudki masła powstające w ilości 0,2–2% masy mleka. Po ich oddzieleniu otrzymuje się czysty kumys. Puste worki wyciera się i osusza, lecz nie myje, tak by bakterie niezbędne w produkcji przetrwały do kolejnego sezonu.

Kumys – rodzaje i właściwości organoleptyczne

Kumys jest raczej rzadki, przypomina rozcieńczone mleko, nieco gazowany i pieniący się (obecność kwasu węglowego). Ma barwę mlecznobiałą, delikatnie błękitną. Jego smak można określić jako kwaskowaty, „szczypiący”, lekko drożdżowy i słodkawy. Z czasem, w miarę postępowania fermentacji, jest coraz bardziej musujący i gorzki. W zależności od stężenia kwasu mlekowego wyróżnia się kumys słaby (lekki), średni i mocny (silny). W wymienionych w tej kolejności napojach rośnie kwasowość, co związane jest z postępującą konwersją laktozy do kwasu mlekowego. W dużej mierze zależne jest to od zdolności w tym zakresie użytej, charakterystycznej mikroflory. Czas dojrzewania stanowi kryterium pozwalające wyodrębnić typy kumysu o wzrastającej zawartości alkoholu (1–2,5%) tj. jednodniowy, dwudniowy i trzydniowy. Możliwości przechowalnicze kumysu to maksymalnie 6 tygodni w przypadku warunków chłodniczych.

Kumys – wartość odżywcza

Kumys posiada walory mleka kobylego rozszerzone o składniki wynikające z działalności mikroorganizmów. Przeciętnie 2–3% stanowi etanol, 2% tłuszcz, 2–3% laktoza, 1% białko, 0,5–1,5 kwas mlekowy, ok. 0,3% sole mineralne, obecny jest także kwas węglowy (gazowanie). Dodatkowo kumys zawiera substancje o charakterze antybiotycznym, enzymy oraz witaminy: zwłaszcza z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kobalamina), witaminę D, E oraz w stosunku do innych napojów fermentowanych znacznie więcej witaminy C.

Kumys – właściwości

Właściwości lecznicze kumysu były szeroko odnotowywane zwłaszcza w publikacjach medycznych II połowy XIX wieku. Na podstawie obserwacji ludów, które w sposób naturalny stosowały kumys w swojej diecie, stwierdzono iż wśród jej przedstawicieli praktycznie nie występuje gruźlica oraz że na wiosnę, wychudzeni po nieobfitującej w pokarmy zimie, kumys pozwalał im szybko odzyskać siły. Potraktowano owe spostrzeżenia jako wskazanie do stosowania kumysu w terapii suchot dręczących Europejczyków. Alkoholowi zawartemu w tym napoju przypisywano działanie nasenne, co dręczonym ciągłym kaszlem przynosiło niebywałą ulgę, dodawało sił. Kwas mlekowy miał orzeźwiać, chłodzić (pomocne w gorączce) oraz polepszać trawienie, co zwiększało pulę wchłanianych składników pokarmowych, tym samym niosło wzmocnienie. Kwas węglowy natomiast wg ówczesnych badaczy korzystnie wpływał na pracę serca. Efekt przyrostu masy ciała przypisywano kazeinie oraz laktozie. Prócz gruźlicy kumys wykorzystywano także w leczeniu:

  • innych chorób dróg oddechowych w tym w przewlekłym nieżycie nosa (obniżenie produkcji i upłynnienie śluzu, łagodzenie kaszlu)
  • anemii w tym po krwotokach, po porodzie i operacjach chirurgicznych (wzrost poziomu hemoglobiny)
  • chorób przewodu pokarmowego takich jak nieżyt żołądka, owrzodzenia, biegunki
  • zaburzeń trawienia i wchłaniania
  • przemęczenia, osłabienia, w rekonwalescencji po przebytych chorobach
  • zaburzeń miesiączkowania
  • białaczki
  • cukrzycy
  • nerwowości (efekt uspokajający)

Kumys jest napojem fermentowanym o ciekawej historii leczniczej. Choć stanowił podstawę kuracji przeciwgruźliczej, śmiało może służyć wzmocnieniu osób cieszących się zdrowiem.

Literatura:

  • Danków R. Pikul J., Teichert J., Osten-Sacken N. (2013): Charakterystyka i właściwości kumysu. Nauka. Przyroda. Technologie. 7,3: 1-16.
  • Mojka K. (2013): Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych. Probl Hig Epidemiol. 94,4: 722-729.
  • Trojanowska A. (2006): Kumys i kefir jako środki odżywcze i lecznicze. Rozważania na łamach polskich czasopism medycznych drugiej połowy XIX w. Analecta R. XV, 1-2: 293-308.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Justyna Maciejewska ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja laktozy. Czy mleko kozie…

Zaburzenia trawienia i nietolerancja laktozy u niemowląt to poważny problem, z którym zmagają się rodzice. Czy mleko kozie może być alternatywną pokarmu kobiecego oraz mleka krowiego? Czytaj dalej...
nietolerancja pokarmowa

Alergia na mleko krowie. Objawy…

Kiedy właściwie podawać naszemu dziecku mleko krowie? Sprawdź jak rozpoznać, czy ma alergię. Czytaj dalej...

Nadkwasota żołądka. Objawy, przyczyny, leczenie…

Długotrwała i powracająca nadkwasota to dolegliwość, która bardzo często towarzyszy osobom z chorobą wrzodową lub zapaleniem żołądka. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    mleko
    mleko gryczane właściwości

    7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego

    mleko jaglane właściwości
    2

    7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

    mleko owcze właściwości mleko owcze a laktoza
    mleko

    Mleko owcze – właściwości. Czy mleko owcze zawiera laktozę?

    zsiadłe mleko właściwości zastosowanie przepisy
    nabiał

    Poznajmy właściwości zsiadłego mleka. Jak zrobić zsiadłe mleko i z czym je jeść?

    jakie mleko dla dzieci mleko sojowe, kozie dla dzieci od kiedy wprowadzić mleko krowie do diety dziecka
    mleko

    Jakie mleko dla dziecka? Mleko sojowe, kozie dla dzieci. Od kiedy mleko krowie?

    mleko skondencowane skład cena przepisy
    1
    mleko

    Mleko skondensowane – skład, cena, przepisy. Jak zrobić mleko skondensowane?