jajka

Co zamiast mięsa, czyli alternatywa dla tradycyjnego schabowego

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia mięso i jego przetwory należy ograniczyć do 0,5 kg tygodniowo. Czym je zastąpić?

Jaja kluczem do szczupłej sylwetki i efektu jo-jo

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Raz wspomina się o negatywnym wpływie nadmiaru jajek w diecie, a drugi raz broni się opinii, że jajka są najzdrowsze i można jej jeść bez ograniczeń. Twórcy diety jajecznej za to odnaleźli w nich klucz do pięknej sylwetki!

Dieta kliniki Mayo – zasady, efekty, jadłospis i opinia na temat diety jajecznej

Dominika Maj ponad miesiąc temu

Jak bezpiecznie schudnąć 6 kg w 14 dni? Czy popularna od wielu lat dieta jajeczna słusznie cieszy się uznaniem wielu ludzi?

Świąteczna ciekawostka – co kryje białko jajka?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Na wielkanocnym stole z pewnością podstawą wielu dań będą jajka. Warto zatem wiedzieć o nich coś więcej. Co kryje się w białku jajka? Czy to tylko białko?

Dietetyczna Wielkanoc – praktyczne porady i przepisy

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Ledwo odeszliśmy od wigilijnego stołu, a już zaczynamy szykować wielkanocne śniadanie. Nadchodzą kolejne święta, a wraz z nimi dylemat – jak przeżyć je dobrze i smacznie, nie przerywając jednocześnie prowadzenia zdrowej diety i trwania przy prawidłowych nawykach żywieniowych? Poniżej kilka porad i odchudzonych świątecznych przepisów, które to umożliwią!

Dieta norweska – zasady, efekty, jadłospis i opinia dietetyka

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Jak można przeczytać na wielu stronach internetowych dieta norweska została opracowana przez lekarzy oraz dietetyków ze szpitala uniwersyteckiego w Oslo (dokładnie Rikshospitalet University Hospital). Jednak rzekomi autorzy nie przyznają się do jej opracowania i raczej niewiele mają z nią wspólnego.

Dieta paleo – produkty dozwolone i zakazane oraz przykładowy przepis

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Dieta paleo jako sposób żywienia powinna charakteryzować się pewnymi cechami diety naszych praprzodków. Ważne jest, aby unikać produktów modyfikowanych przez człowieka lub takich, w których powstawaniu miał on ingerencję.

Dodaj gotowane jajko do sałatki a stanie się jeszcze zdrowsza

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dodając do swojej sałatki gotowane jajko Twój organizm wchłonie więcej witamin z surowych warzyw!

Zamienniki jajka w wegańskich wypiekach

Sonia Walla ponad miesiąc temu

O ile większość osób na diecie wegańskiej nie ma problemu z przygotowaniem bezmięsnych posiłków i bez trudu omija składniki pochodzenia zwierzęcego, problem może pojawić się podczas próby przygotowania wegańskich wypieków. I o ile nie ma większej trudności w wyborze mleka roślinnego, oleju zamiast masła czy agaru zamiast żelatyny, zostaje dylemat – czym zastąpić jajko?

Molekularna gastronomia rozpoczyna rewolucję w kuchni!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Gotowanie może stać się przedmiotem nauki. Molekularna gastronomia dzięki swoim badaniom zmienia nasze przyzwyczajenia kuchenne, a także smakowe. Jej odkrycia mogą przyczynić się do powstania jeszcze zdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. A wszystko oparte na naukowych badaniach!

Najważniejszy posiłek dnia, czyli śniadanie z perspektywy dietetyka

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Śniadanie nie raz określane jest jako najważniejszy posiłek dnia. Z tego powodu nie warto go omijać w celu utrzymania szczupłej sylwetki, lecz zadbać, aby było zdrowe i wartościowe dla naszego organizmu.

Porównanie majonezów popularnych marek – sprawdź co jesz!

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Wybierz najlepszy i najzdrowszy majonez z dostępnych na rynku!

Dopamina i jej źródła w produktach spożywczych

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Czy wiesz, że niektre produkty zawierają czyste szczęście? Spraw, aby każdy Twój posiłek był źródłem przyjemności!

Popularne produkty i ich niesamowite działanie na organizm!

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Produkty, które co dzień używamy w naszej kuchni, bez których ciężko wyobrazić sobie obiad, kolację, imprezę mają często zaskakujący wpływ na nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Warto wiedzieć o tym nieco więcej skoro już używamy ich co dzień.

Produkty dla wegetarian i nie tylko

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dieta wegetariańska ma swoje wady i zalety. Osoby, które się na nią decydują muszą zadbać o dobrze zbilansowaną dietę, zapewniającą im wszystkie niezbędne składniki, których niedobory mogą wystąpić po wykluczeniu z diety mięsa i jego pochodnych.

Produkty pozwalające utrzymać uczucie sytości na dłużej

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

To, czy posiłek będzie bardziej sycący zależy od jego składu i proporcji białek, tłuszczów, węglowodanów oraz błonnika. Jakie produkty pozwalają oddalić uczucie głodu na dłużej?

Jajka – naturalne bariery ochrony nowego życia jako fenomen matki natury

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Jako kurze posiada właściwości ochronne przed czynnikami zewnętrznymi, a w szczególności przed drobnoustrojami. Dzięki złożonej budowie i wielu barierom ochronnym jest to wyjątkowo bezpieczny surowiec.

Sposoby na urozmaicenie jajecznicy. Poznaj niezawodne przepisy!

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Usmażone na patelni jajka, z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu oraz ulubionych przypraw to danie doskonałe na śniadanie dla wielu osób. Odmian popularnej jajecznicy powstało tak wiele, że każdy znajdzie swoją ulubioną.

Budowa jaja kurzego, obrót towarowy oraz odpowiednie warunki przechowywania

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Jajko wbrew pozorom ma bardzo skomplikowaną budowę. Dowiedz się jak najlepiej przechowywać jajka, aby jak najdłużej zachowały swoją przydatność do spożycia i czym kierować się przy ich wyborze.

Kuchnia angielska – charakterystyka, tradycje i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Kolejnym miejscem, które odwiedzamy razem z naszym cyklem artykułów o kuchniach świata jest Anglia! Na pewno znacie jej najpopularniejsze danie z rybą i frytkami. Poznajcie więcej tradycji kulinarnych Wielkiej Brytanii!