Jesteś na:

Co to jest olej z kryla? Właściwości i działanie oleju z kryla

16 18 20

Korzystne działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka jest wszystkim powszechnie znane. Obniżają one ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, nowotworów, mają działanie przeciwzapalne, a także opóźniają procesy starzenia się organizmu. Doskonałym źródłem tych związków są tłuste ryby morskie, dlatego specjaliści do spraw żywienia zalecają częstą konsumpcję tego typu produktów spożywczych. W ostatnim czasie coraz większym zainteresowaniem cieszy się olej z kryla, który również obfituje w te drogocenne związki, ale dodatkowo jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy.

Olej z kryla

Na przełomie XX i XXI wieku poszukiwano nowych źródeł substancji leczniczych. Zainteresowane naukowców skierowało się w stronę bioaktywnej substancji zawierającej czynne kwasy tłuszczowe pozyskiwane z kryla antarktycznego. Skorupiak ten zamieszkuje Ocean Południowy u wybrzeży Antarktydy i bytuje w ogromnych ławicach sięgających kilku kilometrów. Wspominany kryl żyje od 2–10 lat, żywi się algami i fitoplanktonem. Dowiedziono, że olej z kryla jest doskonałym źródłem kwasów omega. W odróżnieniu do tłustych ryb morskich w oleju tego skorupiaka związki te występują w niespotykanej formie fosfolipidów. Dzięki temu są lepiej przyswajalne dla organizmu człowieka niż kwasy pochodzące z ryb, które występują tam w postaci trójglicerydów lub estrów etylowych.

Co więcej w oleju z kryla oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych występuje również cholina i astaksantyna najsilniejszy przeciwutleniacz znajdujący się w tym produkcie. Astaksantyna należy do karotenoidów i chroni tłuszcz przed jełczeniem. Uważa się, że jest ona 500 razy silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina E i 65 razy silniejsza niż witamina C. Połączenie kwasów omega z przeciwutleniaczami jest unikatowe i korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i serca człowieka. Co więcej uważa się, że olej z kryla jest lepiej tolerowany przez przewód pokarmowy człowieka w porównaniu do standardowych produktów, dodatkowo nie pozostawia rybiego posmaku w ustach i nie powoduje refluksu. Ze względu na korzystny skład i dobrą przyswajalność bez wątpienia olej z kryla jest dobrą alternatywą dla olejów ryb morskich, jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej z kryla – właściwości i działanie

Olej z kryla jako źródło kwasów omega-3 wykazuje następujące właściwości:

  • ma działanie przeciwzapalne i immunosupresyjne,
  • redukuje stężenie trójglicerydów we krwi,
  • normalizuje ciśnienie tętnicze,
  • ma działanie przeciwnowotworowe,
  • działa przeciwzakrzepowo,
  • zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II,
  • wykazuje działanie przeciwdepresyjne.

Bez wątpienia więc olej z kryla powinien być stosowany jako naturalny preparat służący regulowaniu zaburzeń występujących przy zespole metabolicznym. Dodatkowo wykazano, że olej łagodzi objawy występujące przy menopauzie lub zespole napięcia przedmiesiączkowego, zmniejsza ilość zmarszczek oraz niweluje problemy skórne oraz korzystnie wpływa na wygląd włosów skóry i paznokci.

Ze względu na zawartość astaksantyny olej podnosi zdolności obronne organizmu, zmniejsza ryzyko zachorowań, spowalnia starzenie się mózgu, korzystnie wpływa na pracę mięśnia sercowego oraz zapobiega nowotworom.

Warto jeszcze podkreślić, że nie wykazano, aby regularne przyjmowanie oleju z kryla powodowało jakiekolwiek skutki uboczne. Uważa się, że produkt ten jest bezpieczny dla zdrowia człowieka.

Olej z kryla stanowi doskonałe źródło biodostępnych kwasów omega-3 oraz jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, dlatego korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu i zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Produkt ten można kupić zarówno z aptekach stacjonarnych, jak i internetowych.

Literatura:

  1. Marciniak- Łukasik K., „Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3.”, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24 – 35
  2. Sicińska P., Pytel E i wsp., „Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach.” Postepy Hig Med Dosw, 2015; 69: 838-852
  3. https://www.doz.pl/czytelnia/a2700-Olej_z_kryla_antarktycznego_-_nowosc_dla_serca [dostęp 03.06.18]
  4. http://ekoist.pl/olej-z-kryla/ [dostęp 03.06.18]

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Paroń
, Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.