Obesitolog kontra dietetyk – zawody przyszłości?
Wobec przerażających danych statystycznych głosy ekspertów (m.in. członków Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością) wskazują na konieczność powołania specjalizacji lekarskiej z obesitologii. Czym zajmowałby się obesitolog i czy jego relacje z dietetykiem polegałyby raczej na współpracy, czy wzajemnej konkurencji o pacjenta?
Dieta po całkowitej i częściowej resekcji żołądka – przykładowy jadłospis
Resekcja żołądka to zabieg polegający na częściowym lub całkowitym usunięciu narządu. Wykonywany jest w przypadku wystąpienia raka żołądka, choroby wrzodowej czy też zwężenia odźwiernika. Jak powinno wyglądać żywienie pacjenta po operacji usunięcia żołądka?
Udar mózgu – leczenie żywieniowe
Udar mózgu to niezwykle poważna choroba. Wymaga odpowiedniego leczenia i diety. Zobacz, na co zwracać uwagę przy komponowaniu posiłków dla chorego.
Biegunki przewlekłe – leczenie żywieniowe
Biegunka przewlekła może być niezwykle uciążliwa i prowadzić do dużego osłabienia organizmu. Sprawdź, jak z nią walczyć!
Dieta w dnie moczanowej i przykładowy jadłospis
Dna moczanowa jest przewlekłą chorobą związaną w dużym stopniu z nieprawidłową dietą i stylem życia. Wyróżnia się wiele czynników związanych z częstszym zachorowaniem na tę chorobę, dlatego warto je poznać, aby móc skutecznie się przed nią uchronić.
Żywienie w chorobie Parkinsona – dieta z dystrybucją i redystrybucją białka
Choroba Parkinsona to schorzenie centralnego układu nerwowego, której leczenie polega głownie na farmakoterapii. W późnym okresie choroby niezwykle ważna i pomocna jest dodatkowo dieta.
Leczenie żywieniowe osób chorych na fenyloketonurię
Fenyloketonuria to choroba bardzo rzadka, jednak wymagająca ścisłej diety już od chwili jej zdiagnozowania. Poznaj produkty, które powinny na stałe zostać wykluczone z diety osób chorych.
Choroba Leśniowskiego-Crohna – przyczyny, objawy, leczenie
Choroba Leśniowskiego-Crohna należy do grupy nieswoistych zapaleń jelit. Diagnozowana jest coraz częściej, szczególnie wśród ludzi młodych. Czy możemy określić ją jako schorzenie XXI wieku?
Diety przemysłowe stosowane w zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego
Dieta przemysłowa skomponowana jest ze specjalnie przygotowanych w procesie technologicznym pożywienia. W zależności od stanu pacjenta, produkty mogą być częściowo strawione, aby enzymy trawienne w jelitach chorego mogły dokładnie je strawić.
Fenyloketonuria. Objawy, przyczyny, leczenie i odpowiednia dieta
Fenyloketonuria to nieuleczalna, wrodzona choroba, która wymaga odpowiedniej diety. Co warto o niej wiedzieć?
Leczenie zespołu jelita drażliwego opiera się na zmianie dotychczasowej diety
Zespół jelita drażliwego jest przewlekłą chorobą, która daje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Leczenie opiera się głównie na odpowiednio dobranej diecie.
Leczenie żywieniowe – stosowane w intensywnej terapii oraz opiece paliatywnej
Ciężko chorzy pacjenci często borykają się z niedożywieniem, a nawet anoreksją. W takich przypadkach stosowane jest leczenie żywieniowe.
Leczenie żywieniowe nie tylko w szpitalu – może odbywać się również w domu
Leczenie żywieniowe jest bardzo ważnym elementem terapii. Obecnie nie musi odbywać się wyłącznie w szpitalu. W domowych warunkach pacjenci również mają szansę na wracanie do zdrowia.
Preparaty stosowane do leczenia żywieniowego drogą dojelitową i pozajelitową
Leczenie żywieniowe jest bardzo ważnym elementem zarówno terapii schorzeń, jak i rekonwalescencji pacjentów.
Wskazania, przeciwwskazania i zasady refundacji leczenia żywieniowego
Leczenie żywieniowe wchodzi w skład integralnej terapii pacjentów, zapewniając odpowiednią podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Leczenie żywieniowe dzieci, również tych przedwcześnie urodzonych
Leczenie żywieniowe jest częścią terapii osób, u których żywienie drogą naturalną jest niemożliwe lub niewystarczające. Coraz częściej w tej grupie chorych znajdują się dzieci.