Jesteś na:

Kwas chlebowy do picia – skład, właściwości i zastosowanie

16 18 20

Ostatnio bardzo modny stał się zdrowy styl życia, bycie fit i spożywanie ekologicznych, naturalnych produktów. Powrót do tego, co gościło na stołach naszych przodków, może okazać się strzałem w dziesiątkę. Kwas chlebowy – kiedyś bardzo popularny, gasił pragnienie, orzeźwiał i dobrze smakował, niestety z czasem odszedł w zapomnienie. Dziś znów gości na półkach sklepowych, a konsumenci w poszukiwaniu zdrowej i dobrej żywności, chętnie po niego sięgają.

Kwas chlebowy

Kwas chlebowy był znany Słowianom już wieki temu, nie tylko na naszych terenach. Jego smak z powodzeniem przyciągał ludność Rosji, Ukrainy, a także Białorusi. Produkowany przez zakonników według tajnej receptury, stał się bardzo popularnym napojem, który świetnie nawadniał i gasił pragnienie. Z postępem czasu, został wyparty przez słodzone, kolorowe napoje, które stanowiły innowacje na rynku artykułów spożywczych.

Kwas chlebowy to napój o charakterystycznym smaku produkowany w trakcie fermentacji chleba żytniego bądź razowego, z dodatkiem cukru czy owoców. Posiada bursztynowo-brązowy kolor, a w smaku wyczuwalna jest słodko-gorzko-kwaśna nuta. Charakteryzuje się także aromatem skórki świeżego chleba. Jest zaliczany do napojów bezalkoholowych. To napój z dość długą tradycją, ale bez obaw można wyprodukować go samemu w domu. Świetnie smakuje jako napój czy dodatek do wielu potraw mięsnych, ponieważ dobrze oddaje ich intensywny smak i aromat.

Kwas chlebowy – skład

Skład tego wyjątkowego napoju jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, szczególnie z grupy B, a zawdzięcza to ekstraktowi powstałemu ze słodu. Ponadto znajdziemy w nim witaminę C, która wzmocni organizm. Pijąc kwas chlebowy, wzbogacimy organizm o witaminę młodości – E. Kwas chlebowy to także bardzo dobre źródło enzymów i bakterii kwasu mlekowego, które regulują pracę układu pokarmowego oraz uzupełniają prawidłową mikroflorę jelit.

Kwas chlebowy – właściwości

Oprócz tego, że kwas chlebowy świetnie zaspokaja pragnienie, posiada liczne właściwości zdrowotne. Wzmacnia organizm, poprawia krążenie, korzystnie wpływa na przemianę materii, jednocześnie poprawiając trawienie. Odbudowuje naturalną mikroflorę jelit i jest skutecznym środkiem wspomagającym w takich schorzeniach jak cukrzyca, grzybica, zapalenie stawów czy stwardnienie tętnic, wzmacniając cały układ sercowo-naczyniowy. Przynosi także ulgę nie tylko w bólach stawowych, ale także minimalizuje bóle migrenowe.

Kwas chlebowy – zastosowanie

Jak już wcześniej wspominaliśmy, kwas chlebowy bardzo dobrze gasi pragnienie, nie tylko w upalne dni. Nawadnia, a dzięki zawartym w nim dobroczynnym składnikom wzmacnia zdrowie. Stanowi bardzo modne, bo zdrowe urozmaicenie potraw czy stołu podczas spotkań w gronie rodziny lub znajomych. Znajduje zastosowanie w problemach trawiennych, polecany jest także w wielu innych dolegliwościach, np. bólowych. W kuchni nie tylko dobrze komponuje się jako napój do potraw obiadowych. Często występuje również jako ich składnik.

Kwas chlebowy to zdrowa alternatywa kolorowych, słodkich i gazowanych napojów. Niegdyś zapomniany, dziś coraz bardziej popularny ze względu na swe zdrowotne walory. Warto skusić się na przygotowanie domowego kwasu chlebowego, który nie jest trudny do wykonania. Smak i walory domowego, naturalnego napoju z pewnością będą przewyższały sklepowe produkty.

Kup dietę za 20zł

Sprzedaż online w kilka minut
Oceń
Kwas chlebowy do picia – skład, właściwości i zastosowanie - 6.9/10. Oddano 197 głosy.
Aleksandra Musiał
ponad miesiąc temu Ukończyła dietetykę na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz biotechnologię ze specjalizacją analityka biotechnologiczna na Uniwersytecie Rolniczym.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?