logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Niebezpieczne dla zdrowia składniki napojów gazowanych

Niebezpieczne dla zdrowia składniki napojów gazowanych

niebezpieczne składniki napojów gazowanych
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 24 stycznia, 2025

Powszechnie wiadomo, że słodkie napoje gazowane wywierają tylko negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają spore ilości cukru oraz innych dodatków, które pełnią ważną rolę we współczesnym przemyśle spożywczym. Jednak czy aby na pewno konieczne jest ich dodawanie do napojów?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Cukier
  • Sztuczne słodziki
  • Kwas fosforowy
  • Aromaty i  barwniki

Cukier

Trzema głównymi grupami produktów, które dostarczają najwięcej sacharozy są:

  • cukier dodawany z cukierniczki,
  • słodycze (cukierki, ciasteczka, batony itp.),
  • soki, napoje owocowe, słodzone napoje gazowane.

Z przeprowadzonych w 2005–2006 r. w Ameryce badań wynika, iż napoje gazowane oraz energetyzujące są w 35,7% źródłem cukru w diecie. Stwierdzono również, że dołączenie do codziennej diety porcji napoju energetycznego, który zawiera około 150 kcal spowoduje w ciągu roku wzrost masy ciała o prawie 7 kg. Z opublikowanych badań przeprowadzonych przez Instytutu Żywności i Żywienia wynika, iż średnie spożycie słodzonych napojów gazowanych wynosi 43 ml/osobę/dziennie, a napoje te zawierają one około 6 – 10 g cukrów prostych na 100 ml.

Wysokie spożycie napojów słodzonych jest zatem istotnym źródłem kalorii w diecie co może prowadzić do przyrostu masy ciała oraz powstawania chorób z tym związanych, między innymi:

  • cukrzycy,
  • otyłości,
  • hipokalcemii,
  • osłabienie mineralizacji kości,
  • nadciśnienia,
  • kamicy nerkowej,
  • próchnicy zębów.

Sztuczne słodziki

Sztuczne słodziki stosowane są w przemyśle napojów gazowanych, w których kaloryczność zostaje zmniejszona. W zależności od zawartości cukru oraz środków słodzących napoje gazowane można podzielić na trzy grupy:

  • napoje o obniżonej kaloryczności, cukier zastępuje się do 30% substancją słodzącą,
  • napoje niskokaloryczne, do 50% substancji słodzących,
  • napoje dietetyczne, które nie zawierają w swoim składzie cukru, tylko substancje słodzące.

W produkcji żywności dietetycznej oraz niskokalorycznej największym zainteresowaniem cieszy się aspartam. Jest to związek około 200 razy słodszy od sacharozy, dlatego aby uzyskać pożądaną słodycz potrzebne są jego śladowe ilości. Wartość energetyczna aspartamu wynosi 4 kcal/g.

Równie popularnym w przemyśle spożywczym słodzikiem jest acesulfam-K, który jest około 200 razy słodszy od sacharozy oraz daje szybkie odczucie smaku słodkiego. W większych ilościach acesulfam-K pozostawia gorzki i metaliczny posmak, dlatego z reguły nie jest stosowany indywidualnie, ale w mieszaninach z innymi środkami słodzącymi.

Kolejnym słodzikiem stosowanym w produkcji napojów gazowanych jest sacharyna. Jest ona zdecydowanie słodsza od sacharozy, bo aż 300–500 razy. Charakteryzuje się również niską ceną, dlatego uważana jest za bardzo ekonomiczny zamiennik cukru w napojach. Jej wadą jest natomiast gorzki, metaliczny posmak.

Z uwagi na  bardzo niską kaloryczność sztuczne substancje słodzące są uważane za skuteczne środki w walce z:

  • nadwagą,
  • otyłością,
  • cukrzycą,
  • próchnicą zębów.

Niestety posiadają one również wiele wad. Wykazano, że sacharyna spożywana w dużych ilościach może mieć działanie kancerogenne, prowadzić do nieżytu nerek, białkomoczu oraz wysokiego poziomu mocznika we krwi. Aspartam natomiast w procesie trawienia rozkłada się między innymi na aminokwas fenyloalaninę, która nie jest metabolizowana do tyrozyny u ludzi obciążonych fenyloketonurią. U osób cierpiących na tę chorobę wysokie stężenie fenyloalaniny oraz jej metabolitów we krwi działa toksycznie i może prowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia mózgu i przedwczesnej śmierci. Oprócz tego stwierdzono, że po konsumpcji aspartamu mogą wystąpić między innymi:

  • bóle głowy,
  • depresja.
  • napady padaczkowe,
  • upośledzenie percepcji,
  • stany podniecenia, frustracji,
  • ogólne zaburzenia ustroju.

Acesulfam-K natomiast nie jest metabolizowany w organizmie człowieka i zostaje wydalony wraz z moczem w niezmienionej postaci. Może on powodować uszkodzenia chromosomów, co bardzo często prowadzi do wystąpienia zmian genetycznych.  

Kwas fosforowy

Składnikiem bardzo często dodawanym do napojów gazowanych jest też kwas fosforowy. Jest to związek syntetyczny otrzymywany poprzez działanie kwasu siarkowego na fosforan wapnia. Niestety kwas fosforowy również nie służy naszemu organizmowi, ponieważ tworzy on związki z wapniem, przez co szkodzi zębom i przyczynia się do utraty wapnia z kości.

Warto jednak pamiętać, że kwas fosforowy występuje naturalnie w organizmie człowieka. Stanowi on budulec kości, zębów, enzymów, uczestniczy w procesach metabolizmu białek, węglowodanów i tłuszczów oraz jest częścią składową płynów ustrojowych. Najczęściej kwas fosforowy wykorzystywany jest jako dodatek do słodkich napojów gazowanych, słodyczy, galaretek, serów i produktach mięsnych. Związek ten w napojach gazowanych znajduje się jednak w bardzo małych ilościach.

Aromaty i  barwniki

Bardzo często do słodkich napojów gazowanych dodawane są również barwniki i aromaty naturalne, syntetyczne oraz identyczne z naturalnymi. Najczęściej stosuje się:

  • aromat bergamotowy,
  • aromat eukaliptusowy,
  • aromat jałowcowy.
  • antocyjany (E163),
  • betaninę (E162),
  • chlorofil (E140),
  • czerwień koszenilową (E124),
  • karoten (E160a),
  • kurkuminę (E100),
  • ryboflawinę (E101),
  • tartrazynę (E102),
  • żółcień chinolinową (E104).

Aromaty naturalne to substancje pochodzące bezpośrednio z owoców lub części roślin jadalnych. Przykładem naturalnego aromatu może być np. kofeina. Aromaty identyczne z naturalnymi są produkowane syntetycznie, jednak posiadają identyczną budowę jak substancje naturalne, natomiast aromaty syntetyczne to substancje zbudowane ze związków chemicznych nie występujących w naturze.

Do napojów gazowanych dodawane są barwniki, które mają na celu poprawę wyglądu produktu. Najpowszechniej stosowanym barwnikiem jest karoten, używany w napojach o smaku pomarańczowym. Barwniki można podzielić na te pochodzenia naturalnego oraz syntetycznego. W przypadku barwników ich dużą zaletą jest niska cena produkcji, duża moc barwienia oraz trwałość, jednak nie wnoszą one żadnej wartości odżywczej. Niestety niektóre barwniki syntetyczne, takie jak tartazyna (E102) czy żółcień pomarańczowa (E110), mają także działanie szkodliwe na organizm.

Wiele badań dowodzi, iż spożywanie słodzonych napojów gazowanych sprzyja rozwojowi nadwagi, otyłości, cukrzycy oraz innych chorób dietozależnych. Ze względu na dużą zawartość cukru, sztucznych substancji słodzących, kwasu fosforowego oraz licznych aromatów i barwników nie są to produkty zalecane. Rekomenduje się, aby napoje gazowane spożywać jak najrzadziej, warto zastąpić je wodami mineralnymi oraz ziołowymi naparami.

Literatura:

  1. Bogacz A., Lewczuk A., Intensywne substancje słodzące – szansa dla polskiego producenta i konsumenta, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2002, s. 14-15.
  2. Bogacz A., Napoje na słodzikach – ekonomia, marketing czy zdrowie?, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2002, s. 23.
  3. Jarosz  M, Rychlik E., Napoje słodzone gazowane i ich związek z powstawaniem chorób dietozależnych, Standardy Medyczne, 2007, s. 109-114.
  4. Krygier K., Możliwości stosowania sztucznego środka słodzącego aspartamu do produkcji żywności niskokalorycznej, Przemysł Spożywczy, 1992, s. 37-39.
  5. Malik VS, Popkin BM, Bray GA, Sugar-sweetened beverages, obesity, type 2 diabetes mellitus and cardiovascular disease risk, Circulation, 2010, s. 1356-1364.
  6. Sękalska B., Zawartość sztucznych substancji słodzących – aspartamu, acesulfamu-k i sacharynianu sodu w napojach dietetycznych, Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 3 (52), s. 127-138
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sabina Bachleda-Szeliga
Sabina Bachleda-Szeliga , Dietetyk, autor wielu wpisów na blogach o zdrowym trybie życia, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napoje funkcjonalne, czyli różnice pomiędzy…

Cztery opisy – cztery rodzaje napojów. Każdy sprawdzi się najlepiej w swojej roli, zastosowany odpowiednio do potrzeb organizmu. Czytaj dalej...

Napoje energetyczne nie są obojętne…

Czy kiedykolwiek zastanawiało cię, co kryje się w napojach energetycznych? Czytaj dalej...
Napoje bezlaktozowe, mleko kokosowe, mleko ryżowe, mleko orkiszowe

Napoje bezlaktozowe – napój kokosowy,…

Napoje bezlaktozowe bazujące na orzechach, zbożach lub strączkach, stanowią dobrą alternatywę dla mleka zwierzęcego. Szczególnie polecane są osobom świadomie rezygnującym ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i dla tych, które… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    1

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?