Znaczenie diety w atopowym zapaleniu skóry (AZS) – produkty zalecane i zakazane
Aktualizacja: 20 marca, 2019
Przewlekła suchość skóry, swędzenie i rozległa wysypka to wstydliwe i uciążliwe objawy charakteryzujące atopowe zapalenie skóry – przewlekłą chorobę alergiczną, na którą cierpi nawet 20% dzieci poniżej 7 roku życia. Postępowanie terapeutyczne w tej jednostce chorobowej sprowadza się często jedynie do leczenia farmakologicznego i objawowego łagodzenia dolegliwości, tymczasem dieta okazuje się mieć istotny wpływ na remisję objawów choroby. Jakie produkty wyeliminować w jadłospisie chorego na AZS, a które warto włączyć do diety?
Atopowe zapalenie skóry (AZS)
Atopowe zapalenie skóry to jedna z najczęstszych chorób alergicznych, pojawiająca się niedługo po urodzeniu. Zdarza się, iż jej objawy ustępują po kilku latach, często jednak choroba przechodzi w postać przewlekłą. Problem AZS szczególnie powszechnie występuje w krajach rozwiniętych – liczba przypadków skórnej manifestacji nieprawidłowego funkcjonowania mechanizmów odpornościowych ciągle rośnie i coraz częściej nie przemija w okresie poniemowlęcym. Główną przyczyną wystąpienia choroby jest nadreaktywny układ immunologiczny, który w wyniku zetknięcia z różnego rodzaju alergenami (pokarmowymi, środowiskowymi itp.) stymuluje produkcję przeciwciał odpornościowych, wywołując skórne objawy alergii. Skóra atopowa wykazuje ponadto skłonność do ciągłej suchości, a nieścisła bariera ochronna naskórka ułatwia alergenom wniknięcie do jego dolnych warstw, jeszcze bardziej ułatwiając immunologiczną odpowiedź układu – pojawienie się uciążliwej wysypki, zaczerwienienia i łuszczenia skóry, szczególnie w okolicach przegubów dłoni, zgięcia łokci i na twarzy. Zmianom towarzyszy uporczywy świąd, a zadrapania ułatwiają rozwój zmian bakteryjnych i grzybiczych, pogłębiając dodatkowo stan zapalny. Ciągła ekspozycja na czynniki drażniące (detergenty, syntetyczne tkaniny) i alergeny skutecznie uniemożliwia remisję choroby, a wdrożone leczenie polega tylko na łagodzeniu objawów świądu i próbach poprawy jakości skóry przez stosowanie nawilżających i ochronnych kosmetyków. Oczywiście, takie postępowanie terapeutyczne przynosi pacjentom ulgę, nie rozwiązuje jednak przyczyny problemu – stymulowany przez ciągle obecne alergeny układ immunologiczny nieustannie produkuje przeciwciała, które wywołują wystąpienie skórnych objawów. Leczenie powinno więc obejmować nie tylko postępowanie objawowe, ale i przyczynowe, polegające na eliminacji czynników alergizujących – do nich zalicza się między innymi alergeny pokarmowe.
AZS – dieta
Choć wydawać by się mogło, iż AZS jest zaburzeniem alergicznym, nie zaś chorobą układu pokarmowego, okazuje się iż dieta jest jednym z czynników wpływających na postęp lub remisję choroby, zaś patologie układu trawiennego mogą mieć istotne znaczenie w przebiegu AZS. Istnieje coraz więcej doniesień [1], że atopowe zapalenie skóry powiązane jest ze stanem bariery jelitowej, której zwiększona przepuszczalność (tzw. zespół jelita przesiąkliwego, ang. leaky gut sydrome, LGS ) może przyczyniać się do przechodzenia niestrawionych cząstek pokarmowych przez rozluźnione połączenia ścisłe między komórkami nabłonka jelit do naczyń krwionośnych, gdzie – odbierane jako obce białka „intruzy” – stymulują powstanie przeciwciał i odpowiedź układu immunologicznego, manifestującą się między innymi nasileniem skórnych objawów alergii. Według badań [2] , przywrócenie prawidłowego stanu szczelności błony śluzowej jelita może zmniejszyć objawy AZS. W przytoczonym badaniu zwraca się również uwagę na pozytywny wpływ suplementacji szczepów bakterii probiotycznych i przywrócenia równowagi mikroflory jelitowej jako czynnika wpływającego na polepszenie stanu bariery jelitowej i redukcji objawów atopowego zapalenia skóry. Na możliwą skuteczność terapii probiotycznej w zmniejszeniu symptomów AZS zwraca się uwagę w wielu badaniach [3] [4] [5]. Skoro więc jedną z przyczyn występowania atopowego zapalenia skóry może być zwiększona przepuszczalność jelitowa i związana z tym migracja alergenów przez śluzówkę jelita, należy zadbać o zmniejszenie ekspozycji na czynniki wywołujące odpowiedź immunologiczną (czyli eliminacja produktów wywołujących powstawanie przeciwciał) oraz powodujące rozluźnienie ścisłych połączeń między komórkami nabłonka jelitowego i zwiększoną przesiąkliwość bariery jelitowej.
AZS – produkty zakazane
W jednostce chorobowej, jaką jest AZS, nie ma ściśle określonych produktów, które powinny być wyeliminowane z diety, ponieważ nie u wszystkich pacjentów te same pokarmy będą wywoływać odpowiedź immunologiczną. Podstawową zasadą komponowania diety eliminacyjnej w leczeniu AZS jest rozpoczęcie planowania żywienia od diagnostyki laboratoryjnej, która pozwoli na zidentyfikowanie alergii i nietolerancji pokarmowych. Dietę eliminacyjną można wprowadzać, kiedy już zostaną określone produkty, wywołujące u danego pacjenta powstanie przeciwciał (zarówno w klasie IgE, jak i IgA i IgG). Przy komponowaniu diety eliminacyjnej należy zawsze pamiętać, iż wykluczenie alergizujących pokarmów nie może odbywać się kosztem powstania w diecie niedoborów składników mineralnych i witamin. Przykładowo, eliminacja nabiału musi uwzględniać wprowadzenie alternatywnych, niealergizujących źródeł wapnia w diecie, co jest szczególnie ważne u małych dzieci. Wykluczenie pokarmów i wprowadzenie diety eliminacyjnej nie powinno również oznaczać przejścia na dietę monotonną i jednoskładnikową, ponieważ może dojść do rozwoju wtórnej nietolerancji na pokarmy wcześniej tolerowane. Najlepiej jest więc kierować się zasadą rotacji produktami, które nie wywołują objawów alergii. Do produktów będących najsilniejszymi alergenami i najczęstszą przyczyną nasilenia objawów AZS zalicza się m.in. gluten, nabiał, soję i białko jaja kurzego i te składniki najczęściej są wykluczane, jest to jednak kwestia indywidualna i konieczna do skonsultowania z kompetentnym dietetykiem.
AZS – produkty zalecane
Wspomniane wcześniej probiotyki wykazują bardzo korzystny wpływ na zmniejszenie objawów atopii. Ze względu na fakt, iż w terapii AZS często wyklucza się nabiał, będący źródłem bakterii probiotycznych, zaleca się suplementację odpowiednio dobranymi szczepami mikroorganizmów. Pozytywny wpływ na zmniejszenie stanu zapalnego będą miały produkty o właściwościach przeciwzapalnych, na przykład kurkuma. Bardzo ważnym jest również dbałość o odpowiedni poziom witaminy A i beta-karotenu w diecie – składniki te odpowiadają za prawidłowy stan naskórka i stymulują jego regenerację. Produkty zasobne w wyżej wymienione związki to m.in. marchew, dynia, a także podroby. Pozytywne działanie na odbudowę bariery ochronnej naskórka będą miały również kwasy omega-3, zawarte na przykład w tłustych rybach morskich czy oleju lnianym.
Atopowe zapalenie skóry to przewlekła, niezakaźna choroba alergiczna, której przyczyną jest nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na alergeny pokarmowe i środowiskowe. Skuteczne leczenie obejmuje zarówno objawowe łagodzenie dolegliwości, jak i przyczynowe podejście do choroby. Jak pokazują badania, zwiększona przepuszczalność bariery jelitowej skorelowana z dysbiozą bakteryjną i przechodzeniem alergenów do krwiobiegu często obserwowana jest u pacjentów z chorobami układu immunologicznego. Zadbanie o odbudowę bariery ochronnej i zmniejszenie ekspozycji na alergeny może się więc okazać brakującym elementem skutecznej terapii i zmniejszać nasilenie występujących objawów. Okazuje się więc, iż dieta ma znaczący wpływ na przebieg atopowego zapalenia skóry.
Literatura:
[1] Pike MG, Heddle RJ, Boulton P, Turner MW, Atherton DJ. Increased intestinal permeability in atopic eczema. ; J Invest Dermatol. 1986 Feb;86(2):101-4. [dostęp online]: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3745938
[2] Rosenfeldt V1, Benfeldt E, Valerius NH, Paerregaard A, Michaelsen KF. Effect of probiotics on gastrointestinal symptoms and small intestinal permeability in children with atopic dermatitis. J Pediatr. 2004 Nov;145(5):612-6.
[3] Licari A1, Marseglia A1, Castellazzi AM1, Ricci A1, Tagliacarne C1, Valsecchi C1, Castagnoli R1, Marseglia GL1. ATOPIC DERMATITIS: IS THERE A ROLE FOR PROBIOTICS? J Biol Regul Homeost Agents. 2015 Apr-Jun;29(2 Suppl 1):18-24.
[4] Panduru M1, Panduru NM, Sălăvăstru CM, Tiplica GS. Probiotics and primary prevention of atopic dermatitis: a meta-analysis of randomized controlled studies. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2015 Feb;29(2):232-42. doi: 10.1111/jdv.12496. Epub 2014 Apr 4. [dostęp online] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24698503
[5] Gerasimov SV1, Vasjuta VV, Myhovych OO, Bondarchuk LI. Probiotic supplement reduces atopic dermatitis in preschool children: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. Am J Clin Dermatol. 2010;11(5):351-61. doi: 10.2165/11531420-000000000-00000. [dostęp online] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20642296
Dieta to jedno, ale nie wolno zapominac o tak ważnym czynniku jak kosmetyki do pielęgnacji takiej skóry.
Dieta jest bardzo ważna ale pielęgancja również. Dlatego oprócz odpowiedniej diety używam również kosmetyków nawilżających, które przynoszą mojej skórze ukojenie i łągodzą podrażnienia.
Dieta ogólnie jest bardzo ważna dla ogólnego zdrowia organizmu, a już w szczególności przy tego typu schorzeniach. Ja się zdrowo odżywiam, unikam cukru, czekolady, orzechów i produktów przetworzonych. Ale i tak, sama dieta mi nie wystarcza. Muszę stosować odpowiednie kosmetyki do mycia i nawilżania, bo mam wrażliwą i suchą skórę.
Te wszystkie kremy czy maści w jakiś sposób pomagają bo łagodzą zaczerwienienia, swędzenie czy ból, natomiast nie likwidują problemu. Należy zacząć od eliminacji stanu zapalnego, który toczy się w organizmie. Pierwszym krokiem i najważniejszym jest wykluczenie z jadłospisu produktów, który wywołuje reakcję zapalną w jelitach. Należy wykonać test z krwi na opóźnione alergie pokarmowe (np kod metaboliczny 200), który pokaże reakcje układu białokrwinkowego na dany alergen. Dieta eliminacyjno-rotacyjna ułożona w taki sposób pozwoli na wyciszenie organizmu by mógł on powrócić do właściwego funkcjonowania. Zachęcam zgłębić temat Terapii Fenotypowej.
dieta jak najbardziej, ale w polaczeniu z uzywaniem dermokosmetykow.
Ja nie zauważyłam, żeby dieta wpływała na moją skórę. Może trochę bardziej mnie swędzi jak, najem się chipsów i innych tłustych rzeczy. Ale najbardziej drażnią mnie płyny do płukania tkanin. Muszę używać tych przeznaczonych dla dzieci. Systematyczne używanie kremów też jest ważne.
Zgadzam się – dieta, w tego przypadku schorzeniach jest bardzo ważna, ale nie najważniejsza. Zmiana na zdrowszą nie spowoduje, że AZS zniknie. Fajne efekty można osiągnąć stosując metody naturalne w połączeniu z dermokosmetykami.
Mam rozpoznaną chorobe -agzema sucha.W ubiegłe lato prawie ze wyleczyłem olejem lnianym,niestety w zimie choroba powróciła,żadne kremy nie działają.Po przeczytaniu ciekawego artykułu o nieszczelnosci jelita zauważyłem ze u mnie po spożyciu czerwonych buraków ,mocz zabarwia sie .Czy to oznacza ze jest to przyczyna.?
Panie Ryszardzie,
faktycznie zwiększona przepuszczalność jelit może mieć wpływ na zaostrzenie objawów choroby. Nie mniej jednak zabarwienie moczu po spożyciu buraków nie jest miarodajnym badaniem diagnostycznym w kontekście zwiększonej przepuszczalności jelit. Dużo lepszym jest m.in. badanie poziomu zonuliny w kale.
Pozdrawiam,
Sonia Walla
dietetyk, autor artykułu