Jesteś na:

Jajko jajku nierówne

16 18 20

Do niedawna wśród dietetyków krążyło przekonanie, że nadmiar jajek w diecie szkodzi. Każdy słyszał zapewne, że są źródłem cholesterolu i powodują wiele chorób. Ile z tych informacji przetrwało do dzisiaj? Czy ktoś przypadkiem nie zrobił nas w „jajo”?

Białko jaja kurzego jest wzorcem, względem którego porównywane są białka występujące w innych produktach spożywczych. Tak uznała już w 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i tak jest do dzisiaj. Wszystko, dzięki wysokiej wartości biologicznej, co oznacza, że białko to jest źródłem niezbędnych aminokwasów egzogennych czyli takich, których sami nie jesteśmy w stanie wytworzyć i musimy je dostarczać wraz z pożywieniem. Mimo to przez długi okres czasu wmawiano nam, że jajko oprócz oczywistych zalet, ma także szkodliwe działanie, gdyż podnosi poziom cholesterolu we krwi.

Zalety jedzenia jajek

Tymczasem niedawno odkryto, że jajka są bardzo wskazane w codziennej diecie, z powodu wielu nieznanych wcześniej składników, co całkowicie zmienia dotychczasowe podejście do nich.

A więc jajka obok podstawowych składników pokarmowych zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych oraz barwniki: luteinę i zeaksantynę, które chronią przed niektórymi schorzeniami oczu.

Kolejnym dobroczynnym składnikiem jest foswityna wykazująca właściwości antyoksydacyjne, czyli usuwa wolne rodniki, chroniąc organizm przed wieloma chorobami.

To jednak nie wszystko. W jajku znajdziemy również lizozym i cystatynę, substancje o działaniu przeciwbakteryjnym.

I na sam koniec cholina. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i budowy każdej komórki naszego ciała. Ważną funkcją choliny jest jej udział w transporcie i metabolizmie cholesterolu i innych tłuszczów – zmniejsza ich odkładanie w ścianie naczyń i pęcherzyku żółciowym, poza tym wpływa na pracę wątroby (również zmniejszenie odkładania tłuszczów).

Liczne badania wykazały, że dzięki takim składnikom spożycie jajek nie ma większego wpływu na poziom cholesterolu. Mało tego, możemy ich jeść, tyle ile tylko chcemy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zwiększyła dopuszczalną liczbę jajek do spożycia z 3 do aż 10 jaj tygodniowo.

Wiemy już, że jajka można jeść, ale które wybrać?

Po pierwsze przed zakupem jajek powinniśmy sprawdzić jaką mają klasę. Nas interesuje klasa A, bo takie jajka przeznaczone są do handlu detalicznego. Poza klasą A występuje jeszcze klasa B i C, ale tych należy unikać. Każde jajko na skorupce musi mieć odpowiedni kod. Zobaczmy zatem, co oznaczaja poszczególne symbole.

Początkowe cyfry to numer wyróżniający, składający się z kodu systemu chowu:

„0” oznacza, że jajka pochodzą z chowu ekologicznego, który dopuszcza wyłącznie naturalne mieszanki pasz, tradycyjny wylęg i wolny wybieg. Takie jajka ciężko dostać i są stosunkowo drogie.

„1” oznacza jajka z chowu na wolnym wybiegu. Kury poruszają się swobodnie po wybiegu.

„2” to oznaczenie dla jaj z chowu ściółkowego. Takie kury spędzają cały czas w zamknięciu.

„3” to oznaczenie dla jaj z chowu klatkowego. Kury nie mają dostępu do światła słonecznego, znajdują się w ciasnej klatce oraz brak im ściółki. Często pozbawiane są dziobów i pazurów, co sprawia, że żyjąc na tak małej przestrzeni nie ranią się wzajemnie.

Następnie występuje kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej, w którym zarejestrowany jest zakład. Dla Polski będzie to oczywiście zawsze symbol PL. Na oznaczenie zakładu składają się kolejno: kod województwa (dwie cyfry), kod powiatu (dwie cyfry), kod zakresu działalności (dwie cyfry) oraz kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry).

Każde jajko przydzielone jest także do odpowiedniej kategorii wagowej. Najmniejsze jajka oznaczone są literą „S”, średnie „M”, duże „L” a bardzo duże „XL”. Najczęśniej możemy spotkać się jednak z oznaczeniem „M” oraz „L”.

Omne vivum ex ovo. (łac.)- Wszystko, co żyje, powstaje z jaja. Jajko sprawdza się świetnie nie tylko w naszych domach, ale również w przemyśle piekarskim, ciastkarskim i garmażeryjnym. Jest uważane za symbol nowego, lepszego życia. A przede wszystkim jest źródłem niezbędnych dla organizmu ludzkiego substancji odżywczych. Zatem nie dajmy się zrobić w jajo i jedzmy jajka.

 

 

Oceń
Jajko jajku nierówne - 6.7/10. Oddano 18 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?