Wizyta u dietetyka z dzieckiem – czy warto?
Zapewnienie maluchowi odpowiedniej porcji różnorodnych wartościowych pokarmów może wydawać się z pozoru bardzo proste. Co jednak zrobić, kiedy u dziecka wykryto alergię na wybrane składniki, nie ma ochoty na pokarmy i stale chudnie bądź zbyt szybko przybiera na masie ciała?
Dobry dietetyk – jak wybrać, gdzie szukać?
Każdy organizm jest inny… Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, swoje potrzeby żywieniowe, swój indywidualny styl życia. Jako ludzie zazwyczaj potrzebujemy motywacji do zmian, czasem tylko nakreślenia właściwej drogi. Borykając się z własnymi problemami usiłujemy znaleźć odpowiedniego nauczyciela... dietetyka z pasją, charyzmą i pełnym zaangażowaniem.
Wizyta u dietetyka – jak wygląda, ile kosztuje, czy warto iść?
Bez względu na to czy powodem Twojej wizyty u dietetyka jest zmiana nawyków żywieniowych, chęć utraty nadmiernej masy ciała czy też ustawienie poprawnego żywienia pod kątem konkretnej jednostki chorobowej, przed spotkaniem warto dowiedzieć, jak będzie przebiegało. Z czego składa się wizyta u dietetyka, czy warto z niej skorzystać oraz jaka jest jej cena?
Dietetyk on-line – wady i zalety poradni internetowych
Po podjęciu decyzji o zmianie nawyków żywieniowych, bądź szukając specjalisty do spraw żywienia, który może pomóc Ci wprowadzić odpowiednie modyfikacje w sposobie odżywiania zgodnym z zaleceniami do Twojej jednostki chorobowej, z pewnością natknąłeś się na liczne oferty dietetyków internetowych, którzy swoich usług nie świadczą w sposób konwencjonalny. Jakie są zalety, a jakie wady korzystania z serwisów dietetyki online?
Dietetyk niejedno ma imię. Specjalizacje dietetyki – kiedy do kogo się wybrać?
Obecnie ludzie kojarzą słowo dieta tylko i wyłącznie z dietą odchudzającą. Uważają, że do dietetyka udają się tylko osoby z nadwagą lub otyłością. Społeczeństwo nie ma świadomości, że na diecie jest każdy człowiek, ponieważ dieta jest niczym innym jak sposobem odżywiania. Istnieją różne specjalizacje dietetyki. Do kogo więc powinna udać się np. osoba otyła, uczulona na gluten, uprawiająca lekkoatletykę oraz potrzebująca wsparcia i motywacji? Odpowiedź znajduje się w poniższym artykule.
Obesitolog kontra dietetyk – zawody przyszłości?
Wobec przerażających danych statystycznych głosy ekspertów (m.in. członków Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością) wskazują na konieczność powołania specjalizacji lekarskiej z obesitologii. Czym zajmowałby się obesitolog i czy jego relacje z dietetykiem polegałyby raczej na współpracy, czy wzajemnej konkurencji o pacjenta?
Dieta śródziemnomorska – produkty zalecane i zakazane oraz efekty
W diecie tej ograniczamy spożywanie białek pochodzenia zwierzęcego stawiając na białka roślinne. Rezygnujemy z wieprzowiny na rzecz ryb i owoców morza. Zobacz, które jeszcze produkty zalecane są w diecie śródziemnomorskiej.
Dieta po całkowitej i częściowej resekcji żołądka – przykładowy jadłospis
Resekcja żołądka to zabieg polegający na częściowym lub całkowitym usunięciu narządu. Wykonywany jest w przypadku wystąpienia raka żołądka, choroby wrzodowej czy też zwężenia odźwiernika. Jak powinno wyglądać żywienie pacjenta po operacji usunięcia żołądka?
Udar mózgu – leczenie żywieniowe
Udar mózgu to niezwykle poważna choroba. Wymaga odpowiedniego leczenia i diety. Zobacz, na co zwracać uwagę przy komponowaniu posiłków dla chorego.
Biegunki przewlekłe – leczenie żywieniowe
Biegunka przewlekła może być niezwykle uciążliwa i prowadzić do dużego osłabienia organizmu. Sprawdź, jak z nią walczyć!
Dieta w dnie moczanowej i przykładowy jadłospis
Dna moczanowa jest przewlekłą chorobą związaną w dużym stopniu z nieprawidłową dietą i stylem życia. Wyróżnia się wiele czynników związanych z częstszym zachorowaniem na tę chorobę, dlatego warto je poznać, aby móc skutecznie się przed nią uchronić.
Żywienie w chorobie Parkinsona – dieta z dystrybucją i redystrybucją białka
Choroba Parkinsona to schorzenie centralnego układu nerwowego, której leczenie polega głownie na farmakoterapii. W późnym okresie choroby niezwykle ważna i pomocna jest dodatkowo dieta.
Leczenie żywieniowe osób chorych na fenyloketonurię
Fenyloketonuria to choroba bardzo rzadka, jednak wymagająca ścisłej diety już od chwili jej zdiagnozowania. Poznaj produkty, które powinny na stałe zostać wykluczone z diety osób chorych.
Choroba Leśniowskiego-Crohna – przyczyny, objawy, leczenie
Choroba Leśniowskiego-Crohna należy do grupy nieswoistych zapaleń jelit. Diagnozowana jest coraz częściej, szczególnie wśród ludzi młodych. Czy możemy określić ją jako schorzenie XXI wieku?
Diety przemysłowe stosowane w zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego
Dieta przemysłowa skomponowana jest ze specjalnie przygotowanych w procesie technologicznym pożywienia. W zależności od stanu pacjenta, produkty mogą być częściowo strawione, aby enzymy trawienne w jelitach chorego mogły dokładnie je strawić.
Fenyloketonuria. Objawy, przyczyny, leczenie i odpowiednia dieta
Fenyloketonuria to nieuleczalna, wrodzona choroba, która wymaga odpowiedniej diety. Co warto o niej wiedzieć?
Leczenie zespołu jelita drażliwego opiera się na zmianie dotychczasowej diety
Zespół jelita drażliwego jest przewlekłą chorobą, która daje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Leczenie opiera się głównie na odpowiednio dobranej diecie.
Leczenie żywieniowe – stosowane w intensywnej terapii oraz opiece paliatywnej
Ciężko chorzy pacjenci często borykają się z niedożywieniem, a nawet anoreksją. W takich przypadkach stosowane jest leczenie żywieniowe.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !