bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Chrom – rola, skuteczność w leczeniu cukrzycy i redukcji apetytu

Chrom – rola, skuteczność w leczeniu cukrzycy i redukcji apetytu

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024

Chrom za sprawą telewizyjnych reklam zyskał w ostatnim czasie na popularności. Czy, jak obiecują producenci, będzie pomocny w utracie zbędnych kilogramów?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Chrom – rola w organizmie oraz zapotrzebowanie
  • Chrom a cukrzyca
  • Chrom – wpływ na apetyt

Chrom – rola w organizmie oraz zapotrzebowanie

Chrom (Cr) to mikroelement niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapotrzebowanie dla osoby dorosłej wynosi średnio 30µg/dobę. Niektóre z badań wskazują na zbyt niską podaż tego składnika mineralnego w diecie, szczególnie w krajach zachodnich.  Swoją rolę chrom odgrywa przede wszystkim jako składnik tzw. GTF, czyli czynnika tolerancji glukozy. GTF syntetyzowany jest w wątrobie, a swoim działaniem zwiększa aktywność insuliny, tym samym przyczyniając się do efektywniejszego przenikania glukozy do komórek. Z powyższego twierdzenia można wysnuć przypuszczenie, że w przypadku insulinooporności suplementacja preparatami chromu może przynieść poprawę. Czy wysunięty wniosek okaże się słuszny?

Chrom a cukrzyca

Insulinooporność to sygnał alarmowy ostrzegający przed nadchodzącą cukrzycą typu II. Jej istotą jest zaburzenie wnikania glukozy do komórek organizmu, co w warunkach prawidłowych jest możliwe dzięki działaniu insuliny. Jaki związek ma cały proces z otyłością brzuszną? Zacznijmy od tego, że  prawie każda komórka naszego ciała posiada w swojej strukturze receptory insulinowe, do których ów enzym przyłącza się i umożliwia przedostanie się monocukru do wewnątrz. Adipocyty (komórki tłuszczowe) są aktywne metabolicznie, tzn. produkują pewne substancje, m.in. TNF-α, który ingerując w receptory insulinowe zaburza ich funkcjonowanie.

Rodzi się nadzieja, że chrom jest w stanie wspomóc leczenie zarówno otyłości jak i zaburzeń gospodarki węglowodanowej z nią związanych. Do tej pory przeprowadzone zostały liczne badania, zarówno na zwierzętach jak i na ludziach. Niestety nie ma oficjalnego stanowiska, które sugerowałoby włączenie chromu do diety osób chorych na cukrzycę, ponieważ publikowane prace niosą ze sobą sprzeczne wnioski. Wielokrotnie wykazano zmniejszenie stężenia insuliny i hemoglobiny glikowanej (wskaźnik średniego stężenia glukozy we krwi u diabetyków) u szczurów z indukowaną cukrzycą. Suplementacja Cr diety kobiet ciężarnych z cukrzycą  i cukrzycą typu II również okazała się efektywna.

W jednym z badań opublikowanych w styczniu 2015 roku u diabetyków (typ II) suplementacja chromem z drożdży piwnych przyniosła obniżenie glikemii na czczo, ale nie miała wpływu na hemoglobinę glikowaną. Nie należy jednoznacznie odrzucać hipotezy, iż chrom może posłużyć w leczeniu cukrzycy i innych zaburzeń gospodarki węglowodanowej, gdyż w większości badań przynosi (dość rozbieżne niestety) pewne pozytywne skutki. Te niejednoznaczności  najpewniej wynikają z braku ujednoliconych parametrów stosowanych w badaniach – różne są dawki suplementowanych substancji, różny stopień zaawansowania choroby. Z reklam wynika jednak, że chrom posiada jeszcze jedną właściwość, a mianowicie redukcję apetytu. Oferuje nam się skuteczny suplement wspomagający kontrolę łaknienia i niwelujący ochotę na cukier. Czy jest w tym choć odrobina prawdy?

Dowiedz się więcej na temat suplementów odpowiednich dla cukrzyków!

Chrom – wpływ na apetyt

Bardzo prawdopodobne, że chrom jest w stanie wpłynąć na nasz apetyt. To czy dany preparat przyniesie zamierzony efekt zależeć będzie od dawki substancji i jego formy. Swoje przypuszczenie dotyczące redukcji apetytu w trakcie suplementacji tym pierwiastkiem opieram na badaniu przeprowadzonym na grupie kobiet cierpiących na zespół napadowego objadania się (BED). To jednostka chorobowa o podłożu psychicznym, która charakteryzuje się utratą kontroli nad ilością przyjmowanego pokarmu. Osoba cierpiąca na BED spożywa ilości jedzenia znacznie przekraczające normę, zazwyczaj w bardzo szybkim tempie. Takie epizody zdarzać mogą się od kilku razy w miesiącu do nawet kilku w ciągu dnia. W badaniu wykazano znaczny spadek stężenia glukozy na czczo oraz ilości napadów głodu u kobiet przyjmujących 1000 oraz 600 mcg cynku na dobę. Nie do końca wiadomo jednak czy można przełożyć to bezpośrednio na ludzi zdrowych. Możliwe, że chrom wykazuje także właściwości przeciwdepresyjne i bierze udział w regulacji neuroprzekaźnictwa, w związku z czym widoczna poprawa mogła wystąpić również na skutek zmian w OUN.

Słuszność suplementacji chromem wśród osób cierpiących na cukrzycę typu II oraz osób w trakcie redukcji masy ciała jest kontrowersyjna. Nie istnieje złoty środek pozwalający na szybkie uporanie się z konsekwencjami wieloletnich zaniedbań. Dobrze zbilansowana dieta oraz umiarkowana aktywność fizyczna są najlepszym rozwiązaniem zarówno w prewencji jak i leczeniu cukrzycy II czy otyłości. O chromie nie należy jednak zapominać. Szacuje się, że w USA spożycie tego pierwiastka zaspokaja zapotrzebowanie w zaledwie 20–60%. To wynik przetwarzania żywności, prowadzący do diametralnego zubożenia jej wartości. Gdzie możemy chrom odnaleźć? Przede wszystkim pełne ziarna zbóż, drożdże piwne, kakao, rośliny strączkowe, mięso oraz sery. Warto łączyć ten pierwiastek z witaminą C, która wzmaga jego wchłanianie. Nie należy natomiast spożywać go jednocześnie z produktami bogatymi w żelazo, mangan, cynk czy wapń.

 

Literatura:

  • Gawęcki Jan; Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010;
  • Joanna Banach, Jolanta Szymańska; Zespół gwałtownego objadania się – stan wiedzy; Curr Probl Psychiatry 2011; 12(3): 318-321
  • Kimberly A. Brownley et al.; A Double-blind, Randomized Pilot Trial of Chromium Picolinate for Binge Eating Disorder: Results of the Binge Eating and Chromium (BEACh) Study; J Psychosom Res. Author manuscript; available in PMC 2015 Mar 13.
  • Mehmet Tuzcu et al., Impact of chromium histidinate on high fat diet induced obesity in rats; Nutr Metab (Lond). 2011 May 3;8:28. doi: 10.1186/1743-7075-8-28.
  • Monika Krzysik, Halina Grajeta; Rola chromu w etiopatogenezie wybranych chorób; BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIII, 2010, 3, str. 428-435
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
cukrzyca

Cukrzyca typu 1, typu 2…

Wieloletnia cukrzyca może doprowadzić do szeregu groźnych dla naszego zdrowia powikłań, które zaobserwujemy na wielu narządach wewnętrznych. Czy wiemy, co może nam grozić? Czytaj dalej...
cukrzyca

Cukrzyca typu 1, typu 2,…

Poznaj objawy epidemii XXI wieku! Czytaj dalej...

Nadmierny apetyt na słodycze –…

Wciąż męczy Cię niepohamowany apetyt na batonika czy kawałek czekolady? Poznaj kilka praktycznych i skutecznych sposobów na walkę z podjadaniem! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ hormonalny

    cukrzyca składniki mineralne
    1

    Dieta o niskim indeksie glikemicznym

    cukrzyca

    Cukrzyca u dzieci – przyczyny, objawy. Jak dostosować dietę dziecka z cukrzycą?

    Dieta cukrzycowa – MITY

    diosmina właściwości diosmina na zaparcia

    Diosmina – działanie, przeciwwskazania i skutki uboczne. Diosmina a hemoroidy

    cukrzyca typu 2 powikłania jak zapobiegać cukrzycy

    Cukrzyca typu II – powikłania. Jak zapobiegać cukrzycy?

    magnez w ciąży zapotrzebowanie jaki magnez w ciąży
    magnez

    Magnez w ciąży – dawka. Jaki magnez brać w ciąży? Niedobór magnezu u kobiet w ciąży

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.